Bratunac: Godišnjica stradanja Srba

Izvor: B92, Beta, 12.Jul.2009, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bratunac: Godišnjica stradanja Srba

Beograd, Banjaluka -- U Bratuncu se obeležava 17. godišnjica stradanja više od tri hiljade Srba, koje su ubile oružane snage pod komandom Nasera Orića.

U Bratuncu je održana komemoracija za ubijene srpske civile i vojnike u srebreničko-bratunačkom kraju od 1992. do 1995. godine. Prema podacima boračkih udruženja i vlade Republike Srpske u tom području ubijeno je više od 3.000 Srba. Na bratunačkom vojničkom groblju otkriven je centralni spomen-krst i služen je parastos.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Skupu je prisustvovalo oko 1.000 ljudi, među kojima su i zvaničnici Republike Srpske.

Oko 50 učesnika nosilo je slike haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Jutros je u srebreničkom selu Zalazje služen parastos za nastradale Srbe iz ovog sela i sela Sase, Biljača i Zagoni, gde je na Petrovdan 1992. godine ubijeno 69, a ranjeno 70 civila i vojnika.

Još 18 ljudi vodi se kao nestalo.

Okupljeni građani ponovo su zatražili pravdu za srpske žrtve i odgovornost počinilaca zločina nad Srbima ovog kraja za koje, kako kažu, još niko nije odgovarao.

Protiv Orića je vođen sudski proces, ali ga je Haški tribunal pravosnažnom odlukom od 3. jula 2008, oslobodio optužnice, konstatujući da nije bilo dokaza za njegovu komandnu odgovornost.

Cveće na spomen obeležje u Zalazju položile su delegacije Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, Boračke organizacije RS, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih srpskih vojnika i civila, kao i predstavnici srebreničke i bratunačke opštine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najava događaja za nedjelju, 12. jula

Izvor: Capital.ba, 12.Jul.2009

BRATUNAC/SREBRENICA - Obilježavanje 17 godina od stradanja srpskih civila i vojnika u Podrinju: - u 15.00 časova osveštanje centralnog spomen krsta i parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske i polaganje cvijeća na Vojničkom groblju u Bratuncu; - u 16.00 časova obraćanje zvaničnika,...

Nastavak na Capital.ba...

Sedamnaest godina od stradanja Srba u Srebrenici i Bratuncu

Izvor: Blic, 12.Jul.2009

Na području Srebrenice i Bratunca, danas, na Petrovdan, obeležava se 17. godišnjica velikog stradanja 3.267 Srba iz srednjeg Podrinja, u Republici Srpskoj, koje su muslimanske oružane snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, ubile tokom 1992. i 1993. godine.....Na stratištima Biljača, Sase,...

Nastavak na Blic...

Održan pomen za 3267 ubijenih Srba u Bratuncu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2009

BRATUNAC - Njegovo visokopreosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije danas je na Vojničkom groblju u Bratuncu osveštao centralni Spomen krst i služio parastos za 3267 srpskih vojnika i civila iz regije Birač poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu..."Prisećamo se danas...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Incidenti tokom pomena u Bratuncu

Izvor: Mondo, 12.Jul.2009

U Srebrenici i Bratuncu u nedelju je obeležena 17 godišnjica stradanja srpskih civila i vojnika na tom području tokom proteklog rata u BiH. Senku na obeležavanje godišnjice bacila je grupa mladića u majicama Draže Mihajlovića koji su pravili incidente po Srebrenici i Bratuncu.

Nastavak na Mondo...

Obeležena 17 godišnjica stradanja Srba u Srebrenici

Izvor: NaDlanu.com, 13.Jul.2009, 12:49

BANJALUKA, 12. jula 2009. (Beta) - U Srebrenici i Bratuncu u nedelju je obeležena 17 godišnjica stradanja srpskih civila i vojnika na tom području tokom proteklog rata u BiH. U srebreničkom selu Zalazje služen je parastos nastradalim Srbima iz ovog sela i sela Sase, Biljača i Zagoni, koje su...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.