Brnabić i Koler o saradnji Srbije i Međunarodne organizacije rada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2019, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić i Koler o saradnji Srbije i Međunarodne organizacije rada

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa direktorom Međunarodne organizacije rada za Evropu i Centralnu Aziju Hajncom Kolerom o konkretnoj saradnji Srbije sa ovom organizacijom i implementaciji Programa dostojanstvenog rada za period od 2019. do 2022.

Brnabić je objasnila da Vlada Srbije radi na reformama u sektoru obrazovanja, kao i prekvalifikacijama nezaposlenih u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, kako bi se pratile potrebe tržišta i smanjila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nezaposlenost u zemlji.

Ona je ukazala na to da je projekcija potreba za kadrovima na početnim pozicijama u IKT sektoru oko 3.000 ljudi godišnje, ali da se sva uložena sredstva u njihovo obrazovanje i prekvalifikaciju vraćaju kroz poreze i doprinose poslodavaca u budžet Srbije za manje od godinu dana.

Direktor MOR za Evropu i Centralnu Aziju pohvalio je napore koje premijerka lično ulaže u transformaciju Srbije kao lidera u oblasti digitalne ekonomije i digitalne infrastrukture u regionu.

On je istakao da je digitalizacija velika šansa za Srbiju i premijerki uputio poziv za učešće na konferenciji, koju MOR organizuje povodom stogodišnjice osnivanja u Ženevi u junu ove godine, kako bi druge zemlje učesnice imale priliku da se upoznaju sa pozitivnim efektima u ovoj oblasti.

Sa MOR-om potpisan Program dostojanstvenog rada

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević potpisao je danas sa predstavnicima Međunarodne organizacije rada (MOR), Unijom poslodavaca Srbije i predstavnicima sindikata Program dostojanstvenog rada za period od 2019. do 2022. godine.

Đorđević je rekao da ovaj dokument ima za cilj da unapredi dostojanstveni rad putem sveobuhvatnog pristupa za ostvarivanje ciljeva postavljenih nacionalnim strategijama razvoja i preuzetim obavezama koje su sadržane u Okviru Ujedinjenih nacija za razvojnu pomoć (UNDAF) i obuhvaćene ciljevima održivog razvoja UN i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Pomoćnik generalnog direktora Međunarodne organizacije rada i Regionalni direktor za Evropu i Centralnu Aziju Hajnc Koler, rekao je da je 2019. posebno bitna godina za MOR jer obeležava 100 godina postojanja.

"Potpisivanje programa dostojanstvenog rada predstavlja značajan doprinos Srbije upravo ovom jubileju", rekao je Koler.

Naveo je da socijalni dijalog nije uvek lak, ali da je izuzetno bitan, te da je ovaj program važan simbolički.

"Diskutovali smo o programu i njegovom sprovođenju i nadam se da će primena programa biti onakva kao što je i predviđeno. MOR će pružiti podršku Vladi i socijalnim partnerima u njegovom sprovođenu", rekao je Koler.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je taj dokument važan za sve zaposlene i građane, a trebalo bi da unapredi odnose u oblasti rada i odnose sa Vladom.

"U sporazumu je sve bitno, ne postoje delovi koji su nebitni, tu su odnos prema radnicima, prema pravima zaposlenih i poboljšanje kvaliteta života. Lako je potpisati, treba sprovesti. Postoji spremnost i vlade i poslodavaca i sindikata da se to uradi. Koliko ćemo u tome uspeti, to je velik znak pitanja. Zavisiće od svih nas", kaže Orbović.

Naveo je da ne bi potpisivao jedan ovakav akt ako ne bi verovao u njega i u stvaranje kvalitetnijeg ambijenta za sve zaposlene u Srbiji, te dodao da ne možemo u kratkom roku dostići standard EU, ali da je bitno da se svake godine vidi boljitak.

Predsednikom UGS "Nezavisnost" Zoran Stoiljković rekao je da je dostojanstven rad siguran, bezbedan, ugovoren rad, pristojan rad koji je na vreme plaćen.

Stojiljković je rekao da je potpisan važan dokument, te da je mehanizam za kontrolu i praćenje dostizanja postavljenih ciljeva "zajedničko vlasništvo" svih aktera u socijalnom dijalogu.

"Mehanizam je takav da obezbeđuje uticaj svih aktera i sindikata, i poslodavaca i vlade. To je garancija", rekao je Stojiljković.

Kako je naveo, vrlo brzo će se doći do zajednički prihvatljivog rešenja i za novi zakon o agencijskom zapošljavanju.

"Postoje čvrste garancije da je to dodatni, specifični oblik angažovanja i da nije za javni sektor", rekao je Stojiljković i naveo da nema razloga da, sem u izuzetnim slučajevima, broj angažovanih kroz agencijsko zapošljavanje u preduzećima bude veći od 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Upozorio je da bez jasnih ograničenja može da dođe do zloupotreba u praksi.

Zamenik predsednika Unije poslodavaca Srbije Ivan Kovačević rekao je da nema zadovoljnog poslodavca bez zadovoljnog radnika, te izrazio zadovljstvo zbog potpisivanja programa.

Pozdravio je to što sindikati podržavaju incijative poslodavaca koje su na korist radnika, te poručio da zajednički treba raditi na stvaranju još boljih uslova za domaću privredu.

Potpisivanje tog dokumenta je na kratko danas odloženo zbog, kako kaže ministar rada Zoran Đorđević, nesporazuma u vezi sa pozivom na događaj, pa je sporazum umesto u Palati Srbija potpisan u prostorijama sindikata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić sa direktorom Međunarodne organizacije rada

Izvor: Danas, 07.Mar.2019

Predsednicа Vlаde Srbije Anа Brnаbić rаzgovаrаlа je dаnаs sа direktorom Međunаrodne orgаnizаcije rаdа (MOR) zа Evropu i Centrаlnu Aziju Hаjncom Kolerom o sаrаdnji Srbije sа tom orgаnizаcijom i implementаciji potpisаnog Progrаmа dostojаnstvenog rаdа od 2019. do 2022. godine. Članak...

Nastavak na Danas...

Brnabić i Koler o saradnji Srbije i MOR

Izvor: RTS, 07.Mar.2019

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa direktorom Međunarodne organizacije rada za Evropu i Centralnu Aziju Hajncom Kolerom o konkretnoj saradnji Srbije sa ovom organizacijom i implementaciji Programa dostojanstvenog rada za period od 2019. do 2022. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.