Cvetković: Bez prekida saradnje

Izvor: B92, 12.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Bez prekida saradnje

Beograd, Aranđelovac, Skoplje, Podgorica -- Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će Vlada Srbije nastaviti ekonomsku, kao i druge oblike saradnje sa Crnom Gorom i Makedonijom.

Cvetković je rekao da je Vlada Srbije povukla poteze iz "arsenala diplomatskih mera" kada je donela odluku da uskrati gostoprimstvo ambasadorima Crne Gore i Makedonije u Beogradu.

"Te mere ne predstavljaju bilo kakvu represiju i nisu usmerene na građane tih zemalja", kazao je Cvetković >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gostujući na televiziji Pink.

Dačić: Narušavanje odnosa

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je "Crna Gora poslednja država na ovom svetu koja je mogla da prizna Kosovo i Metohiju" i ocenio da crnogorsko priznavanje Kosova umnogome narušava odnose dve države.

"Ne tumačim to kao atak na Srbiju, više tumačim kao pokušaj ispravljanja njihove istorije, i, na neki način, to je udarac koji su sami sebi naneli", rekao je Dačić aranđelovačkoj RTV "Šumadija".

On je rekao da se nakon crnogorskog priznanja nezavisnosti Kosova nije čuo sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, ali da je on ranije obrazložio da je priznanje u interesu građana Crne Gore.

Govoreći o inflaciji u Srbiji, Cvetković je naveo da je inflacija trenutno 6,5 odsto, kao i da očekuje da do kraja godine neće biti dvocifrena.

On je ocenio da će porast cene gasa u Srbiji uticati na inflaciju, kao i da do rasta cene ne bi došlo da Srbija ima gasni aranžman.

Premijer je ocenio da je u proteklih 100 dana rada Vlada Srbije ostvarila puno rezultata. Prema njegovim rečima, neki od tih rezultata su diplomatska pobeda Srbije u Generalnoj skupštini UN, borba protiv korupcije i funkcionisanje policije.

"Vlada Srbije je pronašla prostor za Državnu revizorsku instituciju i ona će za nedelju dana imati svoje kancelarije. Videli ste kako funkcioniše policija, iz čega možete implicitno da izvučete da nema nikog ko je partijski ili na neki drugi način zaštićen", kazao je on.

On je kazao da je zadovoljan što su ministri uspostavili "rutinu" i da se odluke donose jednoglasno, a ne na osnovu partijske pripadnosti.

Šutanovac: Političke posledice priznanja

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac smatra da crnogorsko i makedonsko priznanje nezavisnosti Kosova neće doprineti stabilzaciji regiona, već da će imati veoma velike političke posledice.

"Milsim da odluka, koja je očigledno isprovocirana i albanskim stanovništvom koje živi u tim zemljama, može njima da nanese štetu", ocenio je Šutanovac u intervjuu za FoNet.

Ministar odbrane je ubeđen da Vojska Srbije neće imati "posla", jer su za nju "ratna dešavanja prošlost".

On je ukazao i na mogućnost sporadičnih incidenata, ali ne na jugu Srbije, već izvan granica naše zemlje.

Priznanje nezavisnosti Kosova, konstatovao je Šutanovac, imaće veoma velike političke posledice, jer su Srbija, Makedonija i Crna Gora "naslonjene" jedna na drugu i u sve tri države živi i albanski i srpski entitet.

Prema mišljenju Šutanovca, proglašenje ambasadora Makedonije i Crne Gore za nepoželjne osobe je adekvatna mera, s tim što bi trebalo da se vidi koji su bili interesi da te dve države priznaju nezavisnost Kosova manje od 24 sata posle usvajanja rezolucije Srbije u Generalnoj skupštini UN.

"Srbija ne može uvesti sankcije Makedoniji"

Srbija kao članica CEFTA ne može uvesti sankcije Makedoniji, jer mora poštovati odredbe o slobodnoj trgovini, izjavio je makedonski ministar ekonomije Fatmir Besimi.

Vasilevski doputovao u Skoplje

Ambasador Makedonije u Beogradu Aleksandar Vasilevski koji je proglašen personom non grata u Srbiji doputovao je danas u Skoplje.

Vasilevski nije želeo da daje izjave medijima, a portparol Ministarstva spoljnih polova Makedonije Petar Čulev rekao je agenciji Beti da će Vasilevski sutra "doći na posao u Ministrastvo" i da će se sastati sa ministrom Antonijom Milošoskim.

U izjavi televiziji Alsat-M, koja emituje program na albanskom i makedonskom jeziku, Besimi je rekao da je Makedonija, kao i Srbija, članica CEFTA, gde se sve zemlje zalažu za slobodnu trgovinu.

"Zato ne očekujem pogoršanje ekonomske saradnje Makedonije i Srbije", rekao je Besimi.

Makedonski ministar ekonomije očekuje u budućnosti povećanje saradnje sa Kosovom, posebno u energetskom sektoru.

"Kosovo ima energetske resurse, a isto tako i u Makedoniji postoji energetski sistem koji može biti komplementaran i zato je normalno da ostvarimo dobru saradnju sa Kosovom", rekao je on.

U trgovinskoj razmeni između Makedonije i Srbije preovladava uvoz prehrambenih proizvoda, pa Makedonija ima trgovski deficit, dok se u južnu srpsku pokrajinu najviše izvozi građevinski materijal, ali i prehrambeni proizvodi, pa tu Makedonija ima trgovski suficit.

Potpredsednik makedonske vlade Abdulaćim Ademi izjavio je da će Makedonija i Kosovo u sredu uspostaviti diplomatske odnose.

Ademi je novinarima u Debru rekao da Makedonija još nije odredila svog ambasadora u Prištini, kao i da ne raspolaže informacijama ko će biti ambasador Kosova u Skoplju.

Makedonija je do sada u Prištini imala predstavništvo, čiji je šef bio Petar Karajanov.

Roćen: Crna Gora deo evropskog partnerstva

Ministar spoljnih poslova Milan Roćen izjavio je da odluku Crne Gore da prizna Kosovo treba razumeti u kontekstu njene želje da bude deo evropskog partnerstva jer se time na najbolji način štite državni i nacionalni interesi.

DPS: Srbija zarobljena mitovima

Politički direktor vladajuće Demokratske partije socijalista Crne Gore Predrag Sekulić izjavio je da je največi deo političke javnosti Srbije poslednjih dana pokazao da se prema Crnoj Gori "ne ponaša kao prema nezavisnoj državi, već kao prema delu velike Srbije".

Sekulić je rekao da su političke reakcije koje su usledile, "na žalost pokazale da je najveći deo političke javnosti Srbije ostao zarobljen u nacionalnim mitovima".

Roćen je podgoričkoj televiziji "In" kazao da Evropa želi da zatvori sva pitanja koja su opterećivala Balkan u poslednje dve decenije.

"Evropa je rešila da sve te probleme skine sa dnevnog reda, jer ugrožavaju i evropsku stabilnost i dovode u pitanju zajedničku evropsku budućnost", ocenio je ministar.

Dodao je da EU, suočena sa nezivesnom sudbinom Lisabonskog ugovora o reformi odlučivanja, ne želi dodatne probleme nigde na kontinentu.

"Zato (EU) hoće da nadgleda i kosovsku nezavisnost, ceneći da je to najmanje loše od svih rešenja za ovaj teški problem", kazao je Roćen i dodao da za takvu politiku Evropa traži saveznike u regionu.

"Samo politički zlonamerni ili oni koji to ne razumeju, to tumače ka pritisak. Reč je o partnerstvu, a ne o pritiscima. To se izgleda najmanje shvata u Srbiji što donekle može biti razumljivo, ali joj to ne daje za pravo da na procese u regionu gleda isključivo kroz sopstvenu prizmu", kazao je Roćen.

SNS traži vanrednu sednicu Skupštine

Aleksandar Vučić (FoNet)

Poslanici Srpske napredne stranke zatražiće sutra sazivanje hitne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se razmotrila situacija u državi i regionu nakon odluke Crne Gore i Makedonije da priznaju nezavisnost Kosova.

Zamenik predsednika Koordinacionog odbora SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada Srbije morala da diplomatskim putem spreči, kako je rekao, "antisrpski čin" vlasti u Skoplju i Podgorici.

On je kritikovao predstavnike vlasti koji su po njemu preterali u oštrim izjavama i ugrozili srpski narod u Makedoniji i Crnoj Gori.

"Ko vodi državu mora na odgovoran način da razmišlja o tome. Šta ćemo da radimo ako je recimo krenuo Srbin iz Kolašina vozom da poseti rođaka u Beogradu, a mi mu kažemo – Izvinite, zaustavićemo vam voz i ne možete da prođete. Pa koga smo prešli, kome smo napakostili, i kome smo zlo učinili, sem pripadniku našeg naroda? Zato ta vrsta apsolutno neodgovronih izjava ne priliči ljudima koji se nalaze na vlasti”, smatra Vučić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković:Bez prekida ekonomske saradnje sa Crnom Gorom

Izvor: Kurir, 12.Okt.2008

BEOGRAD, 11. oktobra 2008 (Beta) - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je večeras da će Vlada Srbije i pored pogrešnog poteza Crne Gore i Makedonije da priznaju nezavisnost Kosova nastaviti ekonomsku, kao i druge oblike saradnje sa tim državama. Cvetković je gostujući na televiziji Pink rekao...

Nastavak na Kurir...

Cvetković: Priznali su Kosovo, ali mi saradnju ne prekidamo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2008

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je sinoć da će Vlada Srbije i pored pogrešnog poteza Crne Gore i Makedonije da priznaju nezavisnost Kosova nastaviti ekonomsku, kao i druge oblike saradnje sa tim državama...Cvetković je gostujući na televiziji Pink rekao da je Vlada Srbije povukla...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Nema prekida ekonomske saradnje sa CG

Izvor: RTV Pink, 12.Okt.2008

Cvetković:nastavljamo saradnju sa Grnom Gorom, iako je priznala KiM. . . Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je, gostujući na TV Pink da će Vlada Srbije i pored pogrešnog poteza Crne Gore i Makedonije da priznaju nezavisnost Kosova nastaviti ekonomsku, kao i druge oblike saradnje sa tim državama....

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.