Brnabić: Regionalna saradnja prvi prioritet zemalja zapadnog Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2022, 05:21

Brnabić: Regionalna saradnja prvi prioritet zemalja zapadnog Balkana

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas na premijerskom panelu na samitu "Makedonija 2025" u Skoplju da prvi prioritet u ovim teškim vremenima treba da budu mir i stabilnost i regionalna saradnja, kao i da jedino saradnjom zemlje zapadnog Balkana mogu sebi da otvore prostor za dodatni rast i prosperitet u ovim teškim vremenima.

"Apsolutno prvi priopret za nas je regionalna saradnja, održavnje mira i bezbednosti, jer u ovim izazovnim vremenima i krize to je jedini način >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i jedna od retkih stvari na koje mi u regionu možemo da utičemo, a to je naša saradnja. Ako sačuvamo mir i bezbednost onda otvaramo sebi prostor za dodatni rast i prosperitet", poručila je Brnabićeva, koja boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Severnoj Makedoniji, na premijerskom panelu "Izgradnja prosperitete budućnosti: Uloga regionalne saradnje".

Premijerka je dodala da će  Srbija i u ovim kriznim vremenima u svetu i Evropi i dalje biti pouzdan partner Severnoj Makedoniji na koji mogu i najviše da računaju.

"Želim da da poručim građanima Makedonije da će uprkos izazovnim vremenima koje imamo u svetu i Evropi Srbija ostati pouzdan i stabilna partner na koga možete da računate i najviše da računate u najtežim okolnostima", poručila je Brnabićeva u obraćanju novinarima.

Istakla je da je Srbija to pokazala i tokom kovid krize, kao i da je Severna Makedonija jedan od najbližih i najboljih političkih i ekonomskih patnera Srbiji.

Patrijarh SPC vodi otvoreni dijalog o statusu makedonske crkve

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Skoplju, na pitanje makedonskih medija da li je odluka Sabora SPC o statusu makedonske crkve donela razočarenje za ukupne odnose dve zemlje, rekla da u nadležnosti premijera nije da komentariše crkvena pitanja, ali je istakla da oseća zahvalnost prema patrijarhu srpskom Porfiriju što u otvorenom dijalogu pokušava da reši to pitanje.

"Ne mogu kao predsednica vlade da govorim o crkvenim pitanjima i komentarišem odluke SPC. Ipak, želim da kažem da osećam veliku zahvalnost prema SPC i njegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju zato što u jednom otvorenom dijalogu i razgovoru pokušavaju da reše neka pitanja i time direktno doprinesu regionalnoj stabilnosti, razumevanju i boljem povezivanju", rekla je Brnabićeva.

Dodaje da i to doprinosi drugačijoj budućnosti za građane dve zemlje.

Podsetila je da su dve zemlje zajedno i u inicijativi Otvoreni Balkan, koja ima za cilj da podigne konkurentost naših ekonomija i životni standard građana,ali i da implementira četiri osnovne slobode u Evropi, a to su sloboda kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, dok se svi, kako je rekla, ne učlanimo i ne postanemo punopravni clcanovi EU.

"U tom smislu naša saradnja je svakodnevna i drago mi je da smo imali priliku da sednemo i razgovaramo šta možemo dodatno da uradimo za unapređenje ekonomske i političke saradnje", istakla je Brnabićeva.

Kaže da Srbija pruža punu i iskrenu podršku evropskim integracijama Severne Makedonije i da na svakom mestu naša zemlje apeluje da se ubrza evropski put i S. Makedonije i Albanije.

Premijerka Srbije je istakla da bi to bio neophodan i važan signal za sve na zapadnom Balkanu.

"Danas smo započeli razgovore i o organizaciji treće zajedničke sednice dve vlade. Srbija će uskoro dobiti i novu vladu, ali ko god bio predsednik vlade ili ministar - to će biti vlada kontinuiteta i ona će nastaviti blisku saradnju sa Severnom Makedonijom", poručila je Brnabićeva.

Rekla je da su dve zemlje 2021. konačno prešle nivo od milijardu evra vredne međusobne trgovinske razmene i dostigle iznos od 1,1 milijarde evra.

Srbija je treći najvažniji partner Severnoj Makedoniji, a ta zemlja je za nas među prvih deset najvažnijih partnera.

Izvoz Srbije u S. Makedoniju je prošle godine bio 815 miliona evra, dodala je ona.

Novi informacioni sistem OB u Ohridu 7. i 8. juna

Premijerka Srbije Ana izjavila je da će naredni sastanak u okviru inicijative Otvoreni Balkan biti održan u Ohridu 7. i 8. juna, na kome će biti predstavljen informacioni sistem za dobijanje jedinstvenog ID broja za zajedničke radne dozvole.

