Da li se inkluzija đaka sprovodi na pravi način

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2020, 18:32

Da li se inkluzija đaka sprovodi na pravi način

Nemali broj dece sa smetnjama u razvoju ili sa invaliditetom, uključeno je u proces inkluzije, dakle, pohađa nastavu u redovnim školama. Zakon nalaže da inkluzija postoji, međutim nameće se pitanje da li se ona sprovodi na pravi način. odgovor smo potražili kod roditelja tih đaka i njihovih učitelja.

Kada je dušića jaćimović upisivala u prvi razred sina Veljka, koje je dete sa autizmom, stručni tim preporučio je da on pohađa školu " Milan Petrović’’. sada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sebi svakodnevno postavlja pitanje, da li je napravila dobru odluku i da li bi on više napradovao u redovnoj školi.

"Kroz razgovor sa ostalim roditeljima, čija deca idu u prema sistemu inkluzije u redovno školovanje, stičem ustisak da se autistična deca se ugledaju na svoje vršnjake u tim školama i ipak više napreduju negpo naša deca. vršnjaci ih prosto vuku za sobom" kaže Dušić Jaćimović udruženje roditelja dece sa autizmom svojsvet.rs

 "Oni se uče strpljenju sva deca, sva deca, jer ja dok se zdrazim malo kod njihovog druga, oni strpljivo čekaju da ja dođem do njih i da im dam podršku. oni se uče i prižanju podrške, što mislim da je najvažnije od svega jer ja to mogu da istaknem kao najveću dobit inkluzivnog obrazovanja" smatra Sonja Paripović učiteljica u OŠ "Sonja Marinković'' i koordinatorka mreže inkluzivnog obrazovanja

Pored dobiti koje ima, oni koji su uključeni u inkluzivno obrazovanje, suočavaju se i sa brojnim problemima. roditelji navode nedostatak podrške stručnjaka- defektologa, logopeda, pedagoških asistenta, kao i motivaciju pojedinih predavača. sa druge strane, učiteljica sonja paripović, koja se među prvima zalagala za inkluziju u školama, smatra da je mreža podrške unutar ustanova i između njih, ono što najviše nedostaje.

Zakon o inkluziji dece sa smetnjama u razvoju primenjuje se deset godina, a prema analizama, u 145 lokalnih samouprava, većina ih je samo delimično obezbedila usluge dodatne podrške, a to su najčešće besplatan prevoz i obrok.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.