Izvor: B92, 24.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: I dijaspori obezbediti mogućnost da glasa

Beograd -- Predlogom izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, o kome su poslanici Skupštine Srbije završili raspravu u utorak uveče, predlagač izmena - Demokratska stranka Srbije - predlaže da se građanima koji imaju prebivalište u stranoj državi omogući da glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije i Crne Gore. I dok i sam predlagač izmena priznaje da manjkavost predloga leži, pre svega, u nemogućnosti da se obezbedi kvalitetna kontrola glasanja van Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostaje i pitanje zbog čega se sada insistira na glasanju lica na privremenom radu u inostranstvu i čije je to biračko telo.

Dok DSS tvrdi da uvodjenje ovih izmena neće biti idealno, ali da će biti bolje nego ranije, predstavnici radikala očekuju da će na nekim narednim izborima dijaspora biti ta koja će baš njima dati svoj glas. Ipak, zamenik šefa poslaničke grupe DSS Branislav Ristivojević tvrdi da se ovim izmenama pribeglo danas jer DSS "ranije nije bila u mogućnosti da tu zamisao realizuje": "Pravi razlog zašto uvodimo nije zato što verujemo ili neverujemo da tu postoji naše biračko telo. Bitno je da učinimo određeni napredak u odnosu na naše državljane. Ovde uopšte nije bitno za koga će ti ljudi glasati". Medjutim, poslanik Nenad Bogdanović kaže da takva opravdanja za DS nisu prihvatljiva: "Meni to deluje prilično nepripremljeno. Mislim da predlagač nije svestan posledica koje mogu iz toga proizići. Mi ćemo se apsolutno boriti da svako glasanje bude kontrolisano što je moguće bolje. Sada, da li je to moguće sa ovim zakonom ne znam, ni meni nije potpuno jasno".

Protiv prava da i dijaspora glasa nemaju ništa protiv ni poslanici G17 plus, ni socijalista, koji, kako kaže Ivica Dačić, u tom biračkom telu imaju svoje pristalice. Potpredsednik parlamenta Predrag Marković iz G17, medjutim, naglašava da se izmene ne odnose na dijasporu već na, kako je objasnio, gastarbajtere: "Moram da kažem da je ovaj zakon vrlo brzo predložen da se spreči moguća zloupotreba u budućnosti za slučaj da budu vrlo brzo izbori. Neće se ponoviti, ni na jedan način, da građani koji imaju pravo glasa, da nemaju poslanike u parlamentu".

S druge strane, budući zamenik ministra za dijasporu Aleksandar Čotrić navodi da se pitanje dijaspore mora rešiti putem zakona, a ne samo uvodjenjem manjih izmenama: "Mislim da su ove izmene predložene u onom trenutku kada se verovalo da smo mnogo bliže izborima, nego formiranju nove vlade. Ali, sada kada znamo da će vlada biti formirana, dobili smo jedno dragoceno vreme da se i nove izmene izvrše i da dobijemo jedan sveobuhvatniji, celovitiji i kvalitetniji izborni zakon. Videćemo čije je to biračko telo", kazao je Čotrić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.