Brnabićeva je na samitu Makedonija 2025 rekla da će tom sastanku u Ohridu prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Po njenim rečima, novi informacioni sistem će omogućiti da građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije mogu da rade pod istim uslovima u sve tri zemlje.

To će, kako kaže, značiti uspostavljanje zajedničkog tržišta rada, ali i veću konkurentnost privrede i ekonomija ove tri zemlje.

Istakla je da to znači stvaranje zajedničke budućnosti za mlađe generacije u regionu.

Na pitanje da prokomentariše izjavu novog premija Crne Gore Dritana Abazovića da ta zemlja podržava Otvoreni Balkan, rekla je da iskreno i duboko veruje da će tu regionalnu inicijativu prepoznati i drugi u regionu, ali da i od nas samih zavisi koliko će se to brzo dogoditi.

Navela je da su već postignuti konkretni rezultati u prethodnom periodu posebno kada je reč o olakšavanju prelaska granice za građane i privredu.

Kovačevski: Otvoreni Balkan doprineo razmeni od preko milijardu evra

Premijer Severne Makedonije Dimitro Kovačevski istakao je danas da je inicijativa Otvoreni Balkan doprinela boljoj saradnji Srbije i Severne Makeodinje kao i tome da prošle godine trgovinska razmena između dve zemlje bude veća od milijardu evra.

Severna Makedonija je povećala izvoz za 40 odsto u Srbiju, a 25 posto Srbija u Severnu Makedoniju, rekao je Kovačevski na zajedničkoj konferenicji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

On je ukazao i da inicijativa Otvoreni Balkan, koja se zasniva na četiri evropske slobode - ljudi, kapitala, roba i usluga nije zamena za članstvo u EU, već korak napred ka članstvu.

Kovačevski je izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg razgovora sa Brnabić i njenog učešća na samitu u Skoplju i preneo da se posebno razgovaralo o prednostima koje nosi inicijativa Otvoreni Balkan.

On je najavio da uskoro sledi treća međuvladina sednica kada se bude formirala nova Vlada Srbije.

Najavio je i samit na Ohridu koji će okupiti lidere inicijative i gde će se razgovarati o implementaciji memoranduma i smanjenju netarifinih barijera kao i uvođenju jedinstvenog identifikacionog broja za građane tri zemlje, koji će doprineti lakšem zapošljavanju.

Severnomakedonski premijer je rekao i da je u razgvoru sa Brnabić potvrđen visok nivo bilateralnih odnosa u svim oblastima, ne samo u politici i ekonomiji, već i u transportu, unutrašnjim poslovima, poljoprivredi...

On je preneo i da je samit u Skoplju objedinio biznis zajednicu, politiku, predstavnike NVO, akademsku zajednicu, kao i predstavnike dijaspore.

Na panelu je bilo reči o tome kako da se poboljša put ka sto boljem ekonomskom napretku i kako prevazići barijere.

Čadež: Zajedno da radimo i spajamo naše privrede

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas u Skoplju da "ne postoji drugi odgovor na rizike, osim da zajedno radimo i spajamo privrede, da otklonimo sve ono što ih sprečava ili otežava rad, sve što izaziva nepotrebne troškove".

On je na panelu "Izgradnja prosperitetne budućnosti: Uloga regionalne saradnje" u okviru samita "Makedonija 2025" istakao da se zahvaljujući inicijativi "Otvoreni Balkan" uradilo više nego godinama unazad. On je naveo da su se troškovi snizili i kompanije uštedele novac, imajući u vidu usklađivanje radnog vremena, međusobno priznavanje veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata.

"Smanjeno je čekanje kamiona sa sat vremena na 15 minuta na graničnom prelazu između Srbije i Severne Makedonije, gde dnevno pređe 600 kamiona. To jeste velika stvar", ocenio je Čadež.

On je naglasio da je važno da se što pre završi sve oko digitalnih identifikacionih kartica, koje će omogućiti veoma lagan proces dobijanja radnih i boravišnih dozvola, "što je za privrednike i ljude olakšavajuće".

Zahvalio je premijerki Srbije Ani Brnabić i premijeru Severne Makedonije Dimitru Kovačevskom što ovu inicijativu drže na listi prioriteta, ali i istakao da su predstavnici radnih grupa u svakodnevnoj komunikaciji.

Na panelu se obratio i predsednik Privredne komore Severne Makedonije Branko Azeski, koji je objasnio učesnicima kako jedan privrednik doživljava inicijativu "Otvoreni Balkan".

Ocenio je da ova inicijativa donosi veće šanse za strane investicije, ali i izrazio nadu da će se i ostale zemlje priključiti ovoj inicijativi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić u Skoplju na samitu "Makedonija 2025"

Izvor: Blic, 18.Maj.2022

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boraviće danas u jednodnevnoj radnoj poseti Skoplju gde će joj domaćin biti predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski sa kojim će učestvovati na samitu "Makedonija 2025".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.