Dačić na zasedanju Ekonomsko-socijalnog saveta UN u Njujorku

Izvor: Studio B, 07.Jul.2014, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić na zasedanju Ekonomsko-socijalnog saveta UN u Njujorku

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje na dvodnevnom zasedanju Ekonomsko-socijalnog saveta UN (ECOSOC) u Njujorku.

Dačić se  u Njujorku sastao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom i sa administratorom Programa UN za razvoj (UNDP) Helen Klark.

Ministar Dačić zahvalio je najvišim zvaničnicima Ujedinjenih nacija na brzoj reakciji i svim oblicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << pomoći koje je svetska organizacija upućivala i nastavlja da upućuje u Srbiju nakon nedavnih poplava, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Administrator UNDP Helen Klark predstavljaće Ujedinjene nacije na Donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula, a 14. jula će, kako je dogovoreno na današnjem sastanku, posetiti Srbiju kako bi se upoznala sa posledicama prirodne katastrofe koja je zadesila našu zemlju.

 

Dačić pozvao članice ECOSOC-a na Donatorsku konferenciju

 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upoznao je članice Ekonomsko-socijalnog saveta Ujedinjenih nacija (ECOSOC) sa razmerama štete od katastrofalnih poplava u našoj zemlji i pozvao ih da učestvuju na Donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula.

U obraćanju na zasedanju Foruma na visokom političkom nivou ECOSOC-a u Njujorku, Dačić je istakao da je za Srbiju veoma važan uspeh ove Donatorske konferencije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Srbija duboko ceni spremnost međunarodne zajednice da na poziv Evropske komisije, Francuske i Slovenije organizuje Međunarodnu donatorsku konferenciju u Briselu 16. jula, na kojoj će se na osnovu analiza EU, UN i Svetske banke prezentovati donatorima Izveštaj o proceni štete, koju su katastrofalne poplave ostavile za sobom u Srbiji i BiH u maju ove godine", poručio je.

Prema preliminarnim podacima, naveo je Dačić, šteta od poplava koje su nedavno pogodile deo Srbije iznosi 1,5 milijardi evra.

U tom kontekstu, on je ocenio da su aktivnosti na ublažavanju posledica vremenskih nepogoda "imperativ našeg vremena" te da je potreban što hitniji razvoj sistema adaptacije na klimatske promene i uspostavljanje mehanizama za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa.

Govoreći o problemu siromaštva, Dačić je rekao da je u ostvarivanju Milenijumskih ciljeva Srbija postigla osnovni cilj i uspela da u periodu do 2008. godine smanji broj siromašnih za polovinu, ali je napomenuo da je, kao zemlja srednjeg dohotka, suočena sa posebnim razvojnim izazovima u iskorenjivanju siromaštva.

"Nažalost, situacija se pogoršala u doba globalne finansijske krize. Stope nezaposlenosti i siromaštvo beleže rast", naglasio je i dodao da je u Srbiji i dalje primetna značajna neuravnoteženost u razvoju između gradskog i seoskog stanovništva, glavnog grada i ostalih područja, posebno juga zemlje.

On je, takođe, rekao da nezavidnu ekonomsku situaciju u Srbiji opterećuje i veliki broj izbeglica i interno raseljenih lica, kao i da ove ranjive grupe predstavljaju jedan od najkrupnijih problema sa kojima se suočava Srbija koja je, kako je precizorao, na prvom mestu u Evropi po broju izbeglica i interno naseljenih lica.

"Iznalaženje trajnog i održivog rešenja za ove ranjive grupe ostaje jedan od glavnih zadataka Vlade. Nažalost, i dalje postoje ozbiljne prepreke za povratak izbeglica u zemlju porekla, posebno uzimajući u obzir učestale etnički motivisane incidente i govor mržnje", rekao je.

"Zbog toga smo duboko zabrinuti zbog preranog usvajanja Preporuke UNHCR-a u aprilu ove godine, o kolektivnom prestanku izbegličkog statusa licima koja su u periodu od 1990. do 1995. prognana iz Hrvatske", kazao je, uz podsećanje da se od 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova manje od pet odsto vratilo svojim kućama od 1999. godine.

On se osvrnuo i na pregovore o formulisanju ciljeva održivog razvoja nakon 2015. godine i rekao da Srbija, kao članica Otvorene radne grupe, u njima aktivno učestvuje.

Prilikom formulisanja razvojnih ciljeva potrebno je voditi računa da ciljevi budu primenjivi za sve zemlje, da budu razumljivi za svakog čoveka i dete o čijoj se budućnosti radi i da budu merljivi u smislu da sve zemlje moraju da primene istu metodologiju merenja implementacije ciljeva iz Agende posle 2015. godine, naveo je Dačić.

On je, takođe, podsetio da je ključni cilj iskorenjivanje siromaštva, ali je napomenuo da su jednako važni i i ciljevi inkluzivnog obrazovanja, zdravlja, rodne ravnopravnosti, održive energije i, posebno, održivog ekonomskog rasta i pristojnog zaposlenja za sve, kao i drugi ciljevi.

Podsetivši da Srbija aktivno učestvuje u Međuvladinom ekspertskom komitetu za finansiranje ciljeva održivog razvoja, Dačić je rekao da u punoj meri uvažavamo princip da je svaka zemlja prvenstveno odgovorna za sopstveni razvoj i da prvenstveno treba da izvrši nužne reforme za uspostavljanje efikasnog poreskog sistema, dobrog upravljanja i iskorenjivanja ilegalnih finansijskih tokova.

"Vlada Srbije čini ozbiljne reformske korake upravo u ovom pravcu. Zvanična razvojna pomoć, međutim, ostaje jako bitan instrument, posebno za najmanje razvijene zemlje", istakao je.

Dačić je, takođe, izrazio zadovoljstvo što učestvuje na zasedanju ECOSOC-a na visokom nivou, čiji je Srbija postala član posle više od dve decenije, uz poruku da naša zemlja kao nova članica najznačajnijeg tela UN u ekonomskoj, socijalnoj i zaštiti životne sredine, želi da da pun i aktivan doprinos unapređenju njegovog rada.

Srbija je 2013. godine izabrana za članicu ECOSOC-a na trogodišnji period 2014-2016, sa mogućnošću reizbora, podseća se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

 

 
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Poplave

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić u UN:Cenimo pomoć oko poplava

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Jul.2014

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić učestvovao je danas na dvodnevnom zasedanju Ekonomsko-socijalnog saveta UN (ECOSOC) u Njujorku. Ministar Dačić se sastao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i sa administratorom Programa UN za razvoj (UNDP) Helen Klark, a govorio...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Dačić: Cenimo pomoć UN oko poplava

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jul.2014

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je u ponedeljak u Njujorku s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i administratorom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Helen Klark. ..Zahvalio se čelnicima UN na brzoj reakciji i pomoći koju su uputili Srbiji za vreme poplava: Ivica...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.