Brojne reakcije na Vučićevu posetu KiM: Priština pokazala nesposobnost, predsednik spremnost

Izvor: BKTV News, 09.Sep.2018, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brojne reakcije na Vučićevu posetu KiM: Priština pokazala nesposobnost, predsednik spremnost

Predsednik Srbije zahvalio se danas, u svom obraćanju, narodu na KiM što čuvaju i brane srpsko postojanje.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetom Kosovu i Metohiji pokazao spremnost da u teškim okolnostima uvaži realnost i nastavi da traži kompromisno i dugoročno održivo rešenje za status Kosova.

FOTO: Pritnscreen Youtube

"Teško je reći koliko smo blizu ili daleko >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << od rešavanja kosovskog pitanja, ali posle današnjih blokada i onemogućavanja predsedniku Vučiću da obiđe Srbe u selu Banje, nismo ni jedan jedini milimetar bliže", ocenio je Ljajić u izjavi za Tanjug.

On je naveo i da se ovom posetom još jednom pokazalo da je zadržavanja statusa kvo ili tzv. zamrznutog konflikta štetno za srpsku zajednicu koja živi na Kosovu, gde je brojčano gledano manja zajednica, a takođe sadašnje stanje ne garantuje ni stabilnost u čitavom regionu.

Lajić je istakao da se sada potvrdilo i ono o čemu je ranije govorio, a to je, kako je rekao, da na Kosovu postoji veliki otpor iznalaženju konačnog rešenja.

“U tom smislu, Hašim Tači će se suočavati sa realnim problemom održavanja sopstvenog legitimiteta u nastavku dijaloga, s obzirom na velike otpore opozicije i javnosti”, ukazao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, postoji opasnost i da kosovska politička elita postane politički talac veterana OVK, koji su iskoristili priliku da demonstriraju svoj uticaj.

Gojković: Priština pokazala nesposobnost, Vučić da je uz svoj narod

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je Priština time što je sprečila predsednika Vučića da poseti Srbe u mestu Banje, još jednom pokazala da nije zrela i sposobna da osigura bezbednost, slobodu kretanja i obezbedi poštovanje dogovora.

Predsednik Vučić je uprkos složenoj situaciji na Kosovu i Metohiju, koja je usledila nakon višednevnih pretnji koje su mu upućivali predstavnici Albanaca na KiM pokazao ozbiljnost, državničku hrabrost i odgovornost i poslao jasne i nedvosmislene poruke mira, stabilnosti i spremnosti da radi na boljoj budućnosti za Srbe i Albanaca, navela je Gojković u pisanoj izjavi.

"Predsednik je i pored pretnji kojima je bio izložen, kao i režirane blokade puta, bio uz svoj narod na KiM u važnom političkom momentu, onda kada je to najpotrebnije i pokazao da će nastaviti da se bori i da radi u najbolem interesu Srbije i naših građana", navela je Gojković.

Dačić: Nije najavljena poseta Tačija Preševskoj dolini

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da poseta kosovskog predsednika Hašima Tačija albanskim opštinama na jugu Srbije nije najavljena.

Kosovski mediji su ranije preneli nezvaničnu informaciju iz kancelarije kosovskog predsednika da će Hašim Tači zajedno sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku komesarom Johanesom Hanom u sredu posetiti tri opštine na jugu Srbije u kojima žive Albanci.

"Ta poseta nije najavljena, makar meni. Han je bio pre neki dan i nemamo informacija o tome", rekao je Dačić za RTS.

Kako je prenela agencija Preševa Jone, Tači je ranije izjavio da u Preševo neće ići kao Hašim Tači, već kao "predsednik republike Kosovo".

Dačić: Vučićeva poseta je pokazala surovu realnost, položaj Srba na Kosovu je nepodnošljiv

Zvanični Brisel takođe je demantovao danas da će evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han u sredu, 12. septembra, biti u Preševu, već da će tog dana boraviti u Strazburu, gde će prisustvovati govoru predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera o Stanju Unije, potvrđeno je Tanjugu u Evopskoj komisiji.Udruženje:Vučićev govor mira pobedio blokadu 

Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji ocenilo je danas da je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici pobedio mržnju i blokadu, koju, kako kažu, nikada ne mogu da uvaže.

Oni su u saopštenju naveli da najoštrije osuđuju blokadu i sprečavanje predsedniku Srbije da obiđe Srbe u enklavi na Kosovu i Metohiji.

Udruženje navodi da su teroristi bivše OVK tu blokadu postavili 2008. godine, kada su, kako kažu, samoproglasili lažnu državu Kosovo i time sprečavaju povratak Srba na svoja vekovna ognjišta.

FOTO: Tanjug/Filip Kraičević

Mihajlović: Ćute o potezima Prištine, oni su opozicija Srbiji

Potpredsednica Vlade i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović kaže da su Dragan Ðilas, Vuk Jeremić i njihovi saradnici u SZS ćutanjem o ponašanju Prištine i ekstremista, koji su blokadom puta predsedniku Srbije onemogućili da poseti Srbe u selu Banje, još jednom pokazali da ih ne zanimaju sigurnost i bolji život građana, već samo lični interesi.

"Ni reč o potezima prištinskih vlasti i ekstremistima koji su blokirali put od njih nismo čuli, ni reč zabrinutosti i solidarnosti sa Srbima koji žive u selu Banje, ali smo zato čuli kritike na račun Vučića. I posle kažu da ne kritikuju vlast po svaku cenu i da nisu opozicija samoj državi", kaže Mihajlovićeva.

U saopštenju dostavljenom medijima ona navodi da samo onaj ko ne vidi dalje od svog ličnog interesa može da kaže da je ništa to što su obezbeđena sredstva za izgradnju vodovoda u tri opštine na Kosovu, što se razgovara o obnavljanju proizvodnih pogona i što je država spremna da podrži i nove projekte koji će doprineti da Srbi na Kosovu budu ekonomski snažniji.

Skat: Tenzije na Kosovu naglašavaju potrebu za kompromisom

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat napisao je danas na svom Tviter nalogu da su tenzije tokom posete Vučića Kosovu još jednom naglasile potrebu za kompromisom i normalizacijom odnosa.

"Šteta je što su barikade na putevima sprečile predsednikovu planiranu posetu selu Banje, ali je dobro što je ostatak njegove važne posete Kosovu nastavljen bez incidenata", napisao je Skat.

Nekoliko stotina Albanaca, među kojima i veterani OVK, blokiralo je jutros bagerima, šleperima i zapaljenim gumama put kod sela Trnava prema selu Banje, u opštini Srbica, a u Trnavi su se čuli i rafali.

Put je bio blokiran kako bi sprečili predsednika Srbije da poseti to mesto, ali se on kasnije telefonom obratio meštanima sela Banje.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.