Izvor: B92, 17.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Decentralizacija uslov za izbore"

Beograd, Gračanica -- Decentralizacija bi trebalo da bude uslov za izlazak Srba na lokalne izbore na Kosovu 15. novembra, smatra Rada Trajković.

Predsednica Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković je agenciji Beta rekla da bi Srbija, bez obzira na legitiman stav da je Kosovo sastavni deo države, trebalo da ovlasti neke predstavnike kosovskih Srba da sa prištinskim vlastima pregovaraju o decentralizaciji.

"Mislim da liderstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prištini nije spremno na podršku procesu decentralizacije. S druge strane, deo međunarodne zajednice ćuti o decentralizaciji, jer prosto misle da to prilično košta, a svaka integracija zaista mnogo košta", navela je ona.

Prema njenim rečima, Srbi ne treba da odustanu od toga da postanu deo vlasti u kosovskim gradovima.

"Preko Srba koji su proterani treba da izađemo i damo svoje predstavnike u gradskim skupštinama kao što su Priština, Peć, Đakovica i ostala mesta gde bi mogli da kandidujemo povratak kao temu", navela je Trajkovićeva.

Ona je ocenila da je tužno čuti pitanje: "Da li ćete dobiti podršku Beograda za izlazak na izbore?"

"Nismo toliko glupi da ne možemo da na jedan relevantan, ozbiljan i temeljit način branimo intertese našega naroda koji je već 10 godina veoma često predmet manipulacija i političkih igara", navela je predsednica Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju zakazao je juče opštinske izbore na Kosovu za 15. novembar.

Rada Trajković biće gošća emisije "Kažiprst" Radija B92, sutra od 9.30.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.