Dimitrijević: Nema prostora za manipulacije tokom glasanja

Izvor: B92, 21.Nov.2023, 10:42

Dimitrijević: Nema prostora za manipulacije tokom glasanja

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević izjavio da će 17. decembra na biračkim mestima ukupno biti više od 200.000 predstavnika svih učesnika izbora.

On je istakao da ne postoji prostor za bilo kakve manipulacije tokom glasanja.

On podseća da izborni zakon, pored stalnog sastava biračkog odbora, svim učesnicima garantuje pravo da na svakom biračkom mestu imaju po dva svoja predstavnika, člana i zamenika i ukupno više od 200.000 ljudi, a to isto važi i za članove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lokalnih izbornih komisija.

"Opozicioni učesnici ostvarivanjem ovog prava osiguravaju svoj rezultat i time doprinose i legitimitetu izbornog procesa", kazao je on za Novosti.

Dimitrijević je dodao da će i ovog puta glasanje na biračkim mestima pratiti i veliki broj domaćih i stranih posmatrača koji će sa svoje strane dati sud o tome kako je protekao proces glasanja.

"Odgovorno tvrdim da tamo gde birački odbor radi u punom sastavu, sa predstavnicima svih učesnika na izborima, ne postoji prostor za bilo kakve manipulacije sa bilo čije strane", naglasio je predsednik RIK-a.

Prema njegovim rečima, RIK je zaštitnik zakonitosti sprovođenja izbora u pogledu poštovanja pravila propisanih Zakonom o izboru narodnih poslanika, a on je predvideo i posebno telo - Nadzorni odbor za kampanju, koji je uoči raspisivanja imenovala Narodna skupština i čiji je zadatak da sprovodi opšti nadzor nad postupcima političkih stranaka, podnosilaca proglašenih izbornih lista, kandidata za poslanike i javnih medijskih servisa.

Na pitanje da prokomentariše priču koja se pojavljuje pred svake izbore o "fantomskim biračima", odnosno neproporcionalnosti između broja punoletnih i građana upisanih u birački spisak, Dimitrijević kaže da RIK tim insinuacijama ne može formalno da se bavi, s obzirom da su propisi i vođenje jedinstvenog biračkog spiska u nadležnosti drugih organa.

"Ono što je nesporno jeste da je jedinstveni birački spisak danas daleko jasniji i uređeniji nego što je ikada bio, a o navdima o njegovom konkretnim nedostacima mora da se bavi za to nadležni državni organ", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RIK do danas proglasio 11 lista, rok za predaju 26. novembar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2023

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je do danas 11 izbornih lista za učešće na parlamentarnim izborima 17. decembra, a stranke i koalicije imaju još šest dana da se prijave ukoliko žele da ucestvuju u izbornoj trci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.