Bugarska o Čekuovom oslobađanju, zvanično: Nema osnova za preispitivanje odluke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2009, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska o Čekuovom oslobađanju, zvanično: Nema osnova za preispitivanje odluke

SOFIJA - Nema osnova da se preispita odluka o oslobađanju bivšeg kosovskog premijera Agima Čekua, izjavila je danas zamenica bugarskog glavnog tužioca Galina Toneva.

Ona je objasnila da bi ta odluka mogla da bude preispitana jedino ukoliko bi Srbija podnela dokumente koji bi pružili osnove za Čekuov pritvor, preneli su bugarski mediji.

Toneva je navela da je bugarsko pravosuđe ispoštovalo sve obaveze Bugarske proistekle iz pravnih međunarodnih sporazuma koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je potpisala.

Međutim, postojanje Interpolove poternice znači da bi Čeku ponovo mogao da bude uhapšen na bilo kojoj granici, dodala je ona.

Bivši premijer privremene vlade Kosova je već dva puta bio uhapšen na osnovu zahteva Interpola Srbije, jednom u Mađarskoj i jednom u Sloveniji.

U oba slučaja je, takođe, bio oslobođen.

Pored toga, proteran je iz Kolumbije, pošto prema propisima te zemlje nije mogao da bude uhapšan. Agim Čeku je 24. juna uhapšen, na osnovu Interpolove poternice, izdate na zahtev Srbije, na bugarsko-makedonskoj granici.

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu tereti Čekua, po komandnoj odgovornosti, za ratne zločine nad Srbima i drugim nealbanskim stanovništvom na Kosovu.

Čeku je optužen za ubistvo 669 Srba i 18 drugih nealbanaca.

Okružni sud u bugarskom gradu Ćustendilu doneo je u četvrtak odluku o puštanju iz pritvora Čekua.

Odgovarajući na kritike srpskih zvaničnika zbog ovog čina šef bugarske diplomatije i potpredsednik vlade Ivajlo Kalfin je juče izjavio da Čekuovo hapšenje predstavlja pravno, a ne političko pitanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bugarska oslobodila bivšeg kosovskog premijera Čekua

Izvor: Southeast European Times, 26.Jun.2009, 23:30

26/06/2009..SOFIJA, Bugarska -- Bivši kosovski premijer Agim Čeku pušten je iz pritvora u četvrtak (25. juna), ali mu nije dozvoljeno da napusti Bugarsku. Bugarska policija privela je u utorak lidera Socijaldemokratske partije na graničnom prelazu sa Makedonijom, na osnovu međunarodnog naloga za...

Nastavak na Southeast European Times...

Bez preispitivanja odluke

Izvor: S media, 27.Jun.2009

Nema osnova da se preispita odluka o oslobadjanju bivšeg kosovskog premijera Agima Čekua, izjavila je zamenica bugarskog glavnog tužioca Galina Toneva. ..Ona je objasnila da bi ta odluka mogla da bude preispitana jedino ukoliko bi Srbija podnela dokumente koji bi pružili osnove za Čekuov pritvor,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.