Izvor: Blic, 06.Okt.2016, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Najmanje pogođene najsiromašnije opštine

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić ocenila je večeras da amandmani na Predlog zakona o izmenama zakona o finansiranju lokalnih samouprava nisu ozbiljni jer njihova poenta nije bio ravnomeran regionalni razvoj.

Kaže da se pojedinim amandmanima predlagalo da se Beogradu poveća učešće u porezu na zarade u odnosu na zakon iz 2011. godine.

Inače, Predlogom Zakona o izmenama Zakona o finasiranju loklane samouprave predviđeno je da od ukupnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poreza na zarade koji se isplaćuju loklanim samoupravama umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima ubuduće ostaje 77 odsto, a opšštinama 74 odsto, dok se Beogradu prihodi smanjuju višše, da umesto 70 odsto ostaje 66 odsto.

- Ovo nisu bili ozbiljni amandmani i to govori da je cela rasprava od 72 sata bila jedna farsa koja dokazuje da ravnomerni regionalni razvoj ovde nije bila poenta - rekla je Brnabić u skupštini.

Istakla je da se tokom donošenja izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava vodilo računa da najmanje budu pogođene najsiromašnije lokalne samouprave.

Pročitajte još:

Brnabić je podsetila da je Beograd podneo najveći teret, jer ima najveće prihode od poreza na zarade.

Kaže da je pojedinim amandmanima predloženo da se Crnoj Travi u najbojem slučaju da 77 odsto, a Beogradu 87 odsto, dodajući da ne razume zašto su poslanici imali želju da nagrade Beograd u odnosu na druge opštine i gradove.

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o amandmanima na Predlog zakona o izmenama zakona o finansiranju lokalne samouprave, pošto je rasprava u načelu završena.

Očekuje se da će se poslanici o tim izmenama zakona izjašnjavati sutra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.