Izvor: B92, 25.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS i SPS nastavljaju saradnju

Beograd -- Na sastanku rukovodstava DSS-a i SPS-a ocenjeno je da je ovogodišnja saradnja te dve stranke veoma dobra i konstruktivna.

Iako Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija Srbija najavljuju nastavak saradnje u sledećoj godini, i jedni i drugi odbacuju mogućnost zvaničnog priključenja socijalista u vladajuću koaliciju.

Šef poslaničke grupe DSS-a u Skupštini Srbije Miloš Aligrudić, izjavio je za B92 da je konstatovano da postoje podudarni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stavovi na nekoliko važnih pitanja, kao što su rešavanje pitanja Kosova i opstanka državne zajednice i da je na toj bazi postigut dogovor, po kom bi SPS i u sledećoj godini trebalo da podržava manjinsku vladu. Aligrudić ističe da, bez obzira na obostrano zadovoljstvo saradnjom, to ne znači nikavu najavu ulaska SPS-a u Vladu: "Ne, ni o kakvim drugim vidovima saradnje nije bilo reči, odnosno bilo je reči o valorizaciji ove vrste saradnje, koja je do sada postojala. O takvoj saradnji je bilo reči i kada smo govorili o tome kakva bi saradnja bila i u narednoj godini. Dakle, nikakvi novi oblici saradnje nisu bili tema razgovora. Mi u DSS-u smo mišljenja da se o koalicijama razmišlja kada se raspišu izbori tako da o tome nije bilo reči, ne samo sa SPS-om, već ni sa nekom drugom partijom."

Saradnja Srbije sa haškim tribunalom jedno je od pitanja za koje su mnogi stručnjaci očekivali da bi moglo da dovede do uskraćivane podrške SPS-a manjinskoj vladi. Da li je SPS o toj temi razgovarao sa Vojislavom Koštunicom, pitali smo Ivicu Dačića. "Bilo je reči i o tome, ali u smislu konstatacije da smo mi zadovoljni odnosom koji Vlada Srbije ima prema haškom tribunalu, tj. da ta saradnja treba da postoji, ali da ona treba da bude dvosmerna i da se ona ne može tumačiti samo kao bezuslovna izručenja", kaže Dačić.

Politikolog i profesor na fakultetu Političkih nauka Zoran Stojiljković, smatra da ovakvi sastanci zapravo predstavljaju zauzimanje što boljih pozicija pred sledeću godinu, za koju se procenjuje da će biti izborna: "Pošto je došlo do tog susreta to znači da se ide dalje i da se širi manevarski prostor, na taj način što se širi ta podrška SPS-a u parlamentu. Ali, s druge strane, to ne znači da dogovora sa Demokratskom strankom oko njihove podrške u parlamentu, ili o njihovoj podršci nakon izbora kroz neku postizbornu koaliciju, neće biti. To jedno drugo ne isključuje."

Stojiljković zaključuje da je paradoksalno da sukobi između najbližih u političkom prostoru oko biračkog tela i saveznika mogu biti najintenzivniji, kao što je to sada slučaj između DS-a i DSS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.