Deset godina od ubistva Ćuruvije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2009, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset godina od ubistva Ćuruvije

BEOGRAD - Predstavnici novinarskih udruženja i Vlade Srbije danas su u centru Beograda položili vence na mestu na kome je pre deset godina ubijen vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavko Ćuruvija, i nakratko istakavši transparent sa porukom "Pronađite ubice novinara" blokirali saobraćaj u Svetogorskoj ulici.

Ministar kulture i informisanja Nebojša Bradić izrazio je tim povodom očekivanje da će nadležni državni organi rasvetliti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ubistvo Ćuruvije i drugih novinara ubijenih u Srbiji tokom 90ih godina.

"Razgovarali smo o tim slučajevima upravo povodom incidenata koji su se ticali slobode novinara da obavljaju profesiju koju obavljaju, i u tim slučajevima primeri Slavka Ćuruvije i drugih novinara koji su stradali u prethodnom periodu bili su razlog da naše stavove ocrtamo i izrazimo potrebu da se te stvari razreše", rekao je Bradić novinarima.

Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Udruženja novinara Srbije (UNS) položili su vence i upalili sveće u pasažu u Svetogorskoj ulici u kome je pre deset godina ubijen Ćuruvija.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće istakla je da demokratska vlast u Srbiji već devet godina nije u stanju da osudi one koji su naručili i izvršili to ubistvo.

Ona je dodala da svake godine predstavnici NUNS-a dobijaju uveravanja da će demokratska vlast obezbediti pravdu, ali da je ona do sada izostala.

Novinari, prema njenim rečima, neće ćutati i nastaviće da postavljaju pitanje: ko je ubijao njihove kolege u Srbiji.

Predsednik UNS-a Nino Brajović rekao je da je Ćuruvija bio "ludo hrabar" jer se suprotstavio zlu, ali da danas u Srbiji nema hrabrosti da se utvrdi ko je odgovoran za njegovu smrt.

Brajović je podsetio da je država samo nekoliko sati posle ubistva premijera Zorana Đinđića pronašla ubice jer je shvatila da je ona sama bila meta, i ocenio da bi tako trebalo da reaguje i u slučajevima napada na novinare.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da je srpsko pravosuđe u velikom zakašnjenju i da su neki od umešanih u ubistvo Ćuruvije danas verovatno mrtvi.

"Država mora kada su ovakve stvari u pitanju da nađe, otkrije i kazni organizatore, inspiratore i učinioce, ali posle deset godina ona to možda više i ne može da to učini", rekao je Šabić.

Ćuruvijina supruga Branka Prpa istakla je da je država dužna da štiti svoje građane, jer je to jedan od osnovnih razloga stvaranja moderne države tokom istorije.

Od toga kako će se razrešiti političko ubistvo Ćuruvije i drugih žrtava režima tokom 90ih godina će, prema njenim rečima, zavisiti budućnost Srbije i slobodnog novinarstva u njoj.

Deset godina posle ubistva Slavka Ćuruvije, istražni organi još nisu otkrili ko su izvršioci, niti ko je naredio tu likvidaciju.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine u vreme NATO bombardovanja, ispred ulaza u zgradu u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici, u centru Beograda, pet dana nakon što je u tadašnjem dnevnom listu "Politika ekspres" optužen za "priželjkivanje bombi" i "izdaju".

Istraga je, posle pada vlasti Slobodana Miloševića, utvrdila da su ga danonoćno pratili pripadnici Državne bezbednosti i da su iznenada, uoči samog ubistva, povučeni sa "zadatka".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.