Bogdanović: Nećemo prihvatiti gašenje srpskih institucija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2010, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Nećemo prihvatiti gašenje srpskih institucija

BEOGRAD - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je večeras da Beograd nipošto neće prihvatiti gašenje srpskih institucija ne samo na severu Kosova, nego na čitavom delu Kosova i Metohije gde Srbi žive.

Bogdanović je u emisiji RTS-a ocenio da je plan koji su međunarodna kancelarija na čijem je čelu Piter Fejt i takozvana vlada Kosova pripremili ništa drugo nego plan Martija Ahtisarija, kojim se predviđa da na severu Kosova zavlada ta takozvana vlada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Bogdanović je kazao da je Beograd spreman da o svemu razgovara na konstruktivan i pragmatičan način, ali nije spreman da razgovara o ukidanju srpskih institucija, čijim je prisustvom i sačuvan srpski narod na Kosovu i Metohiji, ne samo na severu Kosova, već i južno od reke Ibar.

Ministar je rekao da je Fejt u poslednjoj izjavi "reterirao" i naveo da je to, na neki način, zbog čvrstog i potpuno jasnog stava zvaničnog Beograda da "neće nipošto prihvatiti bilo kakvo ucenjivanje, bilo kakvo uslovljavanje, a da ne pominjem bilo kakvo gašenje srpskih institucija ne samo na severu Kosova, nego na čitavom delu Kosova i Metohije gde Srbi žive".

On je dodao da sa Fejtom nemaju nikakvu komunikaciju, da on na Kosovu i Metohiji nije ispred EU već zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo i da "nam njegova retorika prema Srbima i učvršćivanju te nezavisnosti daje za pravo da se sa njim ne komunicira".

"To ne znači da, ako Fejt bude davao afirmativne izjave i bude vodio računa o svim građanima Kosova i Metohije, kako Albancima, tako i Srbima, nema razloga da ne sednemo i razgovaramo o svim bitnim pitanjima i rešavamo probleme koji postoje", kazao je Bogdanović.

"Ali sa ovakvim izjavama, ovakvom retorikom i odnosom prema srpskoj zajednici, mislim da trenutno ne zaslužuje da možemo sa njim bilo šta da razgovaramo", naglasio je Bogdanović.

Ministar Bogdanović smatra da neće biti problema oko svečanog ustoličenja novoizabranog patrijarha srpskog Irineja u Pećkoj patrijaršiji "bez obzira na to što ima najava sa albanske strane da to nije čin koji bi oni rado prihvatili".

Bogdanović je kazao da veruje u objektivnost međunarodne zajednice "koja će učiniti sve da srpski patrijarh bude ustoličen u Pećkoj patrijaršiji".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.