Brnabić u Tirani: Težak sastanak, uvod u dijalog Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2021, 01:55

Brnabić u Tirani: Težak sastanak, uvod u dijalog Beograda i Prištine

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je sastanak u okviru Samita Zapadnog Balkana u Tirani bio teži nego što je očekivala, navodeći da je više predstavljao uvod u predstojeće događaje, među kojima je i dijalog Beograda i Prištine, nego što se govorilo o regionalnim temama.

Brnabić je novinarima rekla da je pokušala da se fokusira na dobre rezultate i saradnju u regionu, a da je "neko drugi" razgovor prebacivao na teren politike.

"Ali ako želite da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << govorite o politici, onda smo tu da kažemo činjenično stanje, ali i da je saradnja važna", rekla je Brnabić.

Na Samitu su pored premijerke učestvovali i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, ali i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Upitana da li je imala priliku da razgovara sa njim, s obzirom da se za nekoliko dana održava dijalog u Briselu, Brnabić je kazala da nije imala takvu priliku, ali je imala, kaže, "razmenu mišljenja" tokom samita.

"Mislim da je tu bilo provokacija i njegovih ideja o tome kako treba da izgleda regionalna saradnja, ali mislim da je dobio adekvatan odgovor i činjenično stanje", rekla je Brnabić.

Na pitanje koje su to ideje bile i kakav je bio odgovor, premijerka kaže da nije sigurno koliko može o tome da govori, jer se sve dešavalo iza zatvorenih vrata, ali je, kaže, bilo u njegovom maniru da sve počinje od njega i nove administracije.

Govorio je o tome kako "ne može više ovako da se sarađuje" nego u drugačijem formatu u kome su "Kosovo i Srbija jednaki partneri".

Premijerka mu je, kaže, odgovorila da to nije moguće i da postoje velike razlike, Srbija je suverena država, a tzv. Kosovo nije, i da je takve stvari najbolje ostaviti za dijalog.

Odgovor Ane Brnabić na Kurtijeve provokacije

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, na Samitu Zapadnog Balkana kome prisustvuje i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zatražio je danas da se redefiniše CEFTA sporazum u kome bi tzv. Kosovo bilo tretirano kao država, saznaje Tanjug.

Kurti je takođe pozvao Srbiju da prizna tzv. Kosovo.

Na te provokacije mu je odgovorila premijerka koja je rekla da aktuelni format dobro funkcioniše i da ne postoji nijedan pravni argument da se bilo šta menja, jer je Kosovo deo Srbije.

Brnabićeva je podsetila Kurtija da Kosovo ne priznaje pet članica EU, da nije član UN i da u tom smislu sigurno ne može imati drugačiji status od postojećeg.

Na to je replicirao Kurti sa pitanjem: "Šta ćete da uradite, je l' hoćete da nas okupirate?", a Brnabić mu je odgovorila: "Kako mislite da okupiramo sopstvenu teritoriju?".

Brnabić sa Varheljijem

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Tirani sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, uoči početka Samita Zapadnog Balkana.

Na samitu u Tirani biće reči o pripremama za primenu Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Albanski premijer Edi Rama dočekao je u predsedničkoj palati u Tirani i ostale delegacije - predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsednika Saveta ministara BiH Zorana Tageltiju, premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, javlja Tanjugov izveštač.

Na prethodnom samitu u Sofiji su se zapadnobalkanski visoki predstavnici dogovorili da pospeše ekonomsku saradnju u regionu, podudarnu vrednostima EU i da stvore zajedničko regionalno tržište, uz primenu mera zaštite životne sredine i projekata zelene privrede i energetike.

Lideri Zapadnog Balkana su tada ocenili da bi to povećalo konkurentnost regiona i približilo ga tržištu Evropske unije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Brnabić danas na Samitu u Tirani

Izvor: Danas, 10.Jun.2021

U Palati brigada u Tirani danas se održava Samit lidera Zapadnog Balkana, na kojem učestvuju i premijerka Srbije Ana Brnabić i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.