Izvor: Blic, 19.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čurkin primio pismo ministra Jeremića

Predsedavajući Saveta bezbednosti UN, ruski ambasador pri svetskoj organizaciji Vitalij Čurkin, primio je pismo ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, u kome se traži da najuticajnije telo UN razgovara o bezbednosnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, posle prekomerne upotrebe sile u Kosovskoj Mitrovici, i da nastavi da budno prati razvoj situacije.



Sekretar za štampu ruske misije pri UN izjavio je da je pismo već u opticaju među ambasadorima zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << članica Saveta bezbednosti, prenela je noćas ruska državna agencija Itar-Taš.

Prethodno je Tanjugu u sedištu svetske organizacije potvrđeno da je i generalni sekretar UN Ban Ki-mun primio pismo ministra Jeremića, u kome protestuje zbog "apsolutno neprihvatljive i prekomerne" upotrebe sile međunarodnih snaga u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici i zahteva istragu u okviru UN o tome kako je došlo do incidenta.

Jeremić je u pismu generalnom sekretaru zatražio da bude utvrđeno ko je naredio upotrebu sile u severnom delu Kosovske Mitrovice i kako je do nje došlo, utoliko pre što se to desilo posle konsultacija i uspešnih pregovora ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića sa zamenikom šefa Misije UN u pokrajini (UNMIK) prethodne noći, rečeno je Tanjugu u kabinetu šefa srpske diplomatije.

Ministar Jeremić je, takođe, oštar protest zbog ovog incidenta uputio i zameniku generalnog sekretara UN za mirovne operacije Žan Mari Genou, sa kojim je razgovarao telefonom.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čurkin primio Jeremićevo pismo

Izvor: B92, 19.Mar.2008

Njujork -- Predsedavajući Savetu bezbednosti UN Vitalij Čurkin primio je pismo ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića... Ruski ambasador u UN primio je pismo u kome se traži da najuticajnije telo UN razgovara o bezbednosnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, posle prekomerne upotrebe...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.