Bivši premijer Makedonije pobegao u Mađarsku, traži azil

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2018, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši premijer Makedonije pobegao u Mađarsku, traži azil

Bivši premijer Makedonije, Nikola Gruevski, javio se iz Budimpešte, gde je od mađarskih vlasti zatražio politički azil.

"Ja sam u Budimpešti i zatražio sam politički azil od vlasti u Mađarskoj", napisao je Gruevski na svom Fejsbuk profilu.

On je dodao da je poslednjih nekoliko dana dobijao pretnje po život.

"Uvek ću ostati veran Makedoniji. Nikada neću odstupiti", poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale poternicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Gruevskog potražuju zbog toga što se nije u roku javio na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen u slučaju kupovine blindiranog "Mercedesa".

On poslednjh dana nije bio postupak pravosuđu da bi mu se uručio poziv.

Inače, Gruevski je osumnjičen u još tri sudska postupka koja je pokrenulo Specijalno tužilaštvo.

Sud da naloži pritvor

Makedonski premijer Zoran Zaev potvrdio je da je za bivšim premijerom Nikolom Gruevskim raspisana poternica.

Premijer je objasnio da je poternica za Gruevskim, koji je bio i lider sada najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, raspisana zbog toga što Sud nije bio u mogućnosti da mu dostavi poziv da se javi u zatvor.

Poslednji rok da se Gruevski javi na izdržavanje kazne istekao je 8. novembra.

Makedonska policija pretražila je u ponedeljak kuću bivšeg premijera Nikole Gruevskog, izjavio je danas makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

"Gruevski je bio slobodan građanin do ponedeljka u 16.30, kada je sud izdao poternicu. On je imao lično obezbeđenje kao bivši premijer, koje je koristio samo na osnovu ličnog zahteva. Poslednji put pripadnici obezbeđenja su ga videli 8. novembra oko 23 sata", rekao je Spasovski.

Kako je ocenio, zvaničnici koji naređuju pritvaranje treba da preuzmu odgovornost za činjenicu da je Gruevski sada begunac.

"Pritvor se određuje u slučajevima krađe i pljačke, ali ne i za teška krivična dela. Policija radi na osnovu naloga suda i ne može da prati nekoga sve vreme samo zbog pokrenute sudske procedure protiv te osobe", rekao je Spasovski.

Prema njegovim rečima, to je kršenje prava.

"Ukoliko nastavimo da pratimo kao pre, imamo ozbiljan problem", rekao je Spasovski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.