Izvor: B92, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bori li se Vlada protiv korupcije

Beograd -- Savet za borbu protiv korupcije optužio Vladu da nije učinila mnogo na suzbijanju korupcije. Ministar finansija odbija kritike.

Savet je juče saopštio da u protekle tri godine Vlada nije napravila značajan pomak u suzbijanju korupcije iako je to u trenutku dolaska na vlast bio njen programski cilj. Prema oceni Saveta, Nacionalni investicioni plan je značajan primer zaobilaženja zvaničnih procedura i davanja dodatnih diskrecionih ovlašćenja grupi ministara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što će dovesti do značajnog porasta korupcije u zemlji.

S takvom ocenom se ne slaže ministar finansija Mlađan Dinkić, koji kaže da će sve biti rađeno pod strogom kontrolom. "Nacionalni investicioni plan će biti predmet nezavisne revizije posle njegovog završetka. Takođe, sve stranke demokratskog bloka će imati predstavnike u tenderskim komisijama, uključujući predstavnike predsednika. Dakle, postoje mehanizmi višestruke zaštite. Pogotovo ćemo mi iz Ministarstva finansija itekako voditi računa da ceo proces protekne javno, baš kao što je i protekao proces prodaje Mobtela. Dakle, biće aukcija i pred TV kamerama, kao i sve one aukcije koje su od velikog javnog značaja", kaže Dinkić.

Gde su institucije?

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila je za B92 da moraju postojati institucije koje bi kontrolisale trošenje novca. "Ad hok procedure to ne mogu obuzdati. Nisu doneti dobri zakoni, zakoni za koje se videlo da su loši u primeni trebalo je da budu promenjeni, a Vlada to nije učinila. Zakon o nezavisnoj revizorskoj instituciji je donet, a te institucije još nema, kao što u poslednje tri godine nema ni završnog računa budžeta. Kada je reč o Nacionalnom investicionom planu, on je donet na koruptivan način, nedostaje zakon za njegovo sprovođenje i kontrolu, trebalo je dobro odlučiti šta s tim novcem u zemlji koja je prezadužena i gde se ulaže u oblasti koje su nereformisane", kaže ona.

"Vlast zanemaruje javnost, nude se gotova rešenja, problem ignorisanja javnosti smo videli i kroz dodelu nacionalnih frekvencija i rad Radiodifuznog saveta i izmene Zakona o radiodifuziji", kaže Verica Barać.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.