Bubalo se iseljava iz službenog stana

Izvor: Blic, 22.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bubalo se iseljava iz službenog stana

Predsednica stambene komisije Vlade Verica Kalanović ipak neće morati da šalje preteće pismo bivšem ministru trgovine Predragu Bubalu sa zahtevom da konačno napusti službeni stan na Dorćolu. Funkcioner DSS vratio se juče u Beograd i počeo da se iseljava iz nedavno renoviranog salonskog stana u Jevremovoj ulici. Za „Blic" je izjavio da se sa premijerom Mirkom Cvetkovićem dogovorio da ključeve vrati za desetak dana jer „ima puno stvari", a ni novi stan još nije sasvim gotov.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Iseljavam se punom parom, i to ću završiti u narednih nekoliko dana. I stan u koji treba da se uselim ubrzano se završava. Majstori su tamo preksinoć ostali do ponoći. Nije moj slučaj isti kao onih ministara koji stanuju u Beogradu. Ja sam došao iz Kikinde, ostavio tamo posao, kuću, fabriku i sad treba da krenem od nule - rekao je juče Bubalo za „Blic".

Bivši ministar je napokon potvrdio da je stan kod „Arene" njegov, otkrio da se u njega useljava i da je kupljen na ime njegove supruge. Na pitanje „Blica" zašto je stanovao u službenom stanu kad već ima svoj, gotovo podjednako veliki kao i službeni i, takođe, na veoma atraktivnom mestu, Bubalo je ponovio da je stan kod „Arene" morao prvo da sredi, iako je u pitanju novogradnja. Bubalo je odbio da odgovori na pitanje koliko još stanova u Beogradu ima na svoje ili ženino ime.

- Sve je prijavljeno Odboru za rešavanje sukoba interesa. Uvek sam sve uredno prijavljivao, pa je prijavljen i stan kod „Arene", kupljen na ime moje supruge - rekao je Bubalo.

Političari obećavaju da će ovakve i slične zloupotrebe funkcionera onemogućiti donošenjem zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Ovaj zakon je najavljen na velika vrata kao početak borbe protiv korupcije jer bi trebalo da omogući da sva imovina funkcionera i njihovih bliskih srodnika bude javna i podložna efikasnoj kontroli. Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je čak, potaknut „slučajem Bubalo", predložio da se u tekst zakona unese i obaveza funkcionera da prijave i pokretnu i nepokretnu službenu imovinu koju koriste dok su na funkciji i da to takođe bude javan podatak.

Međutim, „Blic" je juče došao do nacrta ovog zakona iz koga se vidi da je osnovna intencija zakonodavca upravo suprotna od onoga što je javno najavljeno. Naime, u članu 48 ovog zakona decidirano piše da će javno biti objavljeni samo podaci o „plati i drugim prihodima koje funkcioner prima iz budžeta i drugih javnih izvora, podaci o javnim funkcijama koje obavlja", a drugi podaci o njegovoj imovini i imovini njegovog supružnika samo „ako funkcioner da saglasnost da se objave". Ovo ne bi bio prvi put da se jednim članom obesmišljava suštinski razlog zbog koga se zakon donosi.

U kabinetu ministra Mlađana Dinkića rekli su nam da su oni tek juče videli ovo zakonsko rešenje, kao i da su njime neprijatno iznenađeni.

- Imovinska karta funkcionera mora biti dostupna građanima, zato Agencija mora na svom sajtu da objavi šta funkcioner poseduje od pokretne i nepokretne imovine, kolika mu je ušteđevina, koliko novca prima iz budžeta, šta koristi od državne imovine i koje sve funkcije obavlja, kolika su mu dugovanja i potraživanja. Takođe, mora se objaviti i imovinska karta lica koja su u prvom stepenu srodstva sa funkcionerom. Mora se znati kakva je imovinska karta u trenutku stupanja na funkciju, kao i nakon odlaska sa vlasti. Očekujemo da će novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije sve to precizno definisati i da taj zakon što pre dođe u Vladu i bude usvojen u Skupštini - rekao je za „Blic" Nikola Papak, savetnik u Dinkićevom kabinetu.

Šutanovac: Neprihvatljivo

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je juče da je „zbunjen" načinom na koji se bivši ministri odnose prema imovini koju su dobili na korišćenje od države dok su u bili službi.

- Apsolutno je neprihvatljivo da neko bude smenjen sa određene pozicije i da nakon toga zadržava stambeni prostor - rekao je Šutanovac.

- Logično je da se za ministre koji dolaze iz unutrašnjosti obezbedi stan dok su u službi u Beogradu. Ja koristim kuću koja pripada Ministarstvu odbrane, ali kada dođe do promene, ja ću je napustiti - rekao je Šutanovac.

Ministri se opiru kontroli

U Ministarstvu pravde juče nismo uspeli da dobijemo objašnjenje ove suštinske promene zakona. Zna se da su mnogi ministri protiv toga da se javno objavljuje njihova imovina, kao i imovina porodice. Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je juče da se slaže sa tim da ministri treba da stave svoju imovinu na raspolaganje, ali da mora da postoji diskreciono pravo koje bi važilo za supružnike i roditelje jer bi, kako je ocenio, bili neprimereno da se i njihova imovina stavlja na sajtove.

- Potrebna je politička volja da bi se omogućila kontrola vlasti, a nje nema. Vlast stalno troši naše vreme i novac poreskih obveznika nastojeći da donese nove zakone da bi, u stvari, onemogućila kontrolu i rad nezavisnih institucija. Stalno počinju iz početka i tako onemogućavaju borbu protiv korupcije. Oni Odbor za rešavanje sukoba interesa ukidaju jer su videli da može da radi dobro, a da ga oni teško mogu kontrolisati. Mnogo će lakše kontrolisati budućeg direktora Agencije - kaže za „Blic" Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.