Čanak: Sindikati će biti partner Vladi

Izvor: Politika, 01.Maj.2014, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Sindikati će biti partner Vladi

BEOGRAD - Lider UGS Nezavisnost Branislav Čanak izjavio je da ce sindikati novoj Vladi Srbije biti partner, ali i porucio da se sa sindikatima ne šale.

„To je poruka za 1. maj – nemojte se šaliti se nama. Prethodni su se šalili sa nama, nemojte i vi. U suprotnom svaki dan ce biti 1. maj”, kazao je Čanak u Kažiprstu B92 i pojasnio da to znači da će sindikati izaći na ulice.

Otpuštanja u javnom sektoru, prema Čankovim rečima, mora da bude, ali postepeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i imajući u vidu da su to ljudi koji imaju svoje porodice i kojima se mora obezbediti neko vreme minimalac da mogu da prežive.

Čanak je kazao i da domaća privreda ne postoji i da su njena slika 153 preduzeća u restrukturiranju.

„Na žalost ne možemo da izvučemo ni jedno od njih i da sa sigurnošću kažemo da će se izvući”, istakao je Čanak.

„Igrane su političke igre sa njima, sada trebaju nove igre, ali to nije zakon, moramo da postavimo pitanje koje je njihovo mesto u novoj privredi, a sagledavamo privredu samo ako možemo da privučemo strani kapital”, naveo je on.

Ističući da to smatra pogrešnim, jer se privreda ne može oslanjati samo na strani kapital, jer će onda od njega zavisiti, Čanak kao rešenje vidi da se deo preduzeca zamrzne, a da se „motorni” deo održi u životu i ojača kako bi povukao ostale delove, što zahteva angažovanje struke.

Govoreći o Predlogu zakona o radu, Čanak je rekao da bi on mogao da bude usaglašen medu socijalnim partnerima do juna, kako bi tada ušao u skupštinsku proceduru, ali samo ukoliko se ništa u tekstu zakona ne bude dodavalo ili menjalo.

Lider UGS Nezavisnost je kazao da su se sindikati juče prvi put sastali sa novim resornim ministrom Aleksandrom Vulinom i ocenio sastanak obećavajućim.

Kako je naveo, Vulin će proveriti da li su i dalje na pregovaračkom stolu već definisanih pet instituta u Zakonu o radu, uz još neke intervencije za koje Čanak smatra da su sada moguće.

UGS Nezavisnost, po recima Čanka, insistira da se ograniči broj onih koji rade na određeno vreme, da to bude odredeni procenat od ukupnog broja zaposlenih kako nam se ne bi dogodilo da imamo privredu na određeno vreme, kao što se dogodilo Hrvatskoj, koja prema istraživanju s kraja prošle godine ima 93 odsto zaposlenih na određeno vreme.

Drugi institut, na kome sindikat insistira, je prošireno dejstvo opšteg kolektivnog ugovora, koje su, kako kaže Canak, poslodavci kreirali 2005, da bude pokriće za njihovu reprezentativnost, jer nemaju dovoljnu pokrivenost teritorije Srbije.

Kada bi pregovarač bio promenjen, da to bude Privredna komora Srbije, koja ima pokrivenost od 80 odsto, onda to ne bi ni trebalo, objasnio je on.

Čanak je upozorio da bi u drugom slučaju, da se Predlogu zakona o radu dodaju neke nove stavke, onda bi to moralo da ide ponovo u proceduru i u tom slucaju zakon bi možda bio tek krajem godine. 

Tanjug

objavljeno: 01.05.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vlada radno, sindikati na skupovima, građani na uranku

Izvor: Politika, 01.Maj.2014

Međunarodni praznik rada, 1. maj, Vlada Srbije obeležila je radno - sednicom i odlukom da radno vreme u javnom sektoru počinje sat ranije, sindikati skupovima na kojima su ukazali na položaj radnika u Srbiji, dok je deo građana tradicionalno bio na uranku...BEOGRAD – Predstavnici Saveza samostalnih...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.