Bez ujedinjenja Kosova i Albanije

Izvor: B92, 08.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bez ujedinjenja Kosova i Albanije"

Tirana -- Ministar inostranih poslova Albanije Besnik Mustafaj kaže kako neće biti spajanja Kosova i Albanije u "veliku Albaniju".

"Nadam se da ću još uvek biti ministar inostranih poslova Albanije kada Kosovo bude dobilo nezavisnost", izjavio je u intervjuu bečkom "Kuriru" Mustafaj, kome mandat ističe za dve godine. "Parlament i vlada u Tirani su jasno stavili do znanja da neće biti promene granica. Međutim, mi ćemo izgraditi trajnu i intenzivnu saradnju između Albanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Kosova", rekao je šef diplomatije iz Tirane.

Mustafaj je takođe rekao kako odnosi Albanije sa Srbijom nisu dovoljno dobri: "Albanija je Beogradu u proteklih 18 meseci predala mnoštvo predloga za poboljšanje saradnje, ali iz Srbije je prihvaćeno jako malo".

Po Mustafaju, "srpsko rukovodstvo se isuviše koncetriše na prošlost i Kosovo je za Srbiju deo prošlosti".

Ministar je, međutim, rekao da je uveren da će se "klima između Srbije i Albanije poboljšati čim jednom zauvek bude rešeno pitanje Kosova".

Mustafaj je rekao i da se rukovodstvo u Tirani nada da će Albanija "veoma brzo" postati članica Evropske unije: "Mi smo juna 2006. potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Proces ratifikacije je u toku i čim bude obavljem preduzećemo dalje korake u pravcu EU".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.