Ditman: Za snažnu demokratiju nužno suočiti se sa prošlošću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2016, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ditman: Za snažnu demokratiju nužno suočiti se sa prošlošću

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman otvorio je danas izložbu "Diktatura i demokratija u eri ekstrema" na Pravnom fakultetu u Beogradu i tom prilikom poručio da je za snažnu demokratiju neophodno suočiti se sa sopstvenom prošlošću.

"Ideja izložbe je osvrt, uz poseban fokus na Nemačku, na sve ono što se događalo u 20. veku - od diktature do demokratije - i da se pruži otvoren pogled na ulogu koju smo igrali, kako bismo pokazali i dobre i loše stvari koje su se dogodile", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Ditman.

Prema njegovim rečima, ova izložba, koja je je osmišljena 2014. godine u Nemačkoj i otvorena u Bundestagu, prikazuje Evropu u 20. veku i njenu "istoriju ekstrema" u kojoj je, kako je naveo, Nemačka igrala ključan deo teške uloge.

Osvrnuvši se na ulogu Nemačke u Holokaustu, on je rekao da je prošle nedelje prvi put imao prilike da prisustvuje komemoraciji Dana sećanja na žrtve Holokausta na Starom sajmištu, te da je to za njega bio veoma emotivan i tužan momenat.

"Ova izložba pokazuje da se morate suočiti sa sopstvenom prošlosću da biste mogli da imate snažnu i uspešnu demokratiju i zato mi je drago što je tim Pravnog fakulteta ponudio prostor da zajedno pogledamo šta se događalo u prilično oscilirajućem 20 veku", istakao je ambasador Ditman.

To će, zaključio je, imati pozitivan uticaj na sve koji zajedno rade u okviru Evropske unije.

Otvaranju su prisustvovali dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović, šef Misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt i predstavnici jevrejske zajednice u Srbiji.

Izložba je nastala kao jedan od projekata Odbora za kulturu Studetskog parlamenta Pravnog fakulteta sa ciljem da se obeleži 27. januar kao Dan sećanja na žrtve Holokausta, a ideja je potekla i od predsednice Srpsko-jevrejskog društva Marlene Pavlović.

Realizovana je pod pokroviteljstvom Ambasade Nemačke, a uz podršku Kancelarije Saveta Evrope u Srbiji.

Izložba prati čitav period od "Prakatastrofe" Prvog svetskog rata, preko stradanja u Holokaustu i Drugog svetskog rata, pa sve do politike hladnog rata, procesa liberalizacije u Evropi i konstituisanja EU kao institucije koja teži zaštiti ljudskih prava i garancijama da se takav zločin koji je zadesio ceo svet nikada ne ponovi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Za snažnu demokratiju nužno suočiti se s prošlošću

Izvor: Akter, 01.Feb.2016

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman otvorio je danas izložbu "Diktatura i demokratija u eri ekstrema" na Pravnom fakultetu u Beogradu i tom prilikom poručio da je za snažnu demokratiju neophodno suočiti se sa sopstvenom prošlošću.."Ideja izložbe je osvrt, uz poseban fokus na Nemačku, na...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.