Bramerc: Ne može se tolerisati da generalu Mladiću čestita član parlamenta za „briljantnu vojnu operaciju“ u Srebrenici

Izvor: Vostok.rs, 17.Jul.2019, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Ne može se tolerisati da generalu Mladiću čestita član parlamenta za „briljantnu vojnu operaciju“ u Srebrenici

Glavni tužilac haškog Međunarodnog mehanizma sudova za ratne zločine Serž Bramerc izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da je u Ruandi i na teritoriji bivše Jugoslavije za proteklih pet godina "drastično pogoršana situacija vezana za glorifikaciju ratnih zločinaca i poricanje zločina". 
"Ne može se tolerisati prošlonedeljna izjave jednog ministra koji kaže da je laž da je u Srebrenici počinjen genocid, dok je jedan član parlamenta čestitao generalu Mladiću na Srebrenici koju je ocenio kao briljantnu vojnu operaciju. Poricanje zločina izaziva duboku patnju kod žrtava. Njihova patnja je ogromna, ali ipak neki su odlučni da ih vređaju i muče još više. Posledice toga su destabilizacija regiona i sprečavanje pomirenja", rekao je Bramerc. Izlaganje je započeo iznošenjem ažuriranih podataka u vezi sa ograničenim brojem suđenja i žalbenih postupaka koji su u toku u nadležnosti Mehanizma, a to su žalbeni postupci u predmetima Karadžić i Mladić, ponovno suđenje u predmetu Stanišić i Simatović i drugi.
U vezi s drugostepenom presudom u predmetu Karadžić, kojom su potvrđene osuđujuće presude izrečene Karadžiću na suđenju i povećana izrečena kazna na kaznu doživotnog zatvora, tužilac Bramerc je rekao: "Ovaj predmet je snažan pokazatelj o tome da, kada međunarodna zajednica ostane odlučna, pravda može i hoće prevladati".  RTS / TANJUG

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Bramerc: Treba obraditi još nekoliko hiljada slučajeva

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jul.2019

NJUJORK - Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale u Hagu Serž Bramerc izjavio je danas pred Savjetom bezbednosti UN da je u zemljama bivše Jugoslavije potrebno obraditi još nekoliko hiljada slučajeva optuženih za ratne zločine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.