Održan parastos Srbima u Bratuncu

Izvor: S media, 12.Jul.2009, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan parastos Srbima u Bratuncu

Na Vojničkom groblju u Bratuncu, u Republici Srpskoj, u okviru obeležavanja 17. godišnjice velikog stradanja Srba u srednjem Podrinju episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, pred više hiljada prisutnih, otkrio i osveštao centralni spomen- krst i služio parastos za 3.267 Srba ubijenih 1992. i 1993. godine.

"Prisećamo se danas svih koji su nevini stradali samo zato što su pravoslavni Srbi i koji su branili svoja ognjišta", rekao je episkop Vasilije.

Predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz istakao je da se "čoveku ledi krv na pomisao, na činjenicu, da su toliki zločini napravljeni 1992. i 1993. godine na ovom prostoru nad Srbima i ne samo da niko još nije odgovarao već su neki i oslobodjeni optužnice".

On je podsetio da je Haški tribunal 3. jula 2008. godine oslobodio optužnice komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića, koje su na Petrovdan 1992. godine ubile 69 srpskih civila u selima Biljača, Sase i Zalazje, gde je danas pre podne položeno cveće i zapaljene sveće.

Vence na centralni spomen-krst su položili predstavnici vlasti i organizacije i udruženja RS, kao i predstavnici Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj iz Srbije.

Na stratištima Biljača, Sase, Zalazje i Zagoni, gde je na Petrovdan, 12. jula 1992, ubijeno 69 Srba, 70 ranjeno, a 19 se još vode kao nestali, biće položeno cveće i upaljene sveće.

Za ovaj zločin, kao i za sve ostale počinjene na području opština Srebrenice i Bratunca, tokom 1992. i 1993, u kojima je ubijeno više od 1.500 Srba civila, a razoreno i popaljeno svih 156 sela i zaselaka, još nijedan musliman nije odgovarao.

Jedino je protiv Orića vodjen sudski proces, ali ga je Haški sud, pravosnažnom odlukom od 3. jula 2008, oslobodio optužnice, konstatujući da nije bilo dokaza za njegovu komandnu odgovornost.

U 16 časova, nakon obraćanja zvaničnika RS, u Kulturnom centru u Srebrenici će biti održan duhovno-umetnički program.

Organizatori i pokrovitelji ovih manifestacija su Vlada RS, Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, Crkvena opština Srebrenica, Srpsko prosvetno društvo "Prosvjeta", boračke organizacije Srebrenice i Bratunca i organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.