Dinkić: Cilj predloženog zakona je efikasnija administracija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2009, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Cilj predloženog zakona je efikasnija administracija

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je da razmatra Vladin predlog zakona o smanjenju broja zaposlenih u državnoj administraciji, kojim je predviđeno da bez posla ostane više od 2 hiljade činovnika. Broj zaposlenih biće smanjen i u lokalnim samoupravama.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da je cilj predloženog zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji, pre svega, poboljšanje efikasnosti administracije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Dinkić je, u Domu Narodne skupštine, obrazlažući predloženi zakon rekao da efekat troškova nije za zanemarivanje, ali da nije ni na prvom mestu.

On je istakao da će se efekti ovog zakona na troškove osetiti tek 2011. godine zato što će svi oni koji ostanu bez posla imati pravo na otpremnine i na naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje.

Dinkić kaže da je u institucijama koje su obuhvaćene zakonom na dan 31. avgusta ove godine radilo 30.624 stalno zaposlenih i 3.400 zaposlenih po drugim osnovama, a zakonom je predloženo da se administracija smanji za oko 10 odsto, odnosno da maksimalan broj stalno zaposlenih bude 28.400.

Opšta korist radnog mesta

On je rekao da je potrebno stare, nepotrebne poslove gasiti, a nove uvoditi i sa istim brojem ljudi obavljati nove poslove.

Dinkić je podsetio na to da su nadležni odredili da osnovni kriterijum na osnovu koga će se smanjivati republička administracija bude "opšta korisnost radnog mesta za građane i privredu".

Ona će se određivati na osnovu preporuka posebne jedinice za sveobuhvatnu reformu propisa na osnovu čega treba da se uradi takozvana "giljotina propisa" i da se neke nepotrebne birokratske procedure ukinu iz našeg sistema.

Ocenjivanje u skladu sa zakonom

On je rekao da će drugi kriterijum za određivanje viška zaposlenih biti ocenjivanje u skladu sa Zakonom o državnim službenicima.

Prema njegovim rečima ubuduće će svi podaci o broju zaposlenih i angažovanih lica biti javni i dostupni na internetu.

Dinkić je rekao da je cilj Predloga zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji da se lokalnoj samoupravi omogući da sama odluči da li će da smanji broj zaposlenih ili će sama da ih finansira.

On je naglasio da je trenutno 101.665 osoba zaposleno u lokalnoj samoupravi.

Neravnomerno stanje u lokalnim samoupravama

"Sadašnje stanje u lokalnim samoupravama je neravnomerno. Postoje birokratizovane opštine sa prekomernim brojem zaposlenih, gde maltene ceo budžet opštine ide na isplatu zarada, a nema novca da se asfaltiraju putevi i ulaže u komunalnu infrastrukturu, dok ima i opština koje su funkcionalno organizovane i neće biti predmet ovog zakona", rekao je Dinkić.

On je naveo primer Plandišta i Žabara u kojima ima skoro isti broj stanovnika, ali u Plandištu na hiljadu stanovnika ima 10,4 zaposlenih u administraciji, a u Žabarima 3,8 zaposlenih.

Maksimalan broj zaposlenih u administraciji ne može da bude veći od četiri zaposlena na hiljadu stanovnika i naveo da u 110 opština i gradova ima viška zaposlenih u administraciji, zaključio je Dinkić.

Opozicija kritikovala zakone o racionalizaciji uprave

Poslanici opozicije kritikovali su danas, u objedinjenoj načelnoj raspravi, predloge zakona o racionalizaciji državne i lokalne administracije i zakona o državnim službenicima, tražeći da predlozi budu povučeni iz procedure i da se objasni koji su kriterijumi za određivanje broja zaposlenih.

Poslanici D S S-a su predložili da se ti predlozi povuku iz procedure i dodali da smatraju da nisu jasni kriterijumi na osnovu kojeg je određeno koliki je potreban broj zaposlenih i da predlozi nisu prošli javnu raspravu, niti imaju saglasnost socijalnih partnera.

Poslanička grupa "Napred Srbijo" je poručila da će podneti veliki broj amandmana na ove zakonske predloge i dodala da nema kriterijuma za određivanje broja zaposlenih i osnovnog podatka i termina šta se podrazumeva pod republičkom administracijom.

Oni su ukazali da uz Predlog zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji obavezan prilog treba biti spisak agencija na koje se ovaj zakon odnosi.

Radikali su naveli da dva predloga zakona o racionalizaciji zaposlenih u državnoj i lokalnoj administraciji pokazuju karakter vlasti od 2000. godine i naveli da je 2001. godine u republičkoj administraciji bilo zaposleno 8.099, a tri godine kasnije 27.238 ljudi.

Prema njihovom mišljenju, nisu u istom položaju zaposleni u republičkoj i lokalnoj administraciji jer se za prve određuje maksimalan broj, a za druge prosek koji je u Evropi - četiri zaposlena na hiljadu stanovnika u lokalnoj administraciji.

Poslanici Nove Srbije smatraju da se pravi "stranačka administracija", da neće biti nikakvih značajnijih ušteda i da je sve "jeftin marketing" kojim treba da se na kraju godine navodno da neka nada da će dogodine biti jeftinija administracija.

Oni su istakli da je samo preko zakona koji su u poslednje vreme usvojeni u Skupštini "umnogome povećana administracija formiranjem raznih agencija" i zatražili da se predlozi povuku iz procedure.

Balint Pastor iz poslaničke grupe manjina je rekao da nema većih primedbi na predloge zakona o državnim službenicima kao ni o racionalizaciji u republičkoj administraciji i da će za njih glasati.

Kada je reč o zakonu o racionalizaciji u lokalnoj administraciji Balint je kazao da treba imati u vidu da je u pojedinim opštinama gde živi veći broj pripadnika nacionalnih manjina zastupljena dvojezičnost i da će ta poslanička grupa podneti amandmana po kojem se one izuzimaju od predloženog broja od četiri zaposlena na 1.000 stanovnika.

On je dodao da njihov amandman predviđa da u lokalnoj administraciji gde je zastupljen jedan ili više jezika nacionalnih manjina bude taj broj povećan za 0,1 zaposleni na hiljadu građana za svaki od jezika nacionalnih manjina koji se u toj opštini upotrebljava i da će, ukoliko taj amandman bude prihvaćen, glasati za predloženi zakon.

Na dnevnom redu druge sednice jesenjeg zasedanja, koja je počela 26. oktobra, pored ova tri, je još 55 zakonskih predloga i drugih akata.

Popodnevni deo sednice Skupštine Srbije, na kojem je trebalo da bude nastavljena objedinjena načelna rasprava o predlozima zakona o racionalizaciji republičke i lokalne administracije i zakonu o državnim službenicima, neće biti održan, jer nisu prisutni ministri koji bi učestvovali u raspravi.

Sednica će, kako je najavljeno, biti nastavljena sutra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.