Čiplić: U Srbiji nema diskriminacije nacionalnih manjina

Izvor: Blic, 27.Sep.2010, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiplić: U Srbiji nema diskriminacije nacionalnih manjina

U Srbiji ne postoji diskriminacija nacionalnih manjina, izjavio je danas Tanjugu ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, poručivši da funkcionisanje Bošnjačkog nacionalnog saveta zavisi od predstavnika tri liste koje su učestvovale na junskim izborima.

Srbija čini sve da Bošnjački nacionalni savet profunkcioniše u skladu sa zakonom, a da li će se to dogoditi do 3. oktobra zavisi od predstavnika sve tri liste, rekao je Čiplić povodom izjave izaslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Evropskog parlamenta za Balkan Jelka Kacina da "Srbija do tog datuma mora da reši to pitanje".

"Što se tiče Ministarstva, mi smo učinili sve da Savet profunkcioniše. Proces držimo otvorenim i da bi bio potpuno transparentan u dogovor je uključen i OEBS", kazao je Čiplić.

Kacin je sarajevskim medijima izjavio da je Srbiji poslao pismo u kome je, kako je naveo, poručio da je "neprihvatljivo da se isključivo od Bošnjaka traži da formiraju nacionalno veće dvotrećinskom većinom, dok su pre toga svi nacionlani saveti drugih nacionalnih manjina izabrani nadpolovičnom većinom".

Čiplić je rekao da u Srbiji nema diskriminacije i da on nije dobio najavljeno Kacinovo pismo.

"Pismo, kao i nekoliko prethodnih, koja su najavljivana, ostala su samo u najavi. Diskriminacija nacionalnih manjina u Srbiji ne postoji, niti se iko u Srbiji prema manjinama odnosi na različite načine", rekao je Čiplić.

On je ukazao i da u poslednje dve godine niko nije imao relevantna saznanja o sistemskoj i organizovanoj diskriminaciji neke manjine u Srbiji. "Posebno to nisu imali predstavnici manjina koji imaju političku legitimaciju da zastupaju manjine", rekao je ministar za ljudska i manjinska prava.

Povodom ponude lidera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića da podrži predsednika Borisa Tadića i Vladu Srbije u slučaju da ministri Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin ucenjuju rešavanje problema u Sandžaka, Čipilić je rekao da dvojica ministara "ni na koji način ne opstruišu rešavanje problema" u toj regiji.

"Naprotiv. Kao predstavnici Bošnjaka, koji jedini imaju političku legitimaciju izborenu na izborima, doprinose rešavanju nastalih problema", naveo je Čiplić.

Problem, prema njegovim rečima, proizvode oni koji bi pre izbora i izvan izbora da se nametnu sa svojom neproverenom političkom legitimacijom.

"Kao što se u petak moglo videti, sporna su dva mandata koja po izbornim rezultatima pripadaju Bošnjačkom preporodu, ali bi lista Bošnjačke kulturne zajednice (Muamera Zukorlić) želela nekako da ih prisvoji i na taj način s natpolovičnom većinom vlada nacionalnim savetom", rekao je Čiplić.

On je poručio da je oko rokova Zakon jasan i da se, ukoliko Nacionlani savet ne funkconiše šest meseci, raspisuju novi izbori.

Izbori za nacionalne savete manjina koje žive u Srbiji održani su u junu. Na tim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka učestvovali su Bošnjačka kulturna zajednica čiji je nosilac liste bio muftija Zukorlić, Bošnjačke lista na čijem je čelu bio narodni poslanik Esad Džudžević i nezavisna lista Bošnjački preporod.

Kacin najavio posetu Beogradu zbog problema Bošnjaka

Specijalni izaslanik Evropskog parlamenta (EP) za Balkan Jelko Kacin najavio je ranije danas da će 3. oktobra posetiti Beograd i da Srbija do tog datuma mora da reši pitanje formiranja Bošnjačkog nacionalnog veća.

Kacin, poslanik političke grupe Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE) u EP je, učestvujući u emisiji "Centralni dnevnik" bosanske TV1, poručio da Srbija mora biti pravna država koja će ravnopravno tretirati svoje građane.

Kacin, slovenački političar, je potvrdio da je vlastima u Srbiji poslao pismo u kome je, kako je naveo, poručio da je "neprihvatljivo da se isključivo od Bošnjaka traži da formiraju nacionalne veće dvotrećinskom većinom, dok su pre toga svi nacionlani saveti drugih nacionalnih manjina, izabrani nadpolovičnom većinom".

Kacin tvrdi da je, navodno, to pismo bilo povod za održavanje sastanka predstavnika tri izborne liste u petak u Beogradu.

Taj sastanak, koji je održan na poziv ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića i uz posredovanje šefa misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji ambasadora Dimitriosa Kipreosa, okončan je bez dogovora, ali sa željom da razgovori o formiranju Bošnjačkog nacionalnog veća budu nastavljeni.

Resorno ministarstvo je saopštilo da će naredni sastanak biti održan u Novom Pazaru i bez posrednika.

Predstavnici Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) koja je na junskim izborima za nacionalne savete osvojila najviše glasova - 17 od 35, a čiji je nosilac liste bio glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić prihvataju pregovore, ali bez vraćanja na pređašnje stanje.

Bošnjačka lista, čiji je nosilac aktuelni predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, zalaže se za nemešanje vere i politike, dok se Bošnjački preporod zalaže za jedinstvo i insistira na svojih pet većnika.

BKZ je početkom jula uz pomoć dvojice većnika sa liste Bošnjačkog preporoda formirala Bošnjačko nacionalno veće, dok su preostale dve liste bojkotovale konstitutivnu sednicu koju je sazvalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Resorno ministarstvo ne priznaje Veće formirano na taj način i smatra ge nelegitimnim, jer nijedna od tri liste nema prethodno verifikovane većničke mandate.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.