Brnabić: Novi prelaz signal da se ohrabri regionalna trgovina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2019, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Novi prelaz signal da se ohrabri regionalna trgovina

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će novi jednošalterski zajednički granični prelaz koji se u ponedeljak otvara na granici Srbije i Severne Makedonije, omogućiti brži prelazak granica za teretne kamione i da predstavlja signal da se ohrabri regionalna trgovina i robna razmena.

Ona je za televiziju Pink rekla da je dogovor da se tada potpiše i uzajamno priznavanje takozvanih sertifikovanih autorizovanih ekonomskih operatera, odnosno kompanija koje su sertifikovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da lakše prelaze granicu jer su već pre toga prošle sve carinske i granične procedure.

Upitana da prokomentariše to što je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev zatražio pomoć u procesu digitalizacije državne uprave, kao i predsednica RS Željka Cvijanović, Brnabić kaže da je to zatražila i vlada Crna Gora.

"Mi smo na osnovu toga počeli da pravimo poseban program, koji se zove 'Srbija digitalizuje' koji će biti deo portfolija našeg MSP-a gde ćemo mi davati sve što smo uradili i pružati tehničku podršku, u smislu da ćemo reći šta tačno i koliko košta", rekla je ona.

Premijerka je dodala i da je Srbija lider u regionu kada se radi o IT tehnologiji.

"Mi se time nećemo zadovoljiti. Srbija ima potencijal da postane jedan od lidera u Evropi", rekla je Brnabić.

Upitana šta očekuje od posete slovenačkog premijera Marjana Šareca Beogradu, 27. avgusta, Brnabić je rekla da Srbija ima jako dobru saradnju sa Slovenijom i da očekuje da se na predstojećem susretu dogovori naredna zajednička sednica vlada dve zemlje.

"Nadam se još bližoj i jačoj i političkoj saradnji, a samim tim i novim zajedničkim ekonomskim projektima", rekla je Brnabić.

Zajedničkim prelazom Preševo-Tabanovci ukidaju se barijere

Od sutra će prvi put na jednom graničnom drumskom prelazu prve kategorije, Preševo -Tabanovce na Koridoru 10, zajedno u istoj "kancelariji" raditi srpski i makedonski carinici i policajci.

Zamenik direktora Uprave carina Veselin Milošević rekao je ranije za Tanjug da je sporazum još jedan dokaz spremnosti Srbije da radi na smanjenju necarinskih barijera u regionu, kao i na svemu što je odvaja od onih koji sprečavaju trgovinu, promet ljudi i kapitala.

Sutra će, kaže Milošević, biti potpisan i Sporazum o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

"Ovlašćeni privredni subjekti su kompanije koje su prošle veoma strogu proveru od strane Uprave carine", kaže Milošević i navodi da će 22 velike kompanije u Srbiji preuzeti na sebe deo carinskih kontrola i na taj način postati "partner" Upravi carine i državi.

U ovom trenutku, država je izdala 22 sertifikata kompanijama koje posluju u našoj zemlji, a izvoze i na tržište Makedonije.

Carina je, kaže Milošević, sprovela ozbiljnu kontrolu ovih preduzeća koja će na sebe preuzeti deo carinskih postupaka, ali će te firme i dalje biti pod nadzorom nadležnih.

Da bi veliki igrači kako u Srbiji tako i u Severnoj Makedoniji dobili ovaj povlašćeni status, bilo je neophodno da ispune niz bezbednosnih domaćih i međunarodnih standarda kao i da ulože veliki novac u razvoj sopstvenih, u najvećoj meri bezbednosnih kapaciteta.

Od 22 kompanije koje imaju status ovlašćenog privrednog subjekta, 19 ih je dobilo status ovlašćenog privrednog subjekta za bezbednost.

"Upravo na taj segment koji se bavi sigurnošću i bezbednošću odnosi se sporazum koji će u ponedeljak biti potpisan s makedonskom carinom", precizira Milošević i navodi da to znači da će 19 kompanija koje posluju u Srbiji, ako rade i u Severnoj Makedoniji, imati ista prava kod suseda kakva imaju u našoj zemlji, a obratno važi i za četiri firme koje su taj status dobile u Severnoj Makedoniji.

Sva potpisana dokumenta, ocenjuje Milošević, daće svoje prve efekte tokom predstojeće zime i u narednoj turističkoj sezoni.

U Skoplju je, inače, nedavno potpisano pet protokola u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo-Tabanovce.

Za putnike i teretnjake koji iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji granične službe Srbije će sprovoditi izlaznu kontrolu na teritoriji Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce, dok će za one koji putuju iz SM ka Srbiji izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biti sprovođena na teritoriji Srbije, na graničnom prelazu Preševo.

To će, kažu nadležni, dodatno ubrzati carinski postupak, smanjiti troškove i zadržavanja na granici, čime će biti načinjen veliki korak u pravcu olakšavanja prekogranične trgovine, jer će kompanije koje imaju ovaj status, ista prava imati i van granica zemlje u kojoj su ga stekle.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić i Zaev otvaraju integrisani prelaz između Srbije i Severne Makedonije

Izvor: Blic, 25.Avg.2019

Predsednici vlada Srbije i Severne Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev sutra će zvanično označiti početak rada integrisanog graničnog prelaza između dve zemlje Preševo-Tabanovce.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.