DZVM: Pastor zloupotrebljava pomoć Mađarske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2016, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DZVM: Pastor zloupotrebljava pomoć Mađarske

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) saopštila je danas da je izjave lidera Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora o raspodeli novca u programu Vlade Mađarske za ekonomsko osnaživanje vojvođanskih Mađara, "neodgovorno i etički problematično tematizovanje tog projekta u svrhu stranačke predizborne kampanje".

Radi se o projektu u kojem će Mađarska u naredne tri godine vojvođanskim privrednicima i poljoprivrednicima dodeliti kredite ukupne vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od oko 160 miliona evra, a kao partnera u tom projektu mađarska vlada je navela SVM.

Projekat je izazvao podeljene reakcije u pokrajini i otvorio pitanje da li bi stranke smele da učestvuje u takvim projektima, a Ištvan Pastor je ranije izjavio da njegova stranka neće učestvovati u podeli novca, već da će biti osnovane kancelarije za pomoć građanima za konkurisanje za novac.

DZVM je u saopštenju navela da se u upravnim telima fondacije "Prosperitati", koja će biti zadužena za sprovođenje mađarske pomoći, već nalaze članovi te stranke.

Kako se navodi u saopštenju DZVM, osim toga stranka Ištvana Pastora pred predstojeće republičke, pokrajinske i lokalne izbore, mađarskom biračkom telu ne može prikazati nikakve rezultate svog učešća u republičkoj vladi, pa je ovo tema "koju bi mogli iskoristiti u predizbornoj kampanji".

"Pastor je izjavio da će se distribucija tih sredstava vršiti transparentno i bez stranačke obojenosti. Zbog toga tražimo da javno objasni kako je moguće da su osnivači, članovi upravnog odbora i saradnici fondacije 'Prosperitati', zadužene za sprovođenje konkursa za dodeljivanje sredstava, sve sami članovi ili bliski saradnici SVM", piše u saopštenju.

Dodaje se i da je izvršni direktor fondacije "Prosperitati" Juhas Balint, ujedno i zamenik pokrajinskog sekretara za privredu, i postavlja pitanje da li se u ovom slučaju radi o sukobu interesa.

"DZVM poziva vojvođanske Mađare da uprkos svim navedenim nejasnoćama u što većem broju podnesu svoje projekte na već raspisane konkurse. Konkursna dokumentacija je besplatna, a može se pronaći na sajtu www.prosperitati.rs", dodao je DZVM.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.