Cvetković: Rebalansom za siromašne

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 19.Okt.2010, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Rebalansom za siromašne

Beograd -- Premijer Mirko Cvetković izjavio da se za 2011. prognozira rast BDP-a od tri odsto, kao i da će znatan deo novca od ovogodišnjeg rebalansa otići na siromašne.

On je rekao da će rebalans ovogodišnjeg budžeta omogućiti dodatnih 16 milijardi za budžetske korisnike, kao i da će 6 do 7 milijardi otići na siromašne.

Premijer je novinarima tokom pauze na konferenciji "Juromani" rekao da Srbija, sa rastom bruto društvenog proizvoda od 1,5 odsto u ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godini, neće dostići nivo rasta koji je imala pre krize.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da će se Srbija do kraja godine zadužiti za još 250 miliona evra kod komercijalnih banaka kako bi finansirala budžetski deficit.

Ona je rekla da će budžetski deficit biti 120 milijardi dinara, što je u okviru deficita dogovorenog sa Međunarodnim monetarnim fondom od 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ona je dodala da će odluka o tom zaduženju biti doneta na jednoj od narednih sednica Skupštine Srbije.

Na konferenciji, na kojoj je najavljeno učešće više od 300 bankara, privrednika i zvaničnika iz dvadesetak država, glavne teme su odgovor na ekonomsku krizu u regionu i Evropi, stanje u bankarstvu i finansijama i upravljanju kompanijama, najavili su organizatori.

"Srbija u EU između 2014. i 2016."

Cvetković je izjavio da bi Srbija mogla da postane članica Evropske unije između 2014. i 2016. godine.

Predsednik Vlade otvorio je u Beogradu dvodnevnu konferenciju "Juromani" o finansijama i investicijama u jugoistočnoj Evropi.

Cvetković je naveo da ne želi da predviđa tačan datum članstva, ali da će to sigurno biti posle mandata ove vlade.

Odgovarajući na pitanja na konferenciji, Cvetković je rekao da Srbija nije zabrinuta da će problemi u zapadnoevropskim zemljama usporiti njen put ka članstvu jer je cilj Srbije, pre svega, uvođenje evropskog sistema i standarda.

"Mi želimo u EU, ali više od toga želimo da naš sistem bude kao u tim zemljama", rekao je premijer.

"Nismo zabrinuti, idemo napred i bićemo članica EU", kazao je Cvetković, kao i da je EU zasnovana na principima mira, stabilnosti i jake ekonomije, a Srbija teži tim istim ciljevima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.