Izvor: B92, 08.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinoša: Regioni nisu naš projekat

Podgorica -- Predsednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša izjavio je da Albanci u Crnoj Gori "ničim ne žele da ugroze" tu državu i njen teritorijalni integritet, ali da žele "partnersku i pluralističku komunikaciju" sa njenim vlastima. "Crna Gora je dovoljno mala da je ne treba rasparčavati", izjavio je Dinoša u intervjuu listu Pobjeda od nedelje, povodom ideje o regionalizaciji Crne Gore na etničkim osnovama. Dinoša je objasnio da to Crnoj Gori nije potrebno, jer se može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naći mehanizam optimalnog statusa nacionalnih manjina "i bez povlačenja unutrašnjih granica". On je rekao da Albancima u Crnoj Gori odgovara ustavni termin "nacionalna manjina", jer to znači da su oni deo naroda koji živi u matičnoj državi.

Dinoša je rekao da Nacrt zakona o glavnom gradu Crne Gore, području Malesije i mesnom centru Tuzi ne nudi pravu opštinu i da DUA nije zadovoljna tim rešenjem. Takva opština, kako je sada predloženo bila bi "neko namesništvo koje može da bude raspušteno kad god to treba gradonačelniku Podgorice". Dinoša je ponovio stav svoje partije da Albanci u Crnoj Gori treba da imaju "devet pomoćničkih i savetnickih mesta u nekim ministarstvima Vlade" te republike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.