Brisel od Srbije zahteva reforme i usklađivanje spoljne politike sa EU, za Vučića poseta Briselu jedna od najboljih do sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2021, 06:20

Brisel od Srbije zahteva reforme i usklađivanje spoljne politike sa EU, za Vučića poseta Briselu jedna od najboljih do sada

Evropski komesar za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj istakao je danas da je, za ubrzanje evropskog puta Srbije, neophodno sprovođenje reformi, ali i usklađivanje sa bezbednosnom i spoljnom politikom EU, te istakao posvećenost Srbije nastavku dijaloga sa Prištinom i i opredeljenost da nastavi, kako bi se postigao konačni sporazum.

Borelj je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao da je EU potpuno posvećena evropskoj perspektivi Zapadnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Balkana, dodajući da je svakako Srbija centar tog regiona. Preneo je da je fokus razgovora bio na pristupnim pregovorima Srbije i na mogućnosti ubrzanja tog procesa.

"Pristupni pregovori treba da budu dinamičniji, a to može da se dogodi samo uz veći napredak na polju reforme i njihove primene. EU očekuje da Srbija učini napore u reformama, posebno u oblasti vladavine prava i slobodi medija", objasnio je Borelj.

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, zahvalio Srbiji na značajnom doprinosu u evropskim bezbednosnim misijama.

Borelj o non - pejperu: Nisam dobio taj  fantomski dokument, EU podržava teritorijalni integritet BiH

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozef Borelj izjavio je danas da on nije dobio non - pejper o mirnom razlazu BiH ističući da EU podržava teritorijalni integritet te zemlje.

Borelj je to kazao na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a odgovarajući na pitanje novinara zašto EU nije osudila takav dokument, da li on zaista postoji i da li postoje razgovori u EU o promeni granica na Zapadnom Balkanu.

"Nisam dobio taj takozvani fantomski dokument. Čuo sam za njega, ali ako je to non - pejper za mene nije problem jer ne predstavlja pravi dokument", kazao je Borelj.

Naglasio je podršku EU teritorijalnom integritetu BiH i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, potrebno je fokusirati se na stvari koje su važne, na dijalog, na evropski put Srbije, a ne da se vodi debata o idejama koje odvlače sve od zajedničkog rada, odnosno od integracije regiona u EU.

"Naš najznačajniji cilj je da integrišemo ceo Zapadni Balkan i o tome ćemo danas razgovarati i sa drugima", kazao je Borelj.

Takođe je kazao da je tema koja mora da se pokrene usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU i sa stavovima EU, odnosno restriktivnim merama.

"Mnoge države članice zahtevaju jasnu usklađenost Srbije na tim poljima. Neophodna je zajednička bezbednosna i spoljna politika", poručio je on.

Rekao je da je razgovarano i o dijalogu Beograda i Prištine, te pohvalio posvećenost Vučića tim razgovorima pod okriljem EU.

"Ohrabrio sam predsednik Vučića da nastavi kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa", kazao je Borelj.

On je dodao da su razgovarali i o bilateralnim teškoćama i naglasio da je perspektiva Srbije evropska. Dokaz za tu posvećenost je da je poslednjih 14 god EU dala gotovo 3 milijarde evra Srbiji radi unapređenja života građana i zbog reformi", rekao je Borelj.

On je dodao da će EU podržati projekat železničkog koridora od Beograda do Severne Makedonije i pohvalio Vučića na saradnji na tom projektu.

"Važna je percepcija građana o EU, šta ona znači i šta predstavlja. Obojica smo posvećeni i siguran sam da će u budućnosti vaša EU perspektiva biti još bolja", zaključio je Borelj.

Vučić: Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom - naći suštinska rešenja u narednom periodu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Briselu da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom, kao i do sada i dodao da nije potrebno samo nastaviti radi na tome, već i naći suštinska rešenja u narednom periodu.

Ovu posetu Briselu ocenio je kao jednu od najboljih poseta do sada.

"Da sa još posvećenijim pristupom, konstrukvitnijim stvorimo bolje okruženje za mogući kompromis. Dolazim u Brisel u dobroj veri i nadam se da ćemo naći istu odlučnost sa druge strane", rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa evropskim komesarom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepom Boreljom.

Vučić je preneo da je jedna od tema bila i vladavina prava, u procesu pristupanja EU, te poglavlja 23 i 24, ali i promene koje se tiču reformi u sektoru energetike.

"Ubeđen sam da ćemo učiniti napredak na tom polju i da ćemo postići mnogo bolje rezultate. Očekujemo fer pristup od strane EU i mislim da je to normalno da očekujemo", rekao je Vučić.

Takođe, jedna od tema bila je usklađenost Srbije sa deklaracijom EU, što se tiče raznih političkih tema.

U tom smislu, dodao je da su Srbija i Unija u prethodnih 10 godina uspele da povećaju trgovinsku razmenu, koja je danas 25 milijardi evra, što pokazuje značaj EU i država članica za srpsku ekonomiju i politiku, te životni standard građana.

Srbija poštuje i Briselski i Vašingtonski sporazum, ali i druga strana treba to da radi

Predsednik Vučić izjavio je danas da se Srbija trudi da sprovede sve o čemu se usaglasila u Briselskom, ali i Vašingtonskom sporazumu, ali i da se nada da će i druga strana da se bavi tim pitanjima, iako do sada to nije radila.

