Čović: Priština provocira kad god treba da sprovede sporazum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2018, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Priština provocira kad god treba da sprovede sporazum

Nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izjavio je danas da kosovske vlasti od početka dvehiljaditih idu iz provokacije u provokaciju kad god treba da sprovedu neki sporazum.

"Jučerašnjim upadom na sever (Kosova), Priština želi da skrene pažnju sa brutalnog i necivilizacijskog uvođenja taksi i da pokaže da bezbednosno i ekonomski pokriva celu teritoriju Kosova i Metohije", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Nebojša Čović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ocenjujući reakciju Kfora, kaže da ta misija nije dala objektivnu informaciju i da je očigledno da nema namenu da zaštiti Srbe, već da samo spreči eskalaciju konflikta.

"Prošlo je mnogo vremena od ubistva lidera kosovske Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i u tom slučaju vreme ne ide u prilog otkrivanju počinioca i nalogodavaca", dodao je Čović, ocenivši da je žalosno da se to stavlja u političku konotaciju.

Smatra da je Priština formalno-pravno pokrivena u akciji hapšenja i da to liči na slučajeve kada federalna policija u SAD hapsi pripadnike lokalne policije. To se, objašnjava, radi tajno i ne analizira se da li je bilo prekomerne upotrebe sile.

Naglašava da su poslednjih godina očekivanja Albanaca nerealno podignuta u smislu priznanja samoproglašene nezavisnosti, tako da dešavanja na Kosovu imaju i elemente unutrašnje političke igre.

Podseća da su predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji i premijer Ramuš Haradinaj u pregovorima blokirali predsednika Hašima Tačija, koji, kako primećuje, ovih dana nije davao izjave.

"Oni nisu sigurni ni jedni u druge povodom formiranja Suda za zločine OVK", kaže Čović i napominje da Tači važi za umerenog političara i da "dobro stoji" u međunarodnoj zajednici.

On je ocenio da Priština ide iz neuspeha u neuspeh i ističe problem vizne liberalizacije za Kosovo sa EU, i dodaje da će ove takse pokušati da stavi u kontekst trgovine da bi im se ukinule vize.

Čović naglašava da su političari dali obećanja narodu, a nisu uspeli da ih sprovedu, navodeći da takozvano nezavisno Kosovo nije više prvi projekat i prioritet SAD, iako je uticaj prethodne administracije u Vašingtonu i dalje snažan.

Ukazuje da su, međutim, u međuvremenu ojačale Rusija i Kina, a SAD više ne mogu da primoravaju male zemlje da priznaju ono što se ne priznaje.

Čović smatra ova kriza neće biti kratkotrajna već dugotrajna, i ne očekuje neku posebnu reakciju iz međunarodne zajednice.

Kaže da je lepo što je visoka predstavnica EU Federika Mogerini osudila uvođenje taksi, ali postavlja pitanje "šta dalje". "Prekršeni su SSP i CEFTA sporazum", navodi Čović i pita da li će sada druge članice CEFTA pokušati da se ubace na tržište gde nema Srbije.
Pogledaj vesti o: Nebojša Čović

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Priština provocira kad god treba da sprovede sporazum"

Izvor: B92, 24.Nov.2018

Nekadašnji šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović izjavio je da kosovske vlasti idu iz provokacije u provokaciju kad god treba da sprovedu neki sporazum.."Jučerašnjim upadom na sever (Kosova), Priština želi da skrene pažnju sa brutalnog i necivilizacijskog uvodjenja taksi i da pokaže...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.