Borislav Stefanović ide u Brisel bez stava Vlade

Izvor: Blic, 19.Nov.2011, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borislav Stefanović ide u Brisel bez stava Vlade

Vlada Srbije je sve dublje podeljena kada je reč o sporazumima Beograda i Prištine, a trenutno je glavno spoticanje zbog dogovorenog rešenja za katastar. Na meti kritika: Borislav Stefanović

Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović mogao bi na novu rundu pregovora u ponedeljak u Brisel da ode bez saglasnosti Vlade za postignuti dogovor o katastru. Vlasti je ostalo da usvoji uredbu o integrisanom upravljanju granicom i carinom, o slobodi kretanja i katastru, a bez kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dogovori iz Brisela ne mogu da počnu da se primenjuju.

- Pitanje katastra još nije stiglo na dnevni red i ne zna se kada će - kaže za „Blic" šef Vladine informativne službe Milivoje Mihajlović.

Međutim, za rešenje postignuto tokom pregovora u Briselu već postoji negativno mišljenje Ministarstva za spoljne poslove, kome pregovarački tim podnosi izveštaje. Izveštaj je radilo Odeljenje za međunarodne pravne poslove i glavni pravni savetnik. Prema oceni iznetoj na četiri strane, uredba o katastru u sporazumu iz Brisela je problematična.

Prema saznanjima „Blica", u mišljenju stoji da „postignuti aranžmani u oblasti katastra nisu u skladu sa Ustavom, zakonskim rešenjima i relevantnim dokumentima".

Borko Stefanović, Edita Tahiri i Robert Kuper

- Najspornije je, a sadržano je i u mišljenju stručnjaka Vlade, to što uvođenje Vrhovnog suda Kosova

kao pravne instance implicitno priznaje nezavisnost Kosova - kaže izvor „Blica" iz Vlade.

Ministarstvo spoljnih poslova u izveštaju Vladi, pozivajući se na mišljenje pravnog savetnika,

navodi da nije u mogućnosti da da pozitivno mišljenje za donošenje uredbe.

„Blic" je imao uvid u sporazum iz Brisela o katastru i propratno pismo pregovaračkog tima. U sporazumu pod tačkom šest stoji da će „prvi stepen mehanizma za donošenje sudskih odluka obavljati komisija sastavljena od međunarodnih i stručnjaka za katastar sa Kosova". Kako se dodaje, većinu stručnjaka će imenovati specijalni predstavnik EU.

U sporazumu se ne pominju zastupljenost srpske zajednice u bilo kom telu koje treba da odlučuje u slučajevima mogućih tužbi, žalbi, ispravljanja grešaka oko zemljišta. Stefanović tvrdi drugačije.

- Nije tačno da ne postoje naši predstavnici u prvostepenom mehanizmu. U drugom stepenu su kosovski predstavnici, a tek u trećem međunarodni panel sudija - kaže Stefanović.

Na pitanje „Blica" zašto se onda nigde ne vidi da je srpska strana deo procesa, Stefanović kaže: „Znam da je nejasno, ali to je zato što se previše čita tumačenje prištinske strane". Borko Stefanović nedavno u redakciji "Blica"

- Predstavnici Srba biće u prvostepenoj komisiji koja ima najviše posla - tvrdi Stefanović.

On tvrdi i da postoje tri instance kojima oštećeni mogu da se obrate iako u sporazumu postoje samo dve. Druga je Vrhovni sud Kosova i u sporazumu pod tačkom sedam

stoji da će Vrhovni sud Kosova delovati kao drugostepeno, žalbeno telo. Odluke Vrhovnog suda Kosova će donositi sudsko veće u kome će međunarodne sudije predstavljati većinu i te odluke će biti konačne i izvršne.

- Vrhovni sud Kosova ne znači priznavanje Kosova, a srpska strana nije mogla da insistira na Vrhovnom sudu Srbije, jer je jasno da Priština to ne bi prihvatila - kaže Stefanović.

U izveštaju pregovaračkog tima od 2. septembra koja je dostavljena Vladi, kao poslednji deo navedeno je da je EU preuzela na sebe obavezu davanja političkih garancija za sprovođenje sporazuma, i to onih stavova oko kojih se strane nisu složile, pa otuda nisu unete u tekst. Stefanović ističe da je Vlada upoznata koji su to stavovi i tvrdi da se radi o tome „da mi ne priznajemo Vrhovni sud, da želimo da se apsolutno svi predmeti procesuiraju, da naši građani, privreda i Crkva ostvaruju prava".

Stihovi i prozivke

Na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju u parlamentu, koja je juče trajala gotovo pet sati, poslanici su govorili u stihu, pominjali Nikolu Pašića, patrijarha Pavla, a nisu izostale ni prozivke na koje je odgovarao i Stefanović.

- Stefanović o poslanicima SRS-a: „Šta god da su pipnuli, tu trava više nije rasla".

- Stefanović o poslanicima DSS-a: „Nisam ja jedini koji sme da vas pogleda u oči".

- Radikal Nemanja Šarović prekoračio je dogovoreno vreme za govornicom. Srđan Milivojević (DS) se žalio predsedniku Odbora: „Ako vam nije dobro ili ne vidite dobro, neka vas pregleda doktor. Za vas, predsedavajući, sat izgleda ide unazad". Na to je Šarović dobacio: „Nije sramota biti bolestan".

- Poslanicima u stihu se obratio Dragiša Đoković iz DS-a, upitavaši: „Da li nismo braća, da li nismo Srbi" i požalio se što „Kosovo mora stati u 10 minuta", predviđenih za govornike.

- „Sve će to prekriti ruzmarin, snegovi i šaš", dodao je Đoković i zapitao poslanike da li se „bliži vensko ili kapilarno nestajanje Srba na Kosovu".

Povezane vesti: Edita Tahiri: Srbija kriva za odlaganje dijaloga Nema dogovora o rešenju za Jarinje i Brnjak U Briselu ipak i o prelazima Stefanović: Cilj opozicije kolaps politike prema Kosmetu Stefanović: Potrebni razgovori o prelazima na severu Kosova

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.