On je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, odgovarajući na pitanje novinara o sporazumu iz Vašingtona, rekao da je od potpisivanja tog sporazuma, Srbija poštovala sve potpisano u tom dokumentu.

"Ali videćemo kako će druga strana da se ponaša", rekao je Vučić i podsetio da je tim sporazumom dogovoreno, između ostalog, da se obustavi kampanja o povlačenju priznanja Kosova i Metohije od strane drugih zemalja.

Kako je istakao, nada se da će u pregovorima sa Prištinom biti napretka, budući da je to važno, zbog ljudi, ali i atmosfere u regionu.

Dogovorena podrška EU pruzi do Severne Makedonije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je u Briselu dogovorio podršku EU za izgradnju železničke pruge između Beograda i Niša, kao i Niša do granice Severne Makedonije.

Rekao je, na konferenciji za štampu posle razgovora sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, da pred put nije želeo da govori o tome sve dok nije od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen čuo da je Unija spremna da nam pruži podršku.

Poteškoće u vezi sa važnim političkim temama u međunarodnom kontekstu

Dodao je da u vezi usklađenosti Srbije sa deklaracijama EU što se tiče važnih političkih tema, koje se pojavljuju u međunarodnom kontekstu, očekuje poteškoće

"Obavezali smo se i odlučni smo da povećamo nivo usklađenosti sa deklaracijama EU. Biće nekih izuzetaka zbog naše teške pozicije i to ne krijem", istakao je on.

"Plašio sam se da govorim o tome pre današnjeg sastanka sa Fon der Lajen. Izgradićemo zajedno sa EU železničku prugu između Beograda i Niša, ali i od Niša do Preševa, odnosno ka granici Severne Makedonije. To će biti velika promena za našu zemlju", kazao je on.

Vučić je istakao da će to stvoriti mnogo novih prilika za građane i one koji se vraćaju u zemlju, ali i za bolji transport iz zapadne Evrope kroz Srbiju do Skoplja i Istanbula. "To će značiti mnogo ne samo za transport ljudi, već i robe i nisam mogao da sakrijem svoje uzbuđenje povodom toga", rekao je on.

Vučić je ocenio da je to jedna od najvažnijih stvari koje će postići u toku svog mandata.

Izrazio je nadu da će ugovor, s tim u vezi, uskoro biti potpisan, te preneo da je pozvao Fon der Lajen da dođe u Srbiju i na licu mesta vidi koliko je to značajan projekat.

Ponovio je da su to sjajne vesti za građane Srbije, te kazao da je danas ponosan što je srpski predsednik koji donosi takve divne vesti.

"To govorim zato što ćemo dobiti 35 do 50 odsto sredstava iz fondova EU za taj projekat. To spada u Zelenu agendu. To je velika količina novca za nas, oko 600 do 700 miliona evra za taj projekat", objasnio je Vučić.

Kazao je da je zahvalan i da nas to obavezuje da ispunimo obećanja na polju vladavine prava i ostalo.

O non-paperu ni sa kim nisam razgovarao, ni sa Janšom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas u Briselu da nije video non-pejper u kojem se govori o mirnom razlazu BiH dodajući da o tom dokumentu ni sa kim nije razgovarao, a da je poslednji put razgovarao sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom o situaciji vezanoj za pandemiju virusa korona.

Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za medije sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove Žozefom Boreljom, odgovarajući na pitanje novinara u Briselu da li zna za taj dokument, da li on zaista postoji, kao i da li je razgovarao sa slovenačkim premijerom.

Prema njegovim rečima, sa Janšom je razgovarao poslednji put kako bi se dogovorio o vraćanju građana Srbije iz Slovenije i Italije.

"Nisam imao priliku u skorije vreme da razgovaram sa njim. Uvek sam otvoren za svaku vrstu debate, ne živimo u doba inkvizicije, ali mi smo fokusirani na ekonomiju, integraciju Srbije u EU i ekonomski napredak", kazao je Vučić.

Ističe da Srbija podržava integritet BiH i navodi da je to kazao već hiljadu puta, kao i da Srbija poštuje integritet Republike Srpske.

"To je naša obaveza. Nisam video nijedan dokument, niko mi nije predstavio takav dokument i ne mogu nikoga da osudim po tom pitanju. Ne znam za ostale, ali sa mnom niko o tome nije razgovarao", kazao je predsednik Srbije.

Lajen:Drago mi je što sam se danas u Briselu sastala sa Vučićem

Evropska unija je spremna da podrži izgradnju železničke pruge između Beograda i Severne Makedonije, objavila je predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, danas u Briselu.

"Razgovarali smo o borbi protiv pandemije Kovid-19, ekonomskom oporavku, pristupnom procesu gde želimo da vidimo nastavak pozitivnih događanja u oblasti vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine kao i o železničkoj pruzi između Beograda i Severne Makedonije koju smo spremni da podržimo", navela je Fon der Lajen na svom Tviter nalogu.

Ona je dodala da joj je drago što se danas u Briselu sastala sa Vučićem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.