Izvor: B92, 25.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dimitrijević: Neće biti dobitnika

Beograd -- U sporu Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom neće biti dobitnika, a tužba i kontratužba su podnete iz unutarpolitičkih razloga, kaže Vojin Dimitrijević.

Gostujući u emisji B92 Kažiprst, direktor Beogradskog centra za ljudska prava je, ipak, ukazao na to da je Srbija pravno morala da odgovori kontratužbom pošto je druga strana dokazala nadležnost Međunarodnog suda pravde, jer bi u suprotnom to bilo protumačemo kao slabost prema Hrvatskoj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kod nas se, nažalost, uvek može politički profitirati ako se oštro podvikne nekom narodu koji se smatra tradicionalno neprijateljskim, smatra Dimitrijević.

Likovanje u Hrvatskoj što se sud proglasio nadležnim je Pirova pobeda, kao što je Pirovo i ovdašnje tugovanje, kaže profesor Dimitrijević ukazujući da su šanse da bilo koja strana dobije spor za genocid veoma male.

"U Hrvatskoj ne postoji ni jedna presuda protiv nekog Srbina da je izvršio genocid, niti od hrvatskog niti od Međunarodnog suda, isto tako ni protiv Hrvata, kao što je za Bosnu postojala presuda jednog krivičnog suda. Jedan čovek je osuđen, jedan optužen da je izvršio genocid u Srebrenici", kaže on.

Iako, kako kaže, i sam spada u stručnjake koji smatraju da se ne treba upuštati u razmenu tužbi, Dimitrijević dodaje da razume domaću političku elitu koja ne može da odustane od kontratužbe jer joj se to politički ne isplati.

"Mora se reagovati nekako na mogućnost koja se otvara time što je nadležnost suda priznata i time što je neosporno da je genocidnih događaja i teških ratnih zločina bilo i u Hrvatskoj. Sad, to ne može da se ostavi bez odgovora zato što bi ovdašnja politička elita trpela”, rekao je Dimitrijević.

On objašnjava da ne treba dolaziti ni u situaciju da se jedan argument koristi "čas za sebe, čas za druge”. Naime, Dimitrijević podseća da se insistiralo na prigovoru za nadležnost da sud ne može da sudi za postupke pre 1992. godine kada SRJ nije postojala, ali da se sada, kada se sud proglasio nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid, hoće da se tuži Hrvatska za zločine počinjene u Drugom svetskom ratu.

Ideju Milorada Pupovca da se osnuje Savet poverenja između Hrvatske i Srbije smatra dobrom jer je stvorena nepotrebna zategnutost u odnosima oko jednog pravnog spora, ali teško izvodljivom jer su potrošene, kako je rekao, "zalihe" moralno neospornih ljudi.

Celu emisiju Kažiprst možete preslušati na B92.fm ili pogledati ovde:

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dimitrijević: Inicijativa Pupovca je nužna

Izvor: Blic, 25.Nov.2008

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava, prof. dr Vojin Dimitrijević, podržao je danas inicijativu o formiranju Saveta poverenja između Srbije i Hrvatske, ocenivši da je to nužno jer je stvorena nepotrebna zategnutost oko jednog pravnog spora koji se vodi pred sudom...Dimitrijević je naglasio...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.