Brnabić: Biznis da predvodi, politika da sledi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2018, 07:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Biznis da predvodi, politika da sledi

Trgovina Srbije i BiH veća je nego trgovina sa Rusijom, Kinom i SAD, istakla je danas premijerka Ana Brnabić na Bečkom ekonomskom forumu, koji se održava u okviru Samita EU-Zapadni Balkan, i založila se za još veću saradnju zemalja u regionu. Premijerka je ukazala da su regionu Zapadnog Balkana potrebni mir i stabilnost, a njenim građanima prosperitet, zbog čega je izuzetno važno unaprediti ekonomije kroz međusobnu saradnju.

Brnabić se, u obraćanju na Bečkom ekonomskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << forumu, koji se održava u okviru Samita EU-Zapadni Balkan, na samom početku osvrnula na pesimistično izlaganje albanskog premijera Edija Rame, koji je kritikovao EU zbog predugog čekanja na približavanje.

Brnabić je rekla da se može složiti sa kolegom da postoje nepravičnosti u procesu pristupanja, ali i da se mora imati u vidu da Evropa donosi pozitivne stvari regionu, pre svega zajedništvo, koje do sada nije viđeno tako.

"U potpunosti razumem Ramu i Srbija u potpunosti podržava Albaniju. Verujemo da je Albanija zaslužila početak pregovora", kazala je ona.

Fokus EU neizbežno usmeren na Zapadni Balkan

Ona je da je veoma važno što je Samitom EU-Zapadni Balkan naš region i njegovo priključenje Uniji u fokusu EU.

Brnabić je rekla da je posle Samita nedvosmisleno postala neizbežna činjenica da se razgovara o proširenju EU i priključenju Zapadnog Balkana Uniji.

 "To je tema koja je nakon Samita u Sofiji ostala kao nezaobilazna tema EU i nadam se da će ta tema ostati goruća i za Austriju koja preuzima predsedavanje EU od Bugarske", kazala je ona.

Rekla je da je zanimljivo kako se Samit, na simboličan način, završio Bečkim ekonomskim forumom, jer se time najavljuje preuzimanje predsedavanje EU od strane Austrije.

Zahvalila se na podršci bugarskom premijeru Bojku Borisovu i njegovoj zemlji, koju je pružio Srbiji na Samitu.

"Videli smo da je Srbija imala jedno od najuticajnijih mesta na Samitu juče, a to se nastavilo i danas. Mislim da je tome jako doprineo lično Borisov", ukazala je Brnabić.

Istakla je da je Bugarska postigla ono što je želela i obećala, a to je da je fokus predsedavanja EU usmeren na Zapadni Balkan.

Rekla je da je sa Borisovim razgovarala oko najvažnijih projekata koje imamo danas zajednički, a to su gasna interkonekcija, kao i završetak istočnog kraka Koridora 10.

"Gasna interkonekcija sa Bugarskom je važna zbog naše energetske sigurnosti u budućnosti", podvukla je Brnabić.

Ona je istakla da je razgovarala i o spremnosti svih strana na kompromis u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Prenela je da je uputila poziv bugarskom premijeru da krajem juna dođe u posetu Srbiji, kako bi nastavili razgovore o zajedničkim stvarima koje treba završiti.

Brnabić je istakla da su regionu potrebni mir i stabilnost, građanima prosperitet, da vide jasnu budućnost za sebe i svoje porodice.

Zbog toga, kako ističe, otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom bilo bi značajno.

"Imamo naše sopstvene probleme u pristupnom procesu, ali stojimo uz naše susede i prijatelje", poručila je ona.

Brnabić je potom istakla da, kao neko ko je iz biznisa došao u politiku, može da poredi oba sveta:

"Biznis treba da predvodi, a politika da je sledi još efektivnije", naglasila je ona.

Prema njenim rečima, biznis je po prirodi pragmatičniji, dok to političari nisu.

"Po prirodi biznis nalazi načine da ukloni i probija barijere, dok ih politika uspostavlja. U regionu pronašli smo nove načine kako političari treba da sarađuju sa biznisom. Kroz Berlinski proces, zajednički komorski sistem, podstaknuti smo da rešavamo probleme", objasnila je ona.

S tim u vezi je navela i primere gde je politika pomogla ekonomsku saradnju, poput nedavnog sajma privrede u Prištini, na kojem je bio veliki broj srpskih kompanija, a srpska vlada ih je ohrabrila da učestvuju.

Isto tako, ukazala je da je veliki broj srpskih kompanija, podstaknutih od strane vlade, učestvovalo i na sajmu u Mostaru.

Posebno je podsetila i na posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, kao na važan korak ka prevazilaženju barijera.

"Biznis treba da nas predvodi, a mi da sledimo", poručila je ona.

Navela je da u regionu zemlje uče jedna od druge, dodajući da je Srbija prva po pitanju izdavanja građevinskih dozvola, a da je iskoristila iskustvo Makedonije sa elektronskim dozvolama.

"Pogledala sam brojke i videla da je trgovina Srbije i BiH veća nego trgovina sa Rusijom, Kinom i SAD zajedno. Istorija je i dalje problem, ali mora biti shvaćena i kao potencijal", podvukla je Brnabić zalažući se za veću saradnju u regionu.

"Ukoliko želimo okruženje koje je podsticajno za razvoj ekonomije i dobro za sve građane regiona, onda je biznis taj koji treba da bude na prvom mestu", naglasila je u obraćanju Brnabić.

Ona je ocenila da fokus u reformama treba da bude na građanima i da građani treba uvek da budu na prvom mestu.

"Stabilnost i regionalna saradnja ključni su za budućnost Zapadnog Balkana", istakla je predsednica vlade i dodala da je Srbija posvećena daljem ekonomskom povezivanju regiona.

"Brnabić je naglasila značaj Berlinskog procesa i usvajanja Akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor prošle godine na Samitu u Trstu. Posebno je istakla značaj formiranja Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma, takođe na Samitu u Trstu, čiji su ciljevi bolje povezivanje, stvaranje još boljih uslova poslovanja i jačanje konkurentnosti privrede.

"Savremeni svet karakterišu stalne i dinamične promene. Na nama je da idemo u susret tim promenama, da jačamo konkurentnost tržišta i sami kreiramo bolju budućnost za sve građane", naglasila je  Brnabić.

Predsednica vlade ocenila je da su digitalna transformacija i digitalna revolucija razvojna šansa za Zapadni Balkan. Boljem povezivanju i saradnji u regionu doprineće i mobilnost građana, a na vladama je da omoguće da građani putuju, školuju se ili rade bez dodatnih birokratskih opterećenja, dodala je.

"Regionalna saradnja i evropske integracije prioriteti su Vlade Srbije", rekla je Brnabić i dodala da će Srbija uvek biti pouzdan prijatelj za sve naše partnere u regionu. Predsednica vlade zaključila je da samo boljom saradnjom i povezivanjem, region može napredovati u najboljem interesu svih građana.

Zbog manjka ekonomije Balkan najnerazvijeniji deo Evrope

Na Balkanu je uvek bilo više istorije i politike, nego ekonomije, zbog čega smo najnerazvijeniji deo Evrope i zato je važno povezivanje zemalja regiona, pre svega ekonomsko, jer biznis treba da predvodi, a politika da sledi još efektivnije, poruka je premijera sa Bečkog ekonomskog foruma.

Crnogorski premijer Duško Marković istakao je da je na Balkanu uvek bilo više politike i istorije, nego ekonomije, što je dovelo do manjka radnih mesta i odlaska mladih i do toga da budemo najnerazvijeniji deo Evrope.

"U poslednjih godinu i po dana uradili smo sve da menjamo pristup u regionu. Nikada se nisu ovoliko lideri sastajali kao u ovih godinu dana i to je dokaz da izgrađujemo poverenje i da zajedno možemo ići napred", rekao je Marković.

Dodao je da je zato uveren da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana nešto što ne sme biti upitno.

Konačno smo u regionu, kaže, postali svesni naših potencijala i resursa, a sada treba raditi na njihovoj valorizaciji,  a mora se razviti i percepcija kod ljudi da biznis daje podsticaj.

"Rekli su mi kad sam postao premijer da sam sklon da podržim tajkune i vlasnike kompanija, ne osiromašene građane. To je rezultat percepcije na Balkanu da oni koji sposobni orobljavaju resurse i građane, umesto da se shvati da oni stvaraju novu vrednost", rekao je Marković.

Kako je dodao, danas je najveći napor da naučimo administraciju da ne pravi probleme, tamo gde ih nema.

Makedonski premijer Zoran Zaev naznačio je da Zapadni  Balkan nije više tempirana bomba , već želimo da se povežemo sa EU, na svaki način.

"Zadovoljni smo zbog obnovljenih razgovora Beograda i Prištine. Na samitu sam mogao da kažem da je motivacija iz predsedavanja Bugarske urodila plodom, a ja sam sa grčkim premijerom Ciprasom došao do rešenja koje će biti konačno za problem duži od 25 godina", rekao je Zaev i dodao da se nada da će građani i institucije pozitivno reagovati i da će se to rešenje potvrditi.

Rekao je i da je poslata pozitivna poruka i kada je reč o romingu, a ukazao je i da se mora raditi na infrastrukturnom povezivanju, jer kamioni koji prevoze robu 80 odsto vremena provedu na granicama.

"Ljude iz biznisa mogu da uverim da prijateljstvo nas političara iz zapadnobalkanske šestorke pomaže povezivanju, region je atraktivan za investicije  povezivanje zadržavamo visoko na agenda", rekao je Zaev. On je istakao da je napredak koji je ostvaren na Balkanu u poslednjih četiri - pet godina istorijski, te naveo da su se u Beogradu juče sastali albanski i srpski ministri turizma da bi potpisali važan sporazum o zajedničkom radu turoperatera iz dve zemlje, koji će osmisltii turističke aranžmane za turiste iz Azije, koji u naš region, kaže, često putuju Er Srbijom.

To je, podvukao je, samo jedan od primera onoga što radimo u regionu, a to je sve, kaže, omogućila politika, zahvaljujući kojoj je region postao zanimljiv i u ekonomskom smislu.

"Sve je više interesovanja za region, negde manje, negde više, ali to je trend koji će samo pozitivno da se razvija. Veoma je važno da ne izgubimo strpljenje. Govori se o zamoru od proširenja, a mi treba da izbegnemo zamor od strpljenja, jer je za nas od ključne važnosti da napredujemo ka Briselu i da što više nas postane deo tog kluba", rekao je Rama koji je nezadovoljan što Albanija nije dobila potvrdu datuma za početak pregovora za članstvo u EU.

Svi premijeri pružili su podršku Albaniji i Makedoniji na evropskom putu, i tome da što pre započnu pristupne pregovore.

 Za region je, kaže, zainteresovano više investitora, što je dobro.

Iako je bio pozvan, predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić nije prisustvovao Bečkom ekonomskom forumu, zbog obaveza u BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.