Cesid: Približile se opcije koje vide napredak i nazadovanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2016, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cesid: Približile se opcije koje vide napredak i nazadovanje

U ovom trenutku 38 odsto građana Srbije smatra da zemlja ide u dobrom smeru, nešto je više onih koji vide stagnaciju ili da se živi lošije, rezultati su istraživanja Cesida.

A njihov programski direktor Đorđe Vuković kaže da je ovo istraživanje pokazalo približavanje dve opcije (onih koji vide napredak i nazadovanje), najviše u poslednjih 15-tak godina, te da je ono ujedno pokazatelj percepcije o tome kako vlada upravlja zemljom.

On je, naime, na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za novinare rekao da je dugi niz godina značajno više građana smatralo da Srbija (kao politički poredak i kao država) ide u lošem smeru.

"Čak i u ove prethodne četiri godine taj odnos je bio značajno više u korist onih koji su rekli da Srbija ide u lošem smeru, ali ovo istraživanje je pokazalo približavanje te dve pozicije", rekao je Vuković.

Navodeći da istraživanje pokazuje da i dalje ima nešto više onih koji misle da Srbija u ovom trenutku ide u lošem smeru, on je istakao da 38 odsto građana smatra da Srbija ide u dobrom smeru.

Kako je rekao, to je najviši rezultat barem u ovom delu istraživanja koje se beleži u poslednjih 15-ak godina.

"Nešto slično je bilo početkom 2000. godine, ali ne na ovako visokom nivou. Imajući u vidu ranije rezultate ovo mi se čini kao vrlo jedan interesantan podatak. Iz njega može da se vide šta će biti rezultati na izborima", rekao je Vuković dodajući da je to percepcija kako vlada upravlja zemljom.

Istraživanje je pokazalo i da 29 odsto ispitanika smatra da je dolazak koalicije oko SNS i Aleksandra Vučića doneo preporod Srbiji, 15 odsto smatra da je to početak propadanja, dok je za 37 odsto sve isto, jer tvrde da su samo jedni zamenili druge.

On je istakao i da istraživanje pokazuje različita očekivanja kada su u pitanju stranačke pristalice.

Kako kaže, pre svega pripadnici SNS u najvećoj meru daju podršku tome da Srbija ide u dobrom smeru, dok opozicione stranke DS, SDP, Pokret "Dosta je bilo", SRS govore da situacija ide u lošem smeru.

Takve rezultate ne prate i odgovori ispitanika na pitanje kako trenutno žive, jer istraživanje pokazuje da je u 2015. i 2016. godini značajno porastao broj onih koji su za sebe rekli da žive nepodnošljivo.

"Svaki osmi, deveti stanovnik za sebe kaže da živi nepodnošljivo", rekao je Vuković.

On ističe i da su građani Srbije bitno promenili svoj stav u odnosu na to šta je bio 5. oktobar za njih, dodajući da je 2007. godine bilo 29 odsto onih koji su rekli da to je to pozitivna stvar, a 19 odsto je mislilo da je to početak propadanja Srbije.

Sada istraživanja pokazuju da 25 odsto smatra da je to bio početak propadanja Srbije, a 14 odsto da je to početak demokratskog preobražaja.

Vuković je istakao i da je poraslo poverenje građana u Vladu i Skupštinu Srbije, a da je poverenje u predsednika Srbije Tomislava Nikolica u blagom padu.

On je istakao i da 53 odsto ispitanika smatra da Srbija treba da postane članica EU, dok je 35 odsto protiv.

Ističe i da je 74 odsto ispitanika protiv ulaska Srbije u NATO, dok je samo 14 odsto za to.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković rekao je da građani nemaju poverenja u institucije koje služe da jačaju njihov glas.

On je naveo i da građani identifikuju Srpsku naprednu stranku kao profil Srbije.

Kako je rekao, građani percipiraju SPS kao levicu, DS kao stranku desnog profila, a desni centar su i SRS i Demokratska stranka Srbije i Dveri.

Prema njegovim rečima, Socijaldemokratska stranka ima još uvek nejasan profil.

Istraživanje je obavljeno od 6. do 14 aprila tehnikom "lice u lice" popunjavanjem upitnika sa 108 pitanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

CeSID: Porastao broj građana koji kažu da žive nepodnošljivo

Izvor: N1 televizija, 19.Apr.2016

U 2016. godini u Srbiji je porastao broj onih koji smatraju da žive nepodnošljivo, dok 38 odsto građana smatra da država ide u dobrom pravcu, pokazali su danas rezultati istraživanja javnog mnjenja o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID)..."Svaki...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.