Izvor: B92, 19.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čurkin primio Jeremićevo pismo

Njujork -- Predsedavajući Savetu bezbednosti UN Vitalij Čurkin primio je pismo ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića.

Ruski ambasador u UN primio je pismo u kome se traži da najuticajnije telo UN razgovara o bezbednosnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, posle prekomerne upotrebe sile u Kosovskoj Mitrovici i da nastavi da budno prati razvoj situacije. Sekretar za medije ruske misije pri UN izjavio je da je pismo već u opticaju među ambasadorima zemalja članica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Saveta bezbednosti, preneo je noćas Itar-Tas.

Prethodno je Tanjugu u sedištu svetske organizacije potvrđeno da je i generalni sekretar UN Ki Mun Ban primio pismo ministra Jeremića, u kome protestuje zbog "apsolutno neprihvatljive i prekomerne" upotrebe sile međunarodnih snaga u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici i zahteva istragu u okviru UN o tome kako je došlo do incidenta.

Jeremić je u pismu generalnom sekretaru zatražio da bude utvrđeno ko je naredio upotrebu sile u severnom delu Kosovske Mitrovice i kako je do nje došlo, utoliko pre što se to desilo posle konsultacija i uspešnih pregovora ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića sa zamenikom šefa misije UN u pokrajini prethodne noći, rečeno je u kabinetu šefa srpske diplomatije.

Ministar Jeremić je, takođe, oštar protest zbog ovog incidenta uputio i zameniku generalnog sekretara UN za mirovne operacije Žan-Mariju Genou, sa kojim je razgovarao telefonom.

Ki Mun Ban ponovio poziv na uzdržanost

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ki Mun Ban izrazio je duboko žaljenje zbog pogibije ukrajinskog policajca iz redova međunarodne policije na Kosovu.

Ban je ponovio poziv svim stranama uključenim u rešavanje problema na Kosovu da se uzdrže od nasilja i pokrenu ozbiljne razgovore i zajednički promovišu bezbednost i stabilnost Kosova.

Generalni sekretar nije komentarisao izjavu zamenika šefa UNMIK-a Larija Rosina, koji je za nasilje optužio vlasti u Beogradu, što su odbacili predstavnici vlasti Srbije, istovremeno optužujući UNMIK policiju i NATO za prokomernu upotrebu sile.

UN: Moguća istraga o upotrebi gumenih metaka

Ukoliko se dokažu tvrdnje da su pripadnici međunarodne policije, tokom ovonedeljnih nemira u Kosovskoj Mitrovici, koristili gumene metke, Ujedinjene nacije mogle bi sprovesti ozbiljnu istragu, s obzirom na to da je upotreba ovakve municije u misijama svetske organizacije zabranjena još u julu prošle godine, rekao je agenciji Tanjug jedan zvaničnik UN.

"Mi smo još u julu prošle godine zabranili upotrebu gumenih metaka, s obzirom da su od takve municije prošle godine, takođe na Kosovu, dve osobe izgubile život. Prema medijskim izveštajima, čini se da su gumeni meci opet upotrebljavani, ali će istraga zavisiti od informacija sa terena", rekao je zvaničnik UN koji je želeo da ostane anoniman.

Prema izveštajima medija, policija UNMIK-a je u obračunu sa srpskim demonstrantima u Kosovskoj Mitrovici ispaljivala, pored šok-bombi i suzavca, i gumene metke, što se kosi sa smernicama iz njujorškog sedišta svetske organizacije, koja je zabranila upotrebu tog sredstva za rasterivanje demonstranata nakon što su marta prošle godine tim mecima ubijena dvojica pristalica kosovskog radikalnog pokreta "Samoopredeljenje".

UNMIK je, kako se navodi u saopštenjima te misije, prošlog proleća samoinicijativno povukao gumenu municiju iz arsenala specijalnih snaga za razbijanje demonstracija, a u međuvremenu nije doneta nikakva javna odluka o njihovom ponovnom uvršćivanju u opremu međunarodne policije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.