Dačić: Vlada ne može da prihvati amandman DS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2013, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Vlada ne može da prihvati amandman DS

BEOGRAD -

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne može da prihvati amandman Demokratske stranke na predloženu rezoluciju o Kosovu kojim je predviđen prekid tehničkog dijaloga Beograda i Prištine.

On je dodao da će u narednih sat vremena u zgradi Doma Narodne skupštine biti održana sednica Vlade Srbije, na kojoj će biti prihvaćeno nekoliko amandmana opozicije na predloženu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rezoluciju o Kosovu.

Dačić je novinarima u parlamentu po završetku sastanka sa šefovima poslaničkih grupa, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, rekao da će vlada prihvatiti neke opozicione amandmane, ali da amandman DS nije logičan, jer, kako je naveo, Srbija ne može da ide korak nazad i da prekine tehnički dijalog.

"Taj amandman je nelogičan, posebno što to dolazi od DS, a to je insistiranje da se vratimo na formulaciju za koju smo u razgovorima sa Nikolićem dogovorili da ne bude prihvaćena, jer podrazumeva da se prekine tehnički dijalog. Srbija ne može da prekine dijalog", rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da postoji samo jedna platrofma i da je spreman da je stavi na uvid poslanicima, iako to prethodno, kako je naveo, nije bilo planiranio.

Kako je ranije izjavio, Srbija će u pregovorima insistirati na formiranju autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu i da je cilj Srbije da se "stavi tačka" na rešavanje problema Kosova.

"Predlog rezolucije se bazira na tome da će predstavnici Srbije posebno insistirati na uspostavljanju autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu, a da će izvorne nadležnosti i unutrašnje uređenje biti predmet pregovora", rekao je Dačić na početku rasprave u Skupštini Srbije.

Kako je istakao, Srbiji je potrebna pragmatična politika u interesu naroda i da Srbija više ne može da ide nazad i da je zato iz rezolucije izbačen deo da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", kao i deo o prekidu tehničkih pregovora.

Prema njegovim rečima, na Kosovu i Metohiji je veoma teška situacija, jer se 13 godina gradi nezavisnost pokrajine, pa svrha današnje sednice nije samo rasprava o nekoliko stranica teksta rezolucije, već da li Srbija može sagledati mogućnosti za pravedno rešenje, za odgovornu, realnu i ostvarivu politiku za Kosovo.

Dačić je na sednici Skupštine Srbije rekao da građani očekuju odgovoran odnos prema ovom pitanju, odgovoran odnos prema raspravi bez međustranačkih nadmetanja i ukoliko je moguće bez nadmetanja u optužbama ko je više kriv za situaciju na Kosovu i Metohiji.

Prošle godine, podsetio je Dačić, obeležili smo 100 godina oslobođenja Kosova od turkse okupacije, a sada 100 godina posle imamo veoma tešku situaciju u kojoj je ugoržen naš vitalni i nacionalni interes na Kosovu, teritorijalni integritet i suverenitet.

Ova tema je praktično srpski arhetip, vezana za srpske korene, srpske seobe i, nažalost, srpske deobe, rekao je Dačić.

Predlog rezolucije se sastoji od šest tačaka i njom Narodna skupština utvrđuje osnovne principe za političke razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, ali i potvrđuje stav da Srbija, u skladu sa međunarodnim pravom, Ustavom i voljom građana, ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Cilj razgovora, ističe se u predlogu rezolucije, je stvaranje preduslova da srpska zajednica i druge nacionalne zajednice na području KiM budu u mogućnosti da jačaju, rastu i žive u miru i sigurnosti, a vlada se ovlašćuje da nastavi sa implementacijom već postignutih dogovora i sporazuma sa predstavnicima institucija u Prištini.

Dogovori treba da doprinesu napretku u evropskim integracijama

Predstavnici Srbije se obavezuju da u nastavku dijaloga o rešavanju tehničkih i političkih pitanja buduće sporazume postižu u skladu sa stavovima i osnovnim ciljevima rezolucije, nastojeći da se sa predstavnicima privremenih institucija postigne sveukupni dogovor.

Naglašava se da svaki dogovor koji bude postignut treba da doprinese napretku Srbije u evropskim integracijama i da svi eventualni dogovori treba da budu postignuti uz konstantan dijalog sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

U predlogu rezolucije navodi se još da će Srbija kroz pregovore težiti iznalaženju sporazumnog i sveobuhvatnog rešenja za Kosovo i Metohiju, a to rešenje mora da bude čvrsta osnova za izgradnju trajnog mira i dostizanje pune bezbednosti za sve ljude koji žive na prostoru južne srpske pokrajine.

Takođe, navodi se da je Srbija spremna da učini dodatne ustupke radi prevladavanja trenutnog stanja u odnosima između srpskog i albanskog naroda ali nije spremna da čini dodatne ustupke koji bi mogli da dovedu do ugrožavanja njenih državnih i nacionalnih interesa.

Srbija pristupa dijalogu sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini svesna značaja koji bi postizanje obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju imalo u kontekstu dalje i ubrzane integracije čitavog regiona Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, kaže se u rezoluciji.

Vlade da redovno izveštava Skupštinu

Skupština rezolucijom zahteva od vlade da je redovno izveštava o razvoju događaja, toku razgovora kao i o sprovođenju utvrđenih ciljeva, aktivnosti i mera za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog uređenja Srbije.

Na kraju se poručuje da su rezolucija i njome utvrđeni pravac, smernice i ciljevi državne politike obavezujući za sve državne organe i organizacije i da mogu biti izmenjeni jedino novom rezolucijom skupštine.

Usvajanju rezolucije prethodili su krajem prošle i početkom ove godine razgovori državnog vrha, predsednika Srbije sa liderima opozicionih parlamentarnih stranaka i dodatne konsultacije i usaglašavanja na relaciji kabineta predsednika Srbije i vlade.

Najavljenom sednicom parlamenta bavio se pre dva dana i skupštinski Kolegijum, nakon kojeg je predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović saopštio da će se sednica održati 12. januara sa početkom u 11 časova.

Stefanović je novinarima u parlamentu rekao da je na tom sastanku dogovoreno da na predstojećoj sednici bude stvorena atmosfera koja će, bez obzira na različitosti stranaka, štititi dostojanstvo Skupštine i dodao da će se o amandmanima na predloženi tekst razgovarati objedinjeno s predlogom rezolucije.

Predstavnici vladajuće koalicije su najavili podršku rezoluciji, Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije uslovile su podršku prihvatanjem amandmana koje će podneti, a Liberalno demokratska partija izjasnila se će uskratiti podršku rezoluciji.

Babić: Uveren sam da će Parlament usvojiti rezoluciju

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) rekao je jutros da je siguran da će Parlament na današnjoj sednici posle "brušenja" usvojiti Rezoluciju o Kosovu.

On je, gostujući u Dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS), rekao da očekuje od poslanika da izaberu put razuma i glasaju za Rezoluciju koja će biti tačka oslonca za sve buduće pregovore.

"Spremni smo da ova Rezolucija doživi određena brušenja, ali sam siguran da će svi za nju glasati, osim LDP-a koji je rekao da se ne slaže sa rezolucijom. Ni jedna druga partija i politička opcija nije zatvorila vrtata. Nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti i zrelosti da u jedinjenoj raspravi damo punu podršku rezoluciji" rekao je Babić.

Prema njegovim rečima, SNS intezivno razgovora sa opozicionom Demokratskom Strankom (DS) i Demokratskoj strankom Srbije (DSS) koje su juče najavile da imaju sedam, odnosno jedan amandman na tekst Rezolucije.

"Predlagač rezolucije je Vlada Srbije i ona će dati konačan odgovor koje amandmane prihvata, ali kao što postoji dobra volja vladajuće većine tako postoji dobra volja i svih palramentarnih grupa i ja sam uveren da cemo usvojiti Rezoluciju" kazao je Babić odgvarjući na pitanje da li će SNS usvojiti amandmane opozicije.

Kako je rekao, na juče održanom Kolegijumu dogovreno je da sednica traje pet sati i istakao da bi tokom dostojanstvene rasprave trebalo da se usvoji rezolucija kako bi se poslala jedinstvena poruka međunarodnoj zajednici i institucijama u Prištini.

"Veoma je važno da se pošalje jedinstvena i jasna poruka, da smo opredeljeni za razgovore, za miran put koji će doneti boljitak građanima na Kosovu" rekao je Babić.

DSS: Prazna priča, rezolucija krši Ustav Srbije

Član Odbora za Kosovo i Metohiju iz Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je da se u tekstu rezolucije krši Ustav Srbije, jer se pominje "srpska zajednica na Kosovu" umesto "građani Srbije", što je kategorija koju Ustav jedino poznaje.

Samardžić je naveo i da je deo rezolucije u kojem se navodi da Srbija neće priznati Kosovo "prazna priča".

"Prazna priča je princip da se neće priznati nezavisno Kosovo. Zapad od Srbije ni ne traži formalno priznanje, nego da Kosovo preda Albancima u ruke", rekao je Samardžić.

Samardžić je ocenio da predloženi tekst rezolucije o Kosovu ukazuje na neslaganje Vlade i predsednika Srbije Tomislava Nikolića i da je pokušaj postizanja kompromisa doveo do protivrečnosti teksta.

DS: Kako rezolucija može da se poziva na platformu, koja je tajna?

Član odbora iz Demokratske stranke Borislav Stefanović upitao je kako se rezolucija može pozivati na platformu, koja je tajna.

Stefanović je naveo da se u tekstu rezolucije nedovoljno pominju prava Srba na Kosovu i da bi to trebalo ispraviti, i dodao da tekst rezolucije ukazuje na neslaganja Vlade i Nikolića, koji je "prvo izašao sa jednim papirom" a zatim su njegovi predlozi preformulisani.

"Izbačen je deo u kojem se osuđuju Euleks i deo u kojem se konstatuje da je potrebno prekinuti dijalog", rekao je Stefanović.

LDP: Truli kompromis u vladajućoj koaliciji

Poslanik Liberalno demokratske partije Zoran Ostojić rekao je da je predložena rezolucija, u kojoj su navedeni principi za pregovore sa Prištinom, "truli kompromis" u vladajućoj koaliciji.

Ostojić je podsetio da je Skupština Srbije usvojila 11 rezolucija o Kosovu i upitao da li je Srbija posle tolikih rezolucija bliža rešenju kosovskog problema.

"Nismo bliže rešenju kosovskog problema zato što su sve rezolucije predstavljale jedinstvo oko pogrešne politike. Rezolucija i njeno obrazloženje su truli kompromis da bi se zakrpila rupa na kanti koja se zove vladajuća koalicija", rekao je Ostojić.

Ostojić je ponovio stav LDP-a da poslanici te stranke neće podržati rezoluciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.