Izvor: B92, 13.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponte: Mladić je u Srbiji, Karadžić u RS, Gotovina ugodno letuje na jahti...

London -- Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, u ponedeljak je u Luksemburgu ponovila da se optuženi Ratko Mladić nalazi u Srbiji, dok se Radovan Karadžić krije u Republici Srpskoj i, povremeno, u Crnoj Gori. Del Ponte je to rekla izveštavajući šefove diplomatija EU o saradnji država bivše Jugoslavije sa tribunalom u Hagu. Optuženi bivši hrvatski general Ante Gotovina, takođe u bekstvu, je u Hrvatskoj, gde leti "ugodno letuje ploveći na jahti, o čijem vlasniku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imamo podatke". Tužilac Haškog tribunala je u izlaganju na ministarskom zasedanju EU ukazala da "postoji tesna veza između ratnih zločinaca i organizovanog kriminala. U mnogim slučajevima, organizovani zločin je izrastao iz ratnih zločina", rekla je ona. Del Ponte je kazala da je srpski premijer Zoran Živković "zapretio da će obustaviti svaku saradnju ako budu podignute nove optužnice", a da je "ministar inostranih poslova odbio da dopusti uvide u arhive pre 1996. godine". To znači da su "izvan domašaja ostale vojne arhive o ratu u Bosni i Hrvatskoj, čime se ozbiljno koči rad istrage, posebno u suđenju (Slobodanu) Miloševiću". Haški sud već godinu traži "lični vojni dosije" Ratka Mladića i još ga nije dobio. Mladić i nekoliko drugih optuženih i dalje uredno dobijaju vojne penzije na bankarske račune, a vlasti u Beogradu su odbile zahtev haškog tužilaštva da se ti računi blokiraju, rekla je del Ponte.

Ona je kazala da su od 17 optuženih u bekstvu, jedanaest njih "živeli ili povremeno boravili u Srbiji i Crnoj Gori". Del Ponte je najavila nove optužnice, uključujući dve optužnice protiv Albanaca, bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, rekavši da "tome pridaje veliki značaj" i da "ne krije da je prikupljanje podataka za te slučajeve izuzetno teško". Kazala je i da u "Makedoniji nastavlja s istragama".

Tužilac Haškog tribunala rekla je da "hrvatske vlasti snose odgovornost za to što nije uhapšen Gotovina", podsetivši da je mesec dana pre objavljivanja Vladi u Zagrebu dala zapečaćenu optužnicu protiv optuženog, odbeglog hrvatskog generala, "a njemu je dopušteno da pobegne". Del Ponte je novinarima rekla da će, ako Gotovina ne bude uhapšen do proleća iduće godine, o tome izvestiti Evropsku uniju koja tada treba da odluči da li će prihvatiti hrvatsku kandidaturu za članstvo u EU. "Ne želim da se mešam u politiku. Moj zadatak je da optužene izvedem pred sud. A međunarodna zajednica će odlučiti kako će postupiti i kakve pritiske će izvršiti na države (bivše Jugoslavije) da optuženi budu uhapšeni", rekla je haška tužiteljka.

Ona je rekla da informacije o Gotovini dobija iz raznih izvora, istakavši da je veoma zadovoljna što su SAD ponudile pet miliona dolara nagrade za otkrivanje boravišta Gotovine. "To je", kako je navela, "dokaz da i SAD misle da je Gotovina u Hrvatskoj". "Ja sam se 6.oktobra sastala s premijerom Ivicom Račanom i dala mu informacije koje pokazuju da je Gotovina u Hrvatskoj. Takođe sam mu dala imena ljudi u hrvatskim institucijama koji ga štite". Ona je rekla i da će "novi test rešenosti Hrvatske da u potpunosti ispunjava međunarodne obaveze, biti to kako će vlasti u Zagrebu reagovati na nekoliko novih optužnica koje ću objaviti iduće godine". Karla del Ponte je ocenila da je saradnja Haškog suda s vlastima u Beogradu, Zagrebu i s bosanskim Hrvatima nedovoljna, a da s Republikom Srpskom nema nikakve saradnje, nema pristupa dokumentima, arhivama, svedocima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.