ČETNOKRATIJA Bura zbog saradnje DS i SRS na Starom gradu

Izvor: Blic, 14.Maj.2016, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČETNOKRATIJA Bura zbog saradnje DS i SRS na Starom gradu

Dogodilo se i to. Demokratska stranka je u vlast na Starom gradu ušla sa ultranacionalističkim i pročetničkim radikalima i Dverima.

Demokrate, koje su dosad raspustile sve lokalne odbore koji su ušli u koaliciju sa naprednjacima, nisu imale problem da u najstarijoj beogradskoj opštini naprave dogovor sa radikalima. Pokušao je juče predsednik beogradskih demokrata Balša Božović da ublaži situaciju.

- Ono što je za nas veoma važno jeste da nikakva saradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ni na kom nivou nije moguća. Ako se ispostavi da je do nje došlo, to mora apsolutno da se prekine već danas. Ukoliko se to ne dogodi, stranački organi će reći svoj stav - rekao je Božović. On je naveo i da poziv pokretu DJB za saradnju ostaje otvoren.

Novi predsednik opštine Marko Bastać izjavio je juče za "Blic" da on politiku poima na drugačiji način i da ne pregovara sa strankama, već sa pojedincima.

- Ja ću nastaviti tako da radim, jer imam najbolji rezultat, a ako stranka to ne razume, spreman sam na posledice - navodi Bastać i dodaje da lokalni izbori za njega nemaju nikakve veze sa republičkim.

- Da postoji koalicioni sporazum sa SRS-om, raskinuo bih ga. Ali, otvoren sam za pregovore sa odbornicima sa svih lista koji se zalažu za moj program uređenja opštine - kaže Bastać za "Blic".

Pročitajte još:

Saradnja demokrata i radikala ponovo je izbacila na površinu i sve slabosti Demokratske stranke.

Lider DS Bojan Pajtić juče nam je kratko poručio da stoji iza svake Božovićeve reči. Drugi funkcioneri se nisu javljali. Svesne su demokrate da bi bilo kakav javni istup mogao da se iskoristi u kampanji za unutarstranačke izbore koji uskoro slede u DS i zato mudro ćute. Nezvanično smo saznali da su reakcije na saradnju DS i SRS bile burne.

Politički analitičari imaju razumevanje za koaliciju DS i SRS.

- Kada se radi o lokalu, konstituisanjem vlasti se ne otvaraju velika ideološka pitanja. Ovde je posredi politički pragmatizam, koji lično ne odobravam. Mislim da je posredi taktika. SNS je raspisao izbore na svim nivoima kako bi se i na lokalu iskoristio autoritet Aleksandra Vučića, gledaju da preotmu sve opštine, pa je DS-u verovatno prioritet da zadrže vlast gde god je moguće - kaže Zoran Stojiljković sa FPN-a.

STARI GRAD Bastać: Nije koalicija, već najnoviji POLITIČKI EKSPERIMENT

Vladimir Goati iz "Transparentnosti" kaže da su DS i SRS miljama daleko u programskom smislu, ali i da razume zašto su funkcioneri demokrata u ilegali.

- Naglašeno su oprezni zbog izborne skupštine koja će uskoro biti zakazana. Ovo je klizav teren. Teško se mogu naći prave reči da se saradnja demokrata i radikala odbrani izuzev nekim pragmatskim razlozima - objašnjava Goati.

U SNS juče su likovali zbog saradnje radikala i demokrata i slavili kao da su sami osvojili Stari grad.

Glumac Branislav Trifunović, koji je u kampanji podržao DS, kaže da nema ništa lepo da kaže o saradnji DS i SRS.

- Ta saradnja nije bila nužna. Iskreno se nadam da neće potrajati, ali videćemo - kaže Trifunović za "Blic". Glumci Branislav Lečić, Predrag Ejdus i Mira Banjac, koji su takođe podržali demokrate, nisu juče bili raspoloženi za komentar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.