Vlada radno, sindikati na skupovima, građani na uranku

Izvor: Politika, 01.Maj.2014, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada radno, sindikati na skupovima, građani na uranku

Međunarodni praznik rada, 1. maj, Vlada Srbije obeležila je radno - sednicom i odlukom da radno vreme u javnom sektoru počinje sat ranije, sindikati skupovima na kojima su ukazali na položaj radnika u Srbiji, dok je deo građana tradicionalno bio na uranku.

BEOGRAD – Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) i UGS Nezavisnost organizovali su prvomajsku protestnu šetnju u centru Beograda i uputili poruke novoj vladi.

Tako je lider UGS Nezavisnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Branislav Čanak rekao da će sindikati vladi biti partner, ali i naglasio da se sa sindikatima ne treba šaliti, dok je predsednik S S S S Ljubisav Orbović poručio da se protive najavljenom smanjenju plata u javnom sektoru za 10 odsto i da će učiniti sve da ta mera ne uspe.

Vicepremijer Ivica Dačić rekao je, prilikom polaganja venaca na spomenik Dimitriju Tucoviću, da je važno postići što širu saglasnost u okviru socijalnog dijaloga, da će država razgovarati sa sindikatima, ali da neće biti moguće postići saglasnost o svim temama.

Dačić, koji je i predsednik SPS, poručio je da bez ekonomskog razvoja zemlje nema visokog nivoa radničkih prava i da je važno da sve mere za stabilizaciju ekonomije budu usklađene sa pravnim i socijalnim tekovinama Evropske unije.

 

U skupštini je na praznik rada bilo radno Foto Tanjug

„Važno je da se pokuša napraviti što šira saglasnost u okviru socijalnog dijaloga između sindikata, poslodavaca i vlade. To je bila politika prethodne vlade i biće i ove, tako da ovih nekoliko godina krize ne ostavi trajne posledice po politički, ekonomski i socijalni sistem”, rekao je Dačić.

I ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručuje da Vlada želi da donese kvalitetan zakon o radu sa kojim će u najvećoj mogućoj meri biti zadovoljni svi socijalni akteri.

„Vlada Srbije je rešila da zakon o radu i sve druge zakone iz oblasti radnog zakonodavstva, ali i zakonodavstva koji ima veze sa socijalnim karakterom donosi isključivo u dogovoru svih, sa sindikatima i poslodavcima”, rekao je Vulin novinarima u izletištu Bojčinska šuma, gde je sa članovima Pokreta socijalista obeležio Dan partije i Međunarodni praznik rada.

Prvomajske praznike obeležili su i predstavnici Policijskog sindikata Srbije i Novog sindikata zdravstva, polaganjem venaca i cveća na spomenik Dimitriju Tucoviću, osnivaču organizovanog radničkog pokreta u Srbiji i borcu za radnička prava, i poručili da će u narednom periodu radnička klasa u Srbiji morati još više da se bori za svoj položaj i prava.

Da sindikati u Srbiji moraju biti ujedinjeni smatra predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, koja se nada da se više neće dešavati da za Prvi maj sindikati budu razjedinjeni, da jedni organizuju proteste, drugi štrajkove.

A da je vlada odlukom da zaseda na Međunarodni praznik rada pokazala da joj nije stalo do „fer-plej odnosa” i budućeg socijalnog dijaloga sa sindikatima smatraju u Udruženom sindikatu „Sloga”.

Te optužbe odbacila je Srpska napredna stranka i upitala zašto im smeta ako neko radi na praznik, ali i ocenila da „Sloga” nije sindikalna organizacija već politički privezak DS sa kojom su izašli na izbore 16 marta.

Inače veliki broj građana širom Srbije praznik rada obeležio je tradicionalno, na uranku, po izletištima i parkvimna u porodičnoj atmosferi i u društvu, uz najčešće roštilj ili pečenje, neki uz igru i muziku, neki se rekreiraju ili bave sportom, dok ima i onih koji koriste za sada lepo vreme da se odmore i napune baterije za sledeću radnu sedmicu za četiri dana.

Praznik je ustanovljen u znak sećanja na 1. maj 1886, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme. Organizatori protesta su zahteve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma.

Kao odgovor, usledila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane. Ishod je bio da su sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni na smrt.

Drugi kongres Radničke internacionale, odlučio je da se od 1890. godine, 1. maja širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. veka dobilo masovne razmere.

Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu. Prvomajske proslava u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, dve godine kasnije. U Srbiji i regionu vremenom je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu.

Praznik rada je tokom dugog posleratnog perioda, najmasovnije obeležavan u socijalstičkim zemljama, kada su održavane parade i slične manifestacije.

Poslednjih godina, prvomajski protesti ponovo dobijaju vidove protestnih okupljanja nezadovoljnih radnika, čiji položaj, zbog ekonomske krize, postaje sve teži.

Tanjug

objavljeno: 01.05.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.