Читај ми!

DZVM: Pastor koristi mađarsku pomoć za izbornu kampanju

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) saopštila je da su izjave lidera Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora o raspodeli novca u programu mađarske vlade za ekonomsko osnaživanje vojvođanskih Mađara, "neodgovorno i etički problematično tematizovanje tog projekta u svrhu stranačke predizborne kampanje".

Radi se o projektu u kojem će Mađarska u naredne tri godine vojvođanskim privrednicima i poljoprivrednicima dodeliti kredite ukupne vrednosti od oko 160 miliona evra, a kao partnera u tom projektu mađarska vlada je navela SVM.

Projekat je izazvao podeljene reakcije u pokrajini i otvorio pitanje da li bi stranke smele da učestvuje u takvim projektima, a Ištvan Pastor je ranije izjavio da njegova stranka neće učestvovati u podeli novca, već da će biti osnovane kancelarije za pomoć građanima za konkurisanje za novac.

DZVM u saopštenju navodi da se u upravnim telima fondacije "Prosperitati", koja će biti zadužena za sprovođenje mađarske pomoći, već nalaze članovi te stranke.

Osim toga, stranka Ištvana Pastora pred predstojeće republičke, pokrajinske i lokalne izbore, mađarskom biračkom telu ne može da prikaže nikakve rezultate svog učešća u republičkoj vladi, pa je ovo tema "koju bi mogli iskoristiti u predizbornoj kampanji", ističe se u saopštenju DZVM.

Pastor je izjavio da će se distribucija tih sredstava vršiti transparentno i bez stranačke obojenosti.

"Zbog toga tražimo da javno objasni kako je moguće da su osnivači, članovi upravnog odbora i saradnici fondacije 'Prosperitati', zadužene za sprovođenje konkursa za dodeljivanje sredstava, sve sami članovi ili bliski saradnici SVM", piše u saopštenju.

Dodaje se i da je izvršni direktor fondacije "Prosperitati" Juhas Balint, ujedno i zamenik pokrajinskog sekretara za privredu, i postavlja pitanje da li se u ovom slučaju radi o sukobu interesa.

"DZVM poziva vojvođanske Mađare da, uprkos svim navedenim nejasnoćama, u što većem broju podnesu svoje projekte na već raspisane konkurse", dodaje se u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара