Izvor: Blic, 04.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Cilj EU je da i Srbija i Kosovo postanu članice Unije"

Evropska unija je "dirigovala proces" koji je doveo do nezavisnosti Kosova i njen cilj sada je da i Srbija i Kosovo postanu punopravne članice Unije, navela je predsedavajuća Delegacije za jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu Doris Pak u autorskom tekstu u žurnalu "Jurops Vorld".

EU je morala da donese odluku i počne da "diriguje" mirnu tranziciju koja je kulminirala najodrživijim rešenjem za Kosovo i region: nadgledanom nezavisnošću koju je predložio Marti Ahtisari, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tvrdi Pakova, koja je prošle sedmice predsedavala sastankom u EP na kojem je po prvi put zvanično istaknuta zastava "nezavisnog Kosova" u jednoj instituciji EU.

Ona smatra da Ahtisarijev plan "pruža Srbiji priliku da prihvati da njena budućnost nije na Kosovu, već s Kosovom u evropskoj porodici".

"Nadam se da će političke snage u Srbiji uskoro prihvatiti da pitanje Kosova pripada prošlosti i da ono ne bi trebalo da ugrožava razvoj odnosa Srbije sa EU", navela je nemačka poslanica.

Prema njenim tvrdnjama, "EU nije promenila svoju politiku prema Beogradu i želi da i Srbija i Kosovo postanu njene punopravne članice", te da je to "u interesu celokupnog srpskog naroda".

Komentarišući tekst Doris Pak, dopisnik nemačkog dnevnika Handelsblat iz Brisela, Erik Bonse, u istom broju briselskog žurnala ocenio je da je EU donela odluku o nezavisnosti Kosova na osnovu pritisaka iz Vašingtona.

"Amerikanci su takvu odluku doneli još nakon rata 1999. godine", ukazao je Bonse, i istakao da je "po običaju, Britanija bila prva članica EU koja se usaglasila s američkom odlukom", te da su nakon toga to učinile i Nemačka, Francuska i Italija.

"Takozvani 'kvintet' SAD, Nemačke, Francuske, Britanije i Italije - novi 'transatlantski format' specijalno stvoren za ovu priliku - na kraju je uspešno pritisnuo slovenačko predsedništvo EU da zauzme isti stav", piše dopisnik Handelsblata.

On je ocenio da je takva politika dovela do "zbrke" i još većih problema i ističe da "čuvena 'evropska perspektiva' za Srbiju i Kosovo tu neće mnogo pomoći".

"Većina Srba naravno želi da se pridruži EU, kao što Pakova kaže. Ali ona izgleda zaboravlja da ne postoji većina koja bi menjala Kosovo za članstvo u EU. Srbija je zbog toga podeljena, kao i EU, i sve dok svih 27 članica EU ne postignu potpun dogovor, niti Srbija niti Kosovo neće moći da budu pozvani da otvore rasprave o članstvu", ukazao je Bonse.

"Sve dok Evropa ne govori jednim jezikom, ona neće postati globalni igrač. Umesto toga, EU će ostati zavisna od odluka donetih u Vašingtonu", zaključio je nemački novinar svoj komentar na tekst Pakove.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.