Izvor: Blic, 25.Jan.2010, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović protiv Fejtove strategije

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je večeras da Beograd nipošto neće prihvatiti gašenje srpskih institucija ne samo na severu Kosova, nego na čitavom delu Kosova i Metohije gde Srbi žive.

Bogdanović je emisiji RTS-a ocenio da je plan koji su međunarodna kancelarija na čijem je čelu Piter Fejt i takozvana vlada Kosova pripremili ništa drugo nego plan Martija Ahtisarija, kojim se predviđa da na severu Kosova zavlada ta takozvana vlada. On je kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je Beograd spreman da o svemu razgovara na konstruktivan i pragmatičan način, ali nije spreman da razgovara o ukidanju srpskih institucija, čijim je prisustvom i sačuvan srpski narod na Kosovu i Metohiji, ne samo na severu Kosova, već i južno od reke Ibar.

Ministar je rekao da je Fejt u poslednjoj izjavi "reterirao" i naveo da je to, na neki način, zbog čvrstog i potpuno jasnog stava zvaničnog Beograda da "neće nipošto prihvatiti bilo kakvo ucenjivanje, bilo kakvo uslovljavanje, a da ne pominjem bilo kakvo gašenje srpskih institucija ne samo na severu Kosova, nego na čitavom delu Kosova i Metohije gde Srbi žive". On je dodao da sa Fejtom nemaju nikakvu komunikaciju, da on na Kosovu i Metohiji nije ispred EU već zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo i da "nam njegova retorika prema Srbima i učvršćivanju te nezavisnosti daje za pravo da se sa njim ne komunicira".

"To ne znači da, ako Fejt bude davao afirmativne izjave i bude vodio računa o svim građanima Kosova i Metohije, kako Albancima, tako i Srbima, nema razloga da ne sednemo i razgovaramo o svim bitnim pitanjima i rešavamo probleme koje postoje. Ali sa ovakvim izjavama, ovakvom retorikom i odnosom prema srpskoj zajednici, mislim da trenutno ne zaslužuje da možemo sa njim bilo šta da razgovaramo", naglasio je Bogdanović.

Ministar smatra da neće biti problema oko svečanog ustoličenja novoizabranog patrijarha srpskog Irineja u Pećkoj patrijaršiji "bez obzira na to što ima najava sa albanske strane da to nije čin koji bi oni rado prihvatili". On je kazao da veruje u objektivnost međunarodne zajednice "koja će učiniti sve da srpski patrijarh bude ustoličen u Pećkoj patrijaršiji".

Limdal: Strategija za sever Kosova nije strategija EU

Portparol Euleksa Karin Limdal izjavila je danas da nacrt strategije za sever Kosova, koji su zajednički napravili kosovska vlada i Međunarodna civilna kancelarija, nije strategije Evropske unije, ali je dodala da je mandat Euleksa podrška kosovskim institucijama u izgradnji funkcionalne vladavine prava širom Kosova, uključujući i sever.

"Ovo nije strategija EU iako smo bili konsultovani o ovom nacrtu među ostalim partnerima", izjavila je Limdal agenciji Tanjug, navodeći da je u interesu Euleksa uspostavljanje vladavine prava i funkcionalnog sudstva na severu Kosova.

"Euleks ne priznaje niti pomaže takozvane paralelne strukture na Kosovu. To je navedeno u Zajedničkoj akciji o kojoj je odlučilo svih 27 zemalja članica EU. Jake, fer i multietničke institucije vladavine prava za sve zajednice su jedina opcija", rekla je Limdal.

Ona je dodala da je, u tom smislu, irelevantno da li Euleks podržava konkretnu strategiju kosovske vlade i Međunarodne civilne kancelarije.

"Prošle nedelje Euleks je izrazio zabrinutost zbog planova Beograda na Kosovu u oblasti pravosuđa. Mi verujemo da ne možete imati dva sudska operativne sistema u isto vreme i na istom mestu. Ne bi bila pravda sa dve nadležnosti. To će pokrenuti konfliktne odluke koja će ići protiv prava stanovništva", rekla je Limdal i istakla da napredak na severu Kosova može biti postignut samo dijalogom, i "korak po korak".

Strategija šefa Međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta za severno Kosovo podrazumeva podršku "međunarodne zajednice" u direktnom vezivanju evropske perspektive Srbije za smanjenje podrške Beograda "paralelnim strukturama" na severu pokrajine. Taj dokument sačinili su šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt i privremena vlada u Prištini, a zamišljen je kao deo procesa decentralizacije na Kosovu i Metohiji, s ciljem da se preuzme kontrola nad severnim delom Kosovske Mitrovice.

"To treba učiniti uz rešenje po kome će Beograd sačuvati obraz, ali i smanjiti i konačno obustaviti svoju podršku paralelnim strukturama, uz istovremeno približavanje Srbije EU", navodi se u nacrtu Fejtovog dokumenta.

Predsednik Srbije Boris Tadić upozorio je nedavno Savet bezbednosti UN na "krhku" situaciju na severu Kosova i Metohije. On je upozorio i na pogubnost planova za nametanje tzv. "konačnog rešenja" na severu Kosova, kojim se nasilno želi sprovesti Ahtisarijev plan na celom području pokrajine.

UNMIK nije konsultovan za strategiju za sever Kosova

Portparol UNMIK-a Rasel Giki izjavio je danas da misija UN nije imala nikakvu ulogu u pripremi strategije za sever Kosova.

"UNMIK nije imao nikakvu ulogu u sastavljanju strategije i nije konsultovan po tom pitanju", rekao je Giki za Tanjug. "Nacrt strategije nije predočen UNMIK-u i Misija nije zauzela nikakav stav po tom pitanju", dodao je portparol UNMIK-a.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bogdanović: Nećemo prihvatiti gašenje srpskih institucija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2010

BEOGRAD - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je večeras da Beograd nipošto neće prihvatiti gašenje srpskih institucija ne samo na severu Kosova, nego na čitavom delu Kosova i Metohije gde Srbi žive...Bogdanović je u emisiji RTS-a ocenio da je plan koji su međunarodna kancelarija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Bogdanovic: Beograd neće prihvatiti gašenje srpskih institucija

Izvor: Glas javnosti, 25.Jan.2010

BEOGRAD- Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovic izjavio je veceras da Beograd nipošto nece prihvatiti gašenje srpskih institucija ne samo na severu Kosova, nego na citavom delu Kosova i Metohije gde Srbi žive...Bogdanovic je emisiji RTS-a ocenio da je plan koji su medjunarodna kancelarija...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.