Cvetković: Bez prekida saradnje

Izvor: Blic, 12.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Bez prekida saradnje

Protestni skup zbog odluke crnogorske Vlade da prizna nezavisnost Kosova održava se danas poslepodne ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici, u organizaciji crnogorskih opozicionih stranaka.

Protest organizuju Srpska lista, Socijalistička narodna partija, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka. Sa sastanka održanog u petak, kome su prisustvovali i predstavnici Pokreta za promene i Liberalne partije, Vlada u Podgorici pozvana je da povuče odluku o priznavanju jednostrano >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << proglašene nezavisnosti Kosova, iza koje ne stoji, kako je navedeno, demokratski legitimitet izražen u volji većine građana.

Opozicione partije traže i da o tom pitanju bude organizovano fer i demokratsko izjašnjavanje građana na referendumu. Mitingu će, kako je najavljeno, prisustvovati i predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

U međuvrmeenu, još ne ne stišavaju reakcije iz Beograda na crnogorsko priznanje Kosova. Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će Vlada Srbije nastaviti ekonomsku, kao i druge oblike saradnje sa Crnom Gorom i Makedonijom. Cvetković je rekao da je Vlada Srbije povukla poteze iz "arsenala diplomatskih mera" kada je donela odluku da uskrati gostoprimstvo ambasadorima Crne Gore i Makedonije u Beogradu.

- Te mere ne predstavljaju bilo kakvu represiju i nisu usmerene na građane tih zemalja – rekao je Cvetković.

Politički direktor vladajuće Demokratske partije socijalista Crne Gore Predrag Sekulić, međutim, kaže da je "najveći deo" političke javnosti Srbije poslednjih dana pokazao da se prema Crnoj Gori "ne ponaša kao prema nezavisnoj državi, već kao prema delu velike Srbije". Komentarišući reagovanja iz Beograda povodom odluke Vlade Crne Gore da prizna Kosovo, Sekulić je rekao da su političke reakcije koje su usledile, "na žalost pokazale da je najveći deo političke javnosti Srbije ostao zarobljen u nacionalnim mitovima".

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je da crnogorsko i makedonsko priznanje nezavisnosti Kosova neće doprineti stabilzaciji regiona, već da će imati veoma velike političke posledice.

SNS traži vanrednu sednicu Skupštine Srbije

Poslanici Srpske napredne stranke najavili su da će danas zatražiti sazivanje hitne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se razmotrila situacija u državi i regionu nakon odluke Crne Gore i Makedonije da priznaju Kosovo. Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada morala da diplomatskim putem spreči, kako je rekao, "antisrpski čin" vlasti u Skoplju i Podgorici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.