DS traži ispitivanje ustavnosti oba zakona o rehabilitaciji

Izvor: Blic, 21.Sep.2015, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS traži ispitivanje ustavnosti oba zakona o rehabilitaciji

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da će Ustavnom sudu Srbije podneti inicijativu za ispitivanje ustavnosti dva zakona o rehabilitaciji iz 2006. i 2011. godine.

Kako se navodi, Vlada u senci DS je to odlučila jer smatra da Srbija ima dva zakona o istom pitanju, koja su "defektna sa aspekta ustavnosti".

Ministar pravde Vlade u senci DS Momčilo Grubač u saopštenju je ukazao da prvi zakon iz 2006. godine u svom prvom članu kaže da su rehabilitacijom obuhvaćena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sva lica koja su neopravdano osuđena, lišena slobode, ili im je uskraćeno neko drugo ljudsko pravo iz političkih ili ideoloških razloga.

- Pri tome, nije objašnjeno šta znače ideološki i politički razlozi, ni u tom ni u bilo kom drugom zakonu. To nisu pravni pojmovi i zbog toga protivreče mnogim odredbama aktuelnog Ustava i dozvoljavaju arbitrernost i samovolju - naveo je Grubač.

Zbog toga je 2011. godine donet drugi zakon o rehabilitaciji, koji je kako je naveo Grubač, otklonio izvesne nedostatke prvog, ali ga je održao iz političkih razloga na snazi.

- I tako se desila apsurdna situacija da Srbija ima dva zakona o istom pitanju, o pitanju rehabilitacije, koji podjednako podrivaju državni i ustavno-pravni poredak zemlje - smatra Grubač.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.