Izvor: B92, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas (i sutra) rasprava o budžetu

Beograd -- Skupština Srbije završila večeras rad, a načelnu u raspravu o predloženom budžetu za iduću godinu nastaviće sutra.

Poslanici opozicionih partije ocenili su u raspravi da je planirani budžet za 2008. godinu "predimenzioniran, rasipnički, antireformski i predizborni". Tokom popodneva, bilo je reči o budžetu namenjenom za Vojvodinu, o deviznim rezervama, kao i o PDV-u na bebi opremu i hranu.

Poslanik Liberalno demokratske partije Slobodan Maraš rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da u kabinetu potpredsednika Vlade ima mnogo zaposlenih i upitao Božidara Đelića da li je predloženi budžet ratno policijski ili onaj koji Srbiju vodi ka EU s obzirom na, kako je naveo, povećanje izdavajanja sredstava za obaveštajne službe.

Maraš je uputao Đelića da li je upoznat da je nivo korupcije i postojanje kartela i monoplola u Srbiji takav da ne postoje

mogućnosti za strana ulaganja, kao i da li je urađeno nešto po tom pitanju.

Na pitanje poslanika iz poslaničkog kluba LDP-a Vladana Batića gde su devizne rezerve Srbije i u kojoj banci, ministar finansija Mirko Cvetković rekao je da je za devizne rezerve zadužena Narodna banka Srbije.

On je rekao da ne zna gde se čuvaju devizne rezerve i da misli da je to tajna. Cvetković je naveo da ohrabruje Batića da postavi poslaničko pitanje o tome.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić rekao je da je za Skupštinu mnogo važnija tema Kosovo.

Predsednik parlamenta Oliver Dulić je rekao da su članovi pregovaračkog tima i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samradžić tražili da sednica o Kosovu bude održana posle 19. decembra i odluke Saveta bezbednosti UN.

Inače, Skupština Srbije je noćas oko 1.30 sati šestu sednicu, koja je prekinuta posle utvrđivanja dnevnog reda, a nastavak je zakazan za podne. Rok za usvajanje ovog zakona ističe u subotu, 15. decembra, jer u protivnom sledi privremeno finansiranje države. Skupština Srbije usvojila je posle ponoći zakone o osnovama uređenja službi bezbednosti, spoljnim poslovima, odbrani i Vojsci Srbije.

Predlogom zakona o budžetu predviđeno je da budžet za 2008. bude za 10 odsto veći od ovogodišnjeg, uz deficit – minus u državnoj kasi od 14,8 milijardi dinara.

Lakićević: Predizborni budžet

Povodom predloga budžeta za 2008. godinu, urednik lista "Ekonomist" Mijat Lakićević naglašava da je on u suštini predizborni.

"Vlada je donela takve zakone i dala takva prava zaposlenima u javnom sektoru da im je obezbedila visoke prinadležnosti, pa je ostalo samo da se to budžetom realizuje", rekao je sagovornik B92.

Smatra da je Vlada mogla da smanji neke od prinadležnosti, ali bi tako "navukla" na sebe bes tih ljudi. "Zato mislim da je Vlada, kada je predlagala budžet, vodila računa o tome da će sledeće godine biti izbora", kaže Lakićević.

On smatra da će budžet biti usvojen do kraja godine i da će time biti izbegnuto privremeno finansiranje.

Usvojena četiri zakona

Skupština Srbije usvojila je posle ponoći zakone o osnovama uređenja službi bezbednosti, spoljnim poslovima, odbrani i Vojsci Srbije.

Ti zakoni, uz ranije usvojene zakone o predsedniku i izboru predsednika Republike, omogućavaju raspisivanje predsedničkih izbora. Sva četiri zakona usvojena su većinom glasova, a time je završena dvodnevna sednica, koja je trajala 14 sati.

Usvojeni Zakon o vojsci uređuje sistem odbrane Srbije kao samostalne države. Taj zakon utvrđuje nadležnosti državnih organa i Vojske Srbije. Zakon definiše prava i dužnosti državnih organa, autonomnih pokrajina, lokalne samouprave, građana, privrednih društava i drugih lica u odbrani zemlje.

Zakon o osnovama uređenja službi bezbednosti utvrđuje postojanje Bezbednosno-informativne agencije (BIA) kao posebne organizacije i Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije kao organa uprave u sastavu Ministarstva odbrane.

Tim zakonom uređuju se osnove bezbednosno-obaveštajnog sistema, usmeravanje i usklađivanje rada službi bezbednosti i nadzor nad njihovim radom.

Zakon o spoljnim poslovima uređuje odnose i postupanje državnih organa u oblasti spoljne politike i međunarodnih odnosa. Zakon precizira da Ministarstvo spoljnih poslova sprovodi spoljnu politiku Srbije koju, na predlog Ministarstva, utvrđuje Vlada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.