DS: Objaviti uslove dolaska Lire

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2015, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Objaviti uslove dolaska Lire

Opoziciona Demokratska stranka (DS) zatražila je danas od gradske vlasti u Novom Sadu da javnosti predoči sve informacije o troškovima uređenja i opremanja nove Radne zone "Sever 4", kao i uslovima pod kojim će strana kompanija, s kojom je navodno sve već dogovorio premijer Aleksandar Vučić, otvoriti svoj proizvodni pogon u novoj radnoj zoni."

Otvaranje novih radnih mesta je dobra vest, ako se unapred zna koliko će to koštati poreske obveznike u Novom Sadu i u kojem roku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će se sve isplatiti. U protivnom, otvaranje novog pogona može biti samo još jedan propagandni trik i megalomanski poduhvat u kome naš grad, čak i kada bi sve bilo realizovano onako kako se sada najavljuje, ne može imati opipljivu korist", naveo je DS u saopštenju za javnost.

Pojedini mediji su prošle nedelje objavili vest da će u novoj radnoj zoni fabriku otvoriti američka kompanija "Lira" iz oblasti automobilske industrije, a gradski čelnici i Aleksandar Vučić najavili su da će biti zaposleno 3.000 radnika.

DS je upitao zašto se bez ugovora, odgovarajućih garancija i definisanih obaveza navodnog investitora započinje vrlo skup poduhvat, s obzirom da je Novi Sad u obavezi da sam uredi zemljište i izgradi proizvodne hale, koje će strana firma, ako zaista odluči da otvori pogon, posle samo zakupiti.

"Samo za uređenje placa od 38 hektara, u gradskom budžetu je već rezervisano milijardu dinara, dok iz predloga Strategija razvoja grada do 2020. godine saznajemo da je za izgradnju objekata u novoj radnoj zoni do kraja 2016. potrebno još 2,8 milijardi. Zainteresovana firma može računati i na direktne subvencije za svako otvoreno radno mesto. Dakle, ako nove fabrike jednom zaista i bude, nju će zapravo sagraditi građani Novog Sada, dok će sav eventualni profit odneti strani partner", piše u saopštenju.

Ta stranka je navela da je kompanija "Lira" (Leara) u međuvremenu raspisala i konkurs za zapošljavanje radnika, uz jedini uslov da kandidati mogu stajati osam sati, što znači da će u novoj fabrici najviše ljudi raditi na jednostavnim manuelnim poslovima, koji su i najslabije plaćeni.

"U slučaju da fabrika zaista angažuje 2.000 ljudi, kako se sada priča, ukupna ulaganja Novog Sada dostići će blizu 25.000 evra po radniku, pa će biti potrebno da ta firma u punom kapacitetu proizvodi približno 15 godina kako bi se Gradu, kroz poreze i na druge načine, vratila samo uložena sredstva", upozorio je DS.

Ta stranka je ocenila da zbog svega navedeno "groteskno" zvuče reči gradonačelnika Miloša Vučevića o tome kako opozicija svojim kritikama netransparentnog i za Novi Sad ekstremno rizičnog poduhvata "tera investitore".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.