Biro: Nema indicija za prenošenje sukoba u Srbiju

Izvor: Studio B, 10.Maj.2015, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biro: Nema indicija za prenošenje sukoba u Srbiju

Trenutno stanje bezbednosti u Srbiji je zadovoljavajuće i ne postoje indicije da će se u narednom periodu sukobi sa teritorije Makedonije preneti na teritoriju Srbije, zaključeno je danas na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Biro je predložio Vladi Srbije da formira posebno telo koje će zajednički da koordinira akciju svih bezbednosnih struktura i snaga.

Posle sednice Biroa, kojom je predsedavao premijer Aleksandar Vučih, direktor VBA Petar Cvetković >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rekao je novinarima da će tim telom da rukovodi komadant Žandarmerije Goran Dragović.

Cvetković je naveo da je Biro predložio predsedniku Srbije da donese određenju odluku kako bi se i jedinice VS adekvatno angažovale na teritoriji južnih opština Srbije u graničnom predelu sa Makedonijom.

"Trenutno stanje bezbednosti u Srbiji je zadovoljavajuće i ne postoje indicije da će se u narednom periodu sukobi sa teritorije Makedonije preneti na teritoriju Srbije sve bezbednosne strukture su preduzele mere da do toga eventualno ne dođe", istakao je Cvetković.

 

Stanković:Situacija na jugu Srbije stabilna i mirna

Prema svim raspoloživim činjenicama sa terena koje su prikupile nadležne državne službe, situacija na jugu Srbije je stabilna i mirna, izjavio je Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

On je poručio da nema naznaka da je Srbija ugrožena, kao i da nema razloga za zabrinutost građana Srbije.

"U stalnom smo kontaktu sa nadležnim državnim organima, Vladom, ministrima, a u stalnoj smo koordinaciji i sa lokalnim vlastima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi", kazao je Stanković, a saopštilo je Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Stanković je rekao da su nadležni na terenu od trenutka kada je izbio sukob u Makedoniji i neprekidno prate situaciju.

Predsednik Koordinacionog tela je istakao da nadležni državni organi situaciju prate iz minuta u minut, a da su u Preševu u pripravnosti sve službe.

Stanković je objasnio i da nema većeg broja vozila iz pravca Makedonije koja bi želela da uđu u Srbiju, kao i da su u toku jučerašnjeg dana građani Makedonije prelazili granicu odlazeći kod svojih rođaka u Preševo.

"Do ovog momenta ni jedno lice nije prijavljeno kao izbeglica sa teritorije Makedonije", naveo je Stanković.

Stanković je rekao i da se prati situacija sa srpskim stanovištvom u Makedoniji, objašnjavajući da je naša ambasada sa njima u neprekidnom kontaktu kao i da za sada nije bilo izveštaja o njihovoj ugroženosti.